Twdc logo.png

Disney is de verzamelnaam voor het multimediabedrijf The Walt Disney Company en alles wat daarbij komt kijken, waaronder zes pretparkresorts (Californië, Florida, Tokio, Parijs, Hongkong en Shanghai) met in totaal twaalf pretparken. Disney is de Efteling van Amerika, of -zoals ze het zelf zien- de Efteling van de hele wereld.

The Walt Disney Company werd opgericht door naamgever Walt Disney.

Gedurende een groot deel van de geschiedenis van de Efteling zijn de parken van Disney een belangrijke inspiratiebron geweest voor het Kaatsheuvelse park en zijn ontwerpers. De concepten voor Efteling-attracties als Carnaval Festival en Fata Morgana zijn bijvoorbeeld sterk gebaseerd op bekende Disney-equivalenten. Ter ondersteuning hiervan zijn met regelmaat Efteling-ontwerpers op werkbezoek geweest in onder andere Walt Disney World in Orlando, Florida.

Uiteraard werd ook door Disney naar de Efteling gekeken. Hoofd Imagineering Tony Baxter is zelfverklaard liefhebber van de Efteling. Marty Sklar schijft over een bezoek in 1992 aan een aantal Europese parken dat "de Efteling het enige park is dat indruk maakte". Michael Eisner vond Carnaval Festival "verschrikkelijk", maar de actiefoto "een uitstekend idee". Walt Disney zelf is nooit in de Efteling geweest (zie aldaar).

Efteling-ontwerper Michel den Dulk is na zijn carrière in Kaatsheuvel en een kortstondig intermezzo in het Duitse Europa-Park in 2010 als ontwerper aan de slag gegaan bij Walt Disney Imagineering in Glendale, Californië.

Zie ook