Boodschap 73x73.png

Niet te verwarren met de Efteling Club

De Club tijdens haar 30 jarig bestaan
Op 23 mei 1989 overhandigt de Club van Elf een rapport inzake het toeristisch beleid aan staatssecretaris Evenhuis van Economische Zaken. Op de foto onder meer Pardoes en Paul Beck.

De Club van Elf is de branche-organisatie voor recreatieparken in Nederland. Om krachten en kennis te kunnen bundelen werd de Club op 2 augustus 1973 opgericht onder de typsiche jarenzeventignaam Gespreksgroep Dagrecreatie door de op dat moment elf grootste Nederlandse dagattractieparken. De directe aanleiding waren de autoloze zondagen in die tijd, noodgedwongen ingesteld vanwege de oliecrisis, die een bedreiging vormden voor attractieparkbezoek.

De vereniging wordt gevormd door de directeuren van deze parken, en het bestuur bestaat dan ook uit afvaardigingen uit deze groep. Momenteel bestaat het uit Mascha Taminiau (Walibi Holland), Joris van Dijk (Madurodam) en Arjan van der Meer (Canal Company), oud-bestuursleden zijn onder andere Marc Taminiau namens het Land van Ooit, Roderick van Zuylen van Nijevelt van Duinrell en Henric Bemboom namens Ponypark Slagharen. De directie werd tot 2013 gevoerd door Jeff Bertus, al vanaf het begin betrokken bij de Club, destijds marketingmanager van het Evoluon en sinds 1986 eigenaar van het naar hem genoemde toerismeadviesbureau in Eindhoven. Tegenwoordig is Kees Klesman directeur, die jarenlang directeur van wassenbeeldenmuseum Madame Tussauds was.

Uiteraard was de Efteling als grootste attractiepark bij de oprichting betrokken, maar stapte er jaren geleden uit. Vanwege de uitbreidingen waren Eftelings belangen inmiddels zoveel veranderd ten opzichte van de overige leden, dat naar mening van de Efteling samen optrekken met de andere parken niet meer zinvol was. In 2009 werd het park echter weer lid.

Tegenwoordig bestaat de club uit meer dan elf leden. De huidige club is als volgt geconstitueerd:

 1. Apenheul, Apeldoorn
 2. Koninklijke Burgers' Zoo, Arnhem
 3. Diergaarde Blijdorp, Rotterdam
 4. Attractiepark Duinrell, Wasenaar
 5. De Efteling, Kaatsheuvel
 6. Heineken Experience, Amsterdam
 7. Het Van Goghmuseum, Amsterdam
 8. GaiaZOO, Kerkrade
 9. Avonturenpark Hellendoorn, Hellendoorn
 10. Keukenhof, Lisse
 11. Madurodam, Den Haag
 12. Madame Tussauds, Amsterdam
 13. Nederlands Openluchtmuseum, Arnhem
 14. Ouwehands Dierenpark, Rhenen
 15. Rijksmuseum, Amsterdam
 16. Attractie- en Vakantiepark Slagharen
 17. Stromma, Amsterdam (voorheen Canal Company)
 18. Het Scheepvaartmuseum, Amsterdam
 19. Het Spoorwegmuseum, Utrecht
 20. Attractiepark Toverland, Sevenum
 21. Walibi Holland, Biddinghuizen
 22. Wildlands Adventure Zoo Emmen, Emmen

Bij de oprichting bestond de Club uit volgende leden: Burgers' Zoo, Duinrell, de Efteling, Madurodam, Walibi (toen nog als Flevohof), Dolfinarium Harderwijk, de Euromast, Lips Autotron, de Beekse Bergen, Evoluon en Wildlands Adventure Zoo Emmen (toen nog als Noorderdierenpark Emmen).[1]

De belangen van gehele recreatiebranche, dus inclusief kleinere attracties en verblijfsbestemmingen, wordt sinds 1969 behartigd door de Vereniging van Recreatieondernemers Nederland (RECRON). In Europees verband hebben enkele grote pretparken (waaronder de Efteling) zich verenigd in Great European Theme Parks; de Club van Elf is lid van de Europese koepelorganisatie EUROPARKS.

Leden van de Club van Elf kunnen aan hun personeelsleden zogenaamde 'studiepassen' uitgeven, waarmee ze kosteloos (met maximaal 4 anderen) een andere aangesloten attractie kunnen bezoeken.

Externe Link

 1. De Telegraaf: 'Toeristenindustrie moet zaken wetenschappelijker aanpakken' (15 oktober 1977)