Boodschap 73x73.png

Niet te verwarren met de Efteling Club

De Club tijdens haar 30 jarig bestaan
Op 23 mei 1989 overhandigt de Club van Elf een rapport inzake het toeristisch beleid aan staatssecretaris Evenhuis van Economische Zaken. Op de foto onder meer Pardoes en Paul Beck.

De Club van Elf is de branche-organisatie voor recreatieparken in Nederland. Om krachten en kennis te kunnen bundelen werd de Club in 1973 opgericht onder de typsiche jarenzeventignaam Gespreksgroep Dagrecreatie door de op dat moment elf grootste Nederlandse dagattractieparken. De directe aanleiding waren de autoloze zondagen in die tijd, noodgedwongen ingesteld vanwege de oliecrisis, die een bedreiging vormden voor attractieparkbezoek.

De vereniging wordt gevormd door de directeuren van deze parken, en het bestuur bestaat dan ook uit afvaardigingen uit deze groep. Momenteel bestaat het uit Mascha van Till-Taminiau (Walibi Holland), Joris van Dijk (Madurodam) en Arjan van der Meer (Canal Company), oud-bestuursleden zijn onder andere Marc Taminiau namens het Land van Ooit, Roderick van Zuylen van Nijevelt van Duinrell en Henric Bemboom namens Ponypark Slagharen. De directie werd tot 2013 gevoerd door Jeff Bertus, al vanaf het begin betrokken bij de Club en eigenaar van het naar hem genoemde toerismeadviesbureau in Eindhoven. Tegenwoordig is Kees Klesman directeur, die jarenlang directeur van wassenbeeldenmuseum Madame Tussauds was.

Uiteraard was de Efteling als grootste attractiepark bij de oprichting betrokken, maar ze is er enkele jaren geleden uitgestapt. Vanwege de uitbreidingen zijn Eftelings belangen inmiddels zoveel veranderd ten opzichte van de overige leden, dat naar mening van de Efteling samen optrekken met de andere parken niet meer zinvol was. Sinds 2009 is het park echter weer lid.

Tegenwoordig bestaat de club uit meer dan elf leden. De huidige club is als volgt geconstitueerd:

 1. Apenheul, Apeldoorn
 2. Koninklijke Burgers' Zoo, Arnhem
 3. Canal Company, Amsterdam
 4. Attractiepark Duinrell, Wasenaar
 5. Efteling, Kaatsheuvel
 6. Heineken Experience, Amsterdam
 7. Avonturenpark Hellendoorn, Hellendoorn
 8. Keukenhof, Lisse
 9. Madame Tussauds, Amsterdam
 10. Madurodam, Den Haag
 11. Wildlands Adventure Zoo Emmen, Emmen
 12. Ouwehands Dierenpark, Rhenen
 13. Attractie- en Vakantiepark Slagharen
 14. Attractiepark Toverland, Sevenum
 15. Walibi Holland, Biddinghuizen
 16. Nederlands Openluchtmuseum, Arnhem
 17. Het Scheepvaartmuseum, Amsterdam
 18. GaiaZOO, Kerkrade
 19. Het Spoorwegmuseum, Utrecht
 20. Rijksmuseum, Amsterdam
 21. Diergaarde Blijdorp, Rotterdam

De belangen van gehele recreatiebranche, dus inclusief kleinere attracties en verblijfsbestemmingen, wordt sinds 1969 behartigd door de Vereniging van Recreatieondernemers Nederland (RECRON). In Europees verband hebben enkele grote pretparken (waaronder de Efteling) zich verenigd in Great European Theme Parks; de Club van Elf is lid van de Europese koepelorganisatie EUROPARKS.

Leden van de Club van Elf kunnen aan hun personeelsleden zogenaamde 'studiepassen' uitgeven, waarmee ze kosteloos (met maximaal 4 anderen) een andere aangesloten attractie kunnen bezoeken.

Externe Link