Logo van de pretparkgroep

Great European Theme Parks (GET) is een in 1993 opgericht samenwerkingsverband van belangrijke Europese pretparken. Het initiatief kwam van de toenmalige adjunct-directeur Reinoud van Assendelft de Coningh en de belangrijkste aanleiding was de komst van Euro Disney waartegen men zich wilde wapenen.

De vijf deelnemende parken zijn Europa-Park (Duitsland), Alton Towers (England), Liseberg (Zweden), Parc Astérix (Frankrijk) en De Efteling. In 1996 voegde het Spaanse Port Aventura zich bij het gezelschap.[1] De parken zijn gezien hun onderlinge ligging nauwelijks elkaars concurrenten, hetgeen samenwerking niet tot een bedreiging maakte.[2] De eerste jaren is Lex Lemmens secretaris van de groep, en reist daarvoor regelmatig door Europa.

De activiteiten bestaan voor een belangrijk deel uit het proberen te beïnvloeden van de reisbranche, maar een voor de buitenwereld zichtbaar aspect is dat abonnementhouders van het ene park daarmee ook gratis een bezoek aan één van de andere deelnemende parken konden brengen - meestal beperkt tot één keer per jaar.

Technische samenwerking

Lex Lemmens en Erik van den Brand zetten binnen GET een technische samenwerking op, met als doel het inkopen van onderdelen en het uitwisselen van ervaringen. Een concrete samenwerking kwam er met Alton Towers, waar eenzelfde achtbaan staat als de Python: beide parken stapten samen naar Vekoma om samen nieuwe treinen te kopen die vanaf 1996 op de baan staan.[3]

Zie ook

  1. Henk vanden Diepstraten: De Efteling/Kroniek van een Sprookje. Baarn: Tirion (2002), p. 174
  2. ’European parks form new association: GET. (Great European Theme Parks)’, op inmiddels terziele website highbeam.com
  3. Persoonlijk gesprek met Erik van den Brand, najaar 2010