Bezoekers in een bootje, ondergedompeld in de Arabische sferen van Fata Morgana
Familieprrret in Carnaval Festival

Een darkride is een attractietype. Deze term is in gebruik voor attracties waarin de bezoeker middels een transportsysteem door één of meerdere scènes wordt vervoerd, vrijwel altijd volledig binnen een gebouw dat speciaal voor dit doel is neergezet.

Het woord 'dark' gaat dan niet over het feit dat het er per se heel donker is, maar dat er sprake is van een binnenomgeving waarin scènes, met behulp van showverlichting en muziek, een onderdompelende beleving creëren waarin de bezoeker zich in een andere plaats en/of tijd waant.

Indoor achtbanen vallen over het algemeen niet binnen deze attractiecategorie. De darkride is bij uitstek geschikt om de bezoeker geheel te omgeven door thematische uitbeeldingen. Het is dan ook het type attractie dat vaak het sterkst de signatuur van een thema(gebied) binnen een themapark kan overdragen.

In de Efteling zijn de volgende attracties van het type darkride:

Buiten de Efteling zijn vooral de darkrides van Disney wereldberoemd. Attracties als It's A Small World, Pirates of the Caribbean en The Haunted Mansion (Phanton Manor in Parijs), hoorden bij de eerste volwaardige darkrides in grote attractieparken, en trekken ook vandaag de dag nog veel publiek. Ze fungeerden eveneens als inspiratiebron voor Eftelingontwerpers die zelf met het concept darkride aan de slag gingen.

Niet iedereen hanteert de strikte definitie, en daarom zie je onzorgvuldiger types ook donkere achtbanen zoals Vogel Rok, of zelfs elke overdekte attractie zoals Villa Volta en de Stoomcarrousel, aanduiden als 'darkride'.