Beoogde plattegronden van het gebouw, de ligging, de route van de darkride en een voorstel voor het transportsysteem

Elfstedenland was de werknaam voor een project van Efteling Services and Products (ESP) om het Thialf-ijsstadion in Heerenveen attractiever te maken, onder andere door het bouwen van een darkride.

In de jaren negentig ging stichting Elfstedenland, een samenwerkingsverband waarin naast Thialf zelf ook lokale bedrijven als verwarmingsbedrijf Feenstra en koffieleverancier Douwe Egberts vertegenwoordigd waren, op zoek naar manieren om Thialf meer aantrekkingskracht te geven. Op dat moment werden daar per jaar enkele schaatswedstrijden en eens een popconcert gehouden. De rest van de tijd stond alles dus leeg.

Het Elfstedenplan begon met een idee van kunstenaar Hans Wijnstok, maar dat bleek al snel te weinig amusementswaarde en een te lage capaciteit te hebben. De stichting vroeg daarop aan de Efteling-afdeling ESP om te helpen bij het ontwikkelen van een haalbaar plan. Naast ESP was ook het Nederlands Researchinstituut voor Toerisme (NRIT) betrokken.

ESP kwam met een complete invulling met een entertainmentcentrum met restaurant en café en een heuse darkride met de werktitel Elfstedenland. Het gebouw van 40 bij 80 meter en 15 meter hoog zou moeten komen op de hoofdparkeerplaats van het stadion; er zou ook nog een zwembad bij komen en de bestaande bowlingbanen werden geïntegreerd zodat bezoekers in totaal zo'n 6 uur zouden kunnen besteden.

Voorblad "voorlopige conclusies" Elfstedenproject

De Efteling heeft uiteindelijk zelf negatief geadviseerd over het plan. Met een beoogde toegangsprijs van ƒ 15,- en 300.000 bezoekers per jaar was het financieel niet rond te krijgen. De potentie om meer bezoekers te trekken dan dat of inkomsten te halen uit andere fondsen leek niet realistisch. Volgens de Efteling zouden de plannen van Wijnstok overigens nog een veel groter gat in de exploitatie hebben. Daarop trok de stichting in juli 1993 de stekker uit het project.

Het Thialf-stadion werd in 2016 flink verbouwd, maar doet nog altijd voornamelijk dienst als schaatshal.

Verwijzingen
  • Leeuwarder Courant: Plan Elfstedenland definitief in ijskast (17 juli 1993)
  • De Vijf Zintuigen: documentaire Lex Lemmens (2014)