Goudurix, grote broer van de Python

Parc Astérix is een pretpark rondom de Gallische stripheld Astérix in Plailly, nabij Parijs.

Er komen jaarlijks twee miljoen bezoekers. Het is eigendom van de groep Compagnie des Alpes, een uitbater van ski-resorts die tevens enkele pretparken in zijn portfolio heeft, waaronder ook de Walibi-groep.

Het park

Het park draait dus om de strips waarnaar het is vernoemd. Uiteraard zijn alle bekende en minder bekende personages terug te vinden, zoals Astérix' maat Obélix, diens menhirs, druïde Panoramix en hun tegenstrevers de Romeinen. De reizen die Astérix maakt in zijn alba zijn ook dankbaar materiaal om themagebieden te creëren zoals het oude Griekenland, Egypte en een Viking-themagebied. De kenmerkende humor uit de strips, zoals de grappige namen van personages, keert overal terug.

Het heeft ruim dertig attracties. Hieronder zijn achtbanen, zoals de Goudurix, een Vekoma-baan van hetzelfde type als de Python (maar dan langer), Tonerre de Zeus, een zeer spectaculare houten coaster, en OzIris, een omgekeerde achtbaan van B&M. Maar ook zijn er bijvoorbeeld het bijzondere madhouse Le Défi de César, spookhuis Transdemonium (gesloten sinds 2019, maar ooit de inspiratie voor een onuitgevoerde darkride aan het Anton Pieckplein) en rubberenbandglijbaan L'Oxygénarium.

Geschiedenis

De uitgever van de Astérix-strips was begin jaren tachtig op zoek naar een locatie om een pretpark rondom deze populaire stripheld te vinden. In Heerlen, waar veel grond vrij was gekomen na sluiting van de mijnen, was een terrein op het oog waarvoor concrete plannen werden gemaakt. Dit ketste eind 1980 af wegens inertie bij het provinciebestuur. Gekozen werd voor een locatie nabij Parijs.

Onder leiding van hoofdinvesteerder Barclays Bank werd daar, nabij de hoofdstad en vlak aan de A1, een pretpark gebouwd dat op 30 april 1989 opende. Het profileerde zich, samen met enkele tegelijkertijd geopende parken zoals Smurfenpark Big Bang Schtroumpf (nu Waligator Parc) als de 'Franse' tegenhanger van het in aantocht zijnde Eurodisneypark.

Relatie met de Efteling

De pratende vuilnisbak

Onder leiding van Eftelingdirecteur Paul Beck heeft de Efteling in de jaren negentig onderzocht of ze Parc Astérix zou kunnen overnemen. Dat is niet doorgegaan. De Efteling heeft toen nog in Hongarije gekeken naar een over te nemen park, waarschijnlijk gaat het om het inmiddels gesloten Vidámpark in Boedapest.

Wel werd er een samenwerking opgezet: in 1993 was het park samen met onder andere de Efteling oprichter van de pretparkclub Great European Theme Parks. Gevolg was onder meer dat Efteling-abonnementhouders lange tijd ook jaarlijks gratis toegang hadden tot dit park. Dat is heden echter niet meer het geval.

Het bootje van Parc Astérix in de Piraña

In 1994 levert de Efteling de techniek voor een Holle Bolle Gijs die door Parc Astérix gedecoreerd wordt als een blauw gezicht met baard, gekke ogen en uiteraard wijd opengesperde mond, op de gevel van een Grieks tempeltje. Hij vraagt de bezoekers in het Frans om papier.

Op 5 juli 2006 kwam een Belgisch jongetje van tien om het leven in wildwaterbaan La Descente du Styx geheten. De Styx is in de Griekse mythologie de rivier die de doden moeten bevaren om in de onderwereld te komen. Gezien het tragische incident was de originele naam te zwaar beladen: daarom heet deze nu Romus et Rapidus. De baan heropende in oktober 2007 met nieuwe veiligheidsmaatregelen waaronder nieuwe boten. Deze boten zijn eerder dat jaar getest in de Piraña.