Stand van ESP op de IAAPA-beurs 1993

Efteling Services and Products (ESP), later Efteling Consultancy (EC) geheten, was een onderdeel van de Efteling B.V. dat de kennis, technologie en mankracht van de Efteling probeerde te vermarkten richting andere pretparken.

Oprichting

Uit een folder

De eerste stappen werden gezet in 1988 onder directeur Ruud de Clercq. Hij dacht dat andere parken graag van de kennis en ervaring van de Efteling gebruik wilden maken. Zo liet hij bijvoorbeeld een aantal Eftelingse verbeteringen aan het Nokkenschijvensysteem patenteren. Ook wordt tijd gestoken in een mogelijke Waalwijkse joint venture met animatronicbouwer Sally Corporation uit Florida, die uiteindelijk niet van de grond komt.

Stand van ESP op de IAAPA-beurs 1993

Zijn opvolger Paul Beck maakte echt werk van het idee en richtte de afdeling Efteling Services and Products op. Lex Lemmens werd het boegbeeld en moest onder andere met een uitgebreide stand op internationale beurzen zoals die van de IAAPA interesse kweken bij andere attractieparken. Wieland Schwarzkopf, de zoon van de beroemde Duitse achtbaanuitvinder Anton Schwarzkopf, zou agent worden voor het bedrijfsonderdeel.

Promotiefilmpje

Diensten en Producten

Olifant-gijs in Phantasialand
Ontwerp Henny Knoet voor olifantengijs

Gerealiseerd:

  • Olifanten-Holle Bolle Gijs voor Phantasialand, te zien in het park tot zomer 2009.
  • Techniek voor Grieks Tempeltje-Holle Bolle Gijs voor Parc Astérix, nog steeds aanwezig.
  • Twee Holle Bolle Gijzen (om niet) voor Give Kids The World, een soort Villa Pardoes, in Kissimmee, Florida

Advies en consultancy voor (ongerealiseerde) plannen:

  • Second opinion voor een park in China
  • Een park bij Toledo in Spanje
  • Plannen voor een darkride in Den Haag: Dutch History
  • Darkride voor het Thialf-stadion: Elfstedenland
  • Concept voor achtbaan Magma voor Liseberg

Einde

De meeste projecten werden dus uiteindelijk niet gerealiseerd. Vrijwel altijd was de reden dat de kosten voor attracties van Efteling-niveau door de meeste opdrachtgevers uiteindelijk niet gedragen konden worden.

Een ander probleem was dat de activiteiten van ESP/EC niet voldoende draagvlak binnen de Efteling-organisatie hadden. Met name directie en het ontwerpteam waren lang niet altijd bereid tijd te maken voor deze externe projecten. Daarop is de afdeling opgeheven.

Verwijzingen