Tempest in deze eeuw

Magic voor de Volgende Eeuw met Marco Tempest was bedoeld als de parkshow voor het seizoen 1995, maar speelde maar één week in het Efteling Zomertheater in het voormalige zwembad. Het was inderdaad een show voor de volgende eeuw: de show werd na een week gestaakt omdat de kwaliteit beneden de maat was.

Aankondiging

Marco Tempest (Zürich, 3 december 1963) is een Zwitserse illusionist die in zijn shows veel gebruik maakt van moderne technologieën om een multimediaal spektakel neer te zetten. Dat was ook de reden voor zijn aanstelling. Een persbericht dat werd verzonden voordat de show daadwerkelijk had gespeeld, verwoordde het als volgt:

Zijn 'toverhoeden' zijn TV-schermen en videowalls en zijn toverstaven zijn laserstralen. Magic voor de Volgende Eeuw is hightech, dynamisch en fantasierijk en overstijgt de grenzen van het begrijpbare. Dat is ook de reden geweest waarom de Efteling Marco Tempest graag wilde contracteren. De show van Marco Tempest duurt 35 minuten en is afgestemd op een zeer breed publiek. Er wordt Nederlands gesproken en zeer angstige acts zitten er niet in. Maar wel enorm veel dimensies die nog nooit te zien zijn geweest in Nederland. De voorstelling prikkelt beide hersenhelften: de rechter met wetenschap en de linker met fantasie en gevoel.

De 'televisie-truc' van Marco Tempest

De show

De voorstelling zou van 1 juli tot 10 september 1995 te zien zijn in het Efteling Zomertheater, drie maal daags om 12.00, 14.00 en 16.00 uur (afgewisseld met optredens van Samson & Gert om 13.00 en 15.00 uur), en een extra show om 22.00 uur op zomeravonden. De show werd geproduceerd door Carré Theaterproducties.

De show begint met een aantal kleinere trucjes, waaronder een choreografie met een televisiescherm op het podium. Steeds als Tempest achter het scherm staat, verschijnt hierop zijn skelet, dat 'in sync' meebeweegt. Daarna volgt de hoofdact. Hiervoor werd een dame met een opvallende gele jurk uit het publiek gehaald die opzichtig verbaasd deed dat ze werd uitgekozen. Tempest had op het podium twee enorme faxmachines. De dame had een banaan in haar handtas die van de rechter- naar de linkermachine gefaxt werd. Vervolgens werd de hele vrouw in de fax gedaan, zag je een grote zwarte kist van rechts naar links over het podium rijden, waarna de vrouw weer uit de linkerfax kwam, maar met een grijze jurk aan. Commentaar van Tempest: "hij faxt alleen zwart-wit!" (niettegenstaande de wél in kleur gefaxte banaan). De dame nam weer plaats in het publiek.[1]

De 'fax-truc' van Marco Tempest

Tijdens de finale van de voorstelling houdt Marco Tempest een dialoog met de voice-over, waarbij Marco zijn kindertijd memoreert en aangeeft dat vrienden zoals ballonnen zijn: "Ook al zijn ze er niet, je kunt ze vastpakken en wegvliegen als je aan ze denkt." Vervolgens stijgt Tempest op aan een rode ballon, omgeven door een heleboel rode ballonnen die juist van boven naar beneden vallen.

Rap geschrapt

Na enkele voorstellingen werd de show, die ƒ 1,6 miljoen kostte en zestigduizend extra bezoekers had moeten opleveren, alweer geschrapt.[2] De Efteling bij monde van Paul Beck voert hiervoor technische problemen aan, waarvan men niet verwacht dat Tempest ze nog kan oplossen. De illusionist zelf ontkent echter die problemen, en vermoedt dat het park de show achteraf toch niet bij het park vond passen. Adjuct-directeur H. Atjak van Carré gaf de schuld aan een te klein podium, onvoldoende belichting en storende radiozenders. Ook zou de Efteling er moeite mee hebben gehad dat de show deels in het Engels was. De manager van Tempest vatte het destijds als volgt samen: "Een verkeerde plek, het verkeerde publiek."[3]

Ook zou naast de razend populaire show van Samson & Gert, Magic voor de Volgende Eeuw duidelijk het onderspit hebben gedolven. Omdat tussen de twee verschillende voorstellingen vaak slechts twintig minuten pauze zat kon het gebeuren dat de bezoekers van Marco Tempest getuige waren van de decorwisselingen, terwijl buiten al een meute mensen stond te wachten op Samson & Gert. Wie een plekje in de zaal wilde tijdens Samson & Gert kon daarom onmogelijk óók naar de show van Tempest gaan, omdat het niet was toegestaan om te blijven zitten tussen de twee voorstellingen.[4]

Om de leemte in het parkshowprogramma op te vangen kregen Samson & Gert een extra voorstelling per dag.

De show werd dat jaar onder de noemer 'Magic for The Next Millenium' wel nog elders opgevoerd, waaronder in Carré, maar ontving daar ook geen lovende recensies.[5] Heden ten dage woont Marco Tempest in New York en is nog steeds actief, in shows, op televisie en via YouTube-filmpjes.

Externe Link

  1. PeeCee twee: 'Show Marco Tempest: de illusie van een illusionist'. Wonderchat, 3 september 1998
  2. Algemeen Dagblad: 'Show Efteling geschrapt'. 10 juli 1995
  3. Informagie (jaargang 7, nummer 3, januari/februari 1996)
  4. Het Wonderlijke WC Web - Het Efteling-theater: showbizz ten paleize
  5. De Volkskrant: 'Marco Tempest is knap, kil en afstandelijk goochelaar'. 25 november 1995