Duinrelllogo met Rick de Kikker
Duinrell in 1964
Holle Bolle Gijs in Duinrell
Ezeltje Strekje in Duinrell

Van Duinrell kikker je op. Het in 1935 opengestelde landgoed van de familie Van Zuylen van Nijevelt is uitgeroeid tot een combinatie van camping, bungalowpark, attractiepark en tropisch zwemparadijs in de duinen van Wassenaar.

Geschiedenis

Het is op 19 april 1935, dat Philip graaf Van Zuylen van Nijevelt zijn landgoed Duinrell openstelt voor publiek. Aanleiding is belastingvoordeel dat de graaf, geconfronteerd met hoge onderhoudskosten, goed kon gebruiken. Het is een succes en het landgoed aangevuld met kleine attractiviteiten als een speeltuin en horeca is populair. Philip sneuvelt aan het begin van de Tweede Werldoorlog en zijn vrouw erft het park. Haar zoon Hugo start in 1953 op een deel van het terrein een camping. Dit is de aanzet voor het huidige Duinrell.

Hugo graaf van Zuylen van Nijevelt laat er geen gras over groeien en blijft zo'n vijfig jaar de scepter over het landgoed zwaaien. Hij reist veel naar andere parken, met name in Amerika om inspiratie op te doen. De meest invloedrijke beslissing is wellicht de bouw van het Tikibad geweest in 1984. Hugo vernoemde het grote en spectaculaire tropisch zwembad met zijn vele glijbanen, golfslagbad en whirlpools naar de Enchanted Tikiroom die hij had gezien in Disneyland. Het is nog altijd de grote publiekstrekker van het park.

Aan het begin van de eenentwintigste eeuw geeft Hugo het park door aan zijn zoons Philip en Roderick barons van Zuylen van Nijevelt.

Relatie met de Efteling

De relatie tussen Duinrell en de Efteling is altijd goed geweest. Er zijn veel parallellen te trekken tussen beide parken, die evolueerden van opengesteld natuurgebied in de jaren 30 via inzet op het massatoerisme in de jaren 50 tot belangrijke spelers op de attractiemarkt van heden. Beide zijn dan ook actief betrokken in gremia zoals de Club van Elf en IAAPA.

In 1963 gaat Hugo van Zuylen op bezoek in de Efteling om inspiratie op te doen. Hij schrijft zijn ideeën in een groen schriftje. Enkele van die inspiraties leiden bijvoorbeeld tot kopieën van Holle Bolle Gijs en Ezeltje Strekje die tot op heden te vinden zijn in Wonderland.

Illustionisten Hans Klok en Christian Farla beginnen beide hun carrière in parkshows op Duinrell, om later hun show in de Efteling te geven.

Verwijzingen
  • Luc Dietz: Duinrell 1935-2010, kroniek van een familiebedrijf. Uitgeverij Weerdsluis, 2010.