Het aankondigingsbord

Pardoes en het Kinder Winter Wonderfeest was een show die tijdens de Winter Efteling van 7 december 2002 tot 19 januari 2003 vijf maal per dag werd opgevoerd in het Efteling Theater, namelijk om 12.30 en daarna elke anderhalf uur. Het is de enige parkshow die 's winters in het theater heeft gespeeld, en werd geproduceerd in een samenwerking tussen de Efteling en VIP Events met muziek van SDM Productions.

De dertig minuten durende show werd door dertien acteurs en dansers opgevoerd en was daarmee significant kleiner van opzet dan de Wonderlijke Efteling Show die tijdens de zomerseizoenen voor en na deze show in het Efteling Theater te zien was.

Synopsis

In Pardoes en het Kinder Winter Wonderfeest heeft de jolige IJs Gijs, een jeugdige figuur met geruite broek en blozende wangen, besloten om een groots feest voor Koning Winter te organiseren. Bij de start van de show is hij echter nog niet veel verder met zijn preparaties dan een leeg, zwart podium. [1]

Met de hulp van de toverkunsten van parkmascotte Pardoes de Tovernar weet hij echter een fraaie feestzaal te creëren en kan het feest beginnen.

Naast een aantal sprookjesfiguren (Karen met de Rode Schoentjes, Kees Kabouter, Sneeuwwitje, Hans en Grietje) zijn de drie Gezanten van Koning Winter van de partij. Dit zijn de Vlokkenfee (een lijzige dame), de Sneeuwsnoeper (een dik tuimelend trolletje) en IJsbrand de Pegelprins. IJsbrand is als flamboyante, nichterige dandy veruit de aanwezigst en interessantst van het trio.

De Gezanten pogen het feest muzikaal op te luisteren middels de wat oubollige Pegel Polka, maar al snel komt men tot de conclusie dat dat Koning Winter als ultieme gast niet zal bekoren. Middels een toverspreuk van Pardoes (Changemento, Olka Polka, Di ritmo arrangementa, á la K3!) transformeert de Polka in de hippe, op een K3-beat gebaseerde Pegelswing, waarop zowel publiek als sprookjesfiguren dansen en stampen. De Pegelswing is één van de meest infantiele maar tegelijk ook oorwurmige composities uit de geschiedenis van het Efteling-entertainment, en het refrein gaat als volgt[2]:


Refrein Pegelswing bij afkondiging

Winter is cool op de Efteling
Strak uit je dak door de Pegelswing
Stamp je maar warm op die vette beat
Van Koning Winters lied!

Na een uitvoering van de Swing in o.a. het Engels en Frans sluit de show af met de komst van Koning Winter in de vorm van een paarsbelipte, ietwat angstaanjagende projectie op een eivorming scherm boven het podium. Naar volle tevredenheid geniet de vorst van feest, feestzaal en de moderne Pegelswing, en prijst de Winter Efteling, IJs Gijs, Gezanten en Pardoes voor hun schitterende werk.

Met een obligate reprise van de Pegelswing sluit het doek en komt de show ten einde.

Techniek

De show werd gespeeld door vier acteurs wier gesproken tekst versterkt werd. Echter, ook de mascottes Pardoes en Pardijntje spraken. Hun dialoogfragmenten waren van te voren opgenomen op minidisc, respectievelijk door Edgar Wurfbain en Lieke van Lexmond. Op precies de juiste momenten na een zin van een andere acteur werd door een geluidstechnicus de spraak van de mascotte ingestart zodat dialogen echt en spontaan overkwamen. In totaal zaten er voor Pardoes en Pardijntje zo'n 50 van dergelijke zinnen in de show.[3] De stem van de Koning Winter-projectie was ingesproken door Jérôme Reehuis.