Pivotable Passenger Carrier, een zeer geavanceerd transportsysteem van Vekoma, was gepland voor Hartenhof.

Een transportsysteem vervoert bezoekers op geautomatiseerde wijze door een attractie, bijvoorbeeld door middel van bootjes, wagentjes of in een trein.

Een transportsysteem is een essentieel onderdeel van een darkride, waarin het woord 'ride' al verwijst naar het geautomatiseerde transport. Bezoekers nemen plaats in bijvoorbeeld bootjes of wagentjes die vervolgens langs de scènes van de attractie gevoerd worden. Dit kan op vaste snelheid maar er bestaan ook systemen die gedurende de rit hun snelheid kunnen variëren. Het transportsysteem kan meerdere doelen dienen. Ten eerste zorgt het dat bezoekers op voorspelbare momenten langs verschillende te tonen scènes komen. Ook kan het transportsysteem juist dienen om bezoekers onder controle te houden: opgesloten in hun bootje of wagentje zijn de kwetsbare scènes voor hen onbereikbaar. Sommige systemen hebben daartoe een veiligheidsbeugel die bezoekers op hun plek houdt. De keuze voor het type transportsysteem kan ook directer met de gewenste beleving te maken hebben, bijvoorbeeld het zweven door een attractie rond het thema dromen.

Het transportsysteem geeft de ontwerper veel controle over hoe de bezoekers de attractie precies zullen ervaren. Scènes kunnen ontworpen worden op basis van de kennis over wanneer bezoekers waar zijn, zodat bijvoorbeeld een animatronic de bezoekers toespreekt of effecten juist getimed kunnen worden. Dit is te zien in Fata Morgana en de Vliegende Hollander. In deze attracties zijn scènes ook zo rond het transportsysteem ontworpen dat er zich in elke scène altijd maar één bootje bevindt. Er zijn ook systemen die het voertuig ook kunnen draaien richting een bepaalde uitbeelding. Dit zien we bij Droomvlucht en Carnaval Festival, en was ook in zeer geavanceerde vorm gepland voor Hartenhof.

Soms is het transportsysteem zelf de beleving. Dit zien we bij het Kinderspoor en De Oude Tuffer, waarbij het voortbewegen respectievelijk besturen van het voertuig minstens net zo belangrijk is als het uitzicht, of bij de Piraña, waarbij de ongecontroleerdheid van het bootje en het risico op een nat pak zorgen voor sensatie. Een extreme vorm hiervan is de achtbaan, waarbij de spannende rit die de trein aflegt de kern van de attractie is.

De belading van transportsystemen kan op verschillende manieren geschieden. Bij de continulader blijft het transportsysteem altijd in beweging, en is er een meedraaiend platform of lopende band waarop de bezoekers kunnen in- en uitstappen. Voor een intervallader wordt een voertuig stilgezet tijdens het in- en uitstapproces.