Klok (r) met een fan
Boodschap 73x73.png

Dit lemma gaat over illusionist Hans Klok. Niet te verwarren met de Magische Klok.

Johannes Franciscus Catharinus (Hans) Klok (Purmerend, 22 februari 1969) is illusionist en goochelaar. In seizoen 2002 had hij de hoofdrol in de Wonderlijke Efteling Show.

Als hij op tienjarige leeftijd een goocheldoos krijgt, is Hans verkocht en wil hij goochelaar worden. Op zijn veertiende wint hij het Europees Jeugdkampioenschap goochelen. Na enkele andere prijzen krijgt hij in 1992 en 1993 in Duinrell zijn eerste permanente show. Datzelfde jaar mag hij ook optreden in de André van Duin-revue, wat zijn definitieve doorbraak zal zijn. De tien jaar daarop doet hij verschillende grote en kleine shows en verzamelt een indrukwekkende prijzenkast.

Wonderlijke Efteling Show

In 2001 wordt bekend dat Hans Klok heel seizoen 2002 de hoofdrol zal gaan vervullen in de Wonderlijke Efteling Show. Op 28 maart is hij voor het eerst te zien, waarna hij het volledige seizoen vier maal per dag, en in de Zeven Mijls Zomer zelfs vijf maal, zijn kunsten toont aan de Eftelingbezoeker. In de show, geproduceerd door Wentink Events, vertolkt hij de rol van verteller en voert hij enkele illusies uit.

Op 23 augustus treedt in zijn plaats Christian Farla op, omdat Klok dringende verplichtingen in het buitenland zou hebben. Farla zal in het volgende seizoen zijn rol definitief overnemen.

Impact

Het blijkt dat het onafgebroken optreden hem niet licht valt. Tijdens het seizoen wordt meermaals waargenomen dat Klok op het podium in woede uitbarst als een truc mislukt, naar buiten laat hij echter weten dat hij het prima redt, mede omdat de trucs grotendeels automatisch verlopen. Na afloop van het seizoen geeft hij echter toe dat het hem niet in de koude kleren is gaan zitten. Op zijn officiële website schrijft hij in november 2002: "De Efteling was leuk, maar zeven maanden onafgebroken werken is wel erg lang. Hoe leuk ik het park ook vind, ik kan even geen kabouter meer zien en Langnek kan ik ook wel z'n nek omdraaien.".[1]

In een interview met NRC Handelsblad in 2011 zegt hij dat hij het overlijden van zijn vader, tevens zijn coach en manager, op 4 maart 2002 nooit goed heeft kunnen verwerken. Twee weken erna begon hij aan het intensieve jaar bij de Efteling waardoor er geen tijd was voor rust en reflectie. Hij had echter geen andere keuze, omdat hij in de schulden zat en de optredens in de Efteling absoluut nodig had om financieel te overleven.[2]

Heden ten dage is Hans Klok desalniettemin nog steeds een gevierd illusionist, en kreeg veel aandacht voor zijn show in 2007 in Las Vegas, waar hij samen met Pamela Anderson op de planken stond. Ook was hij ambassadeur voor Villa Pardoes.

Verwijzingen
  1. Website Hans Klok, 8 november 2002
  2. NRC Handelsblad: Ik beschouw Hans Klok als een colaflesje, 30 juli 2011