Landhuys

Het Landhuys is een appartementencomplex met 54 kleine appartementen en een grote gezamenlijke woonkamer in Efteling Bosrijk. Het is vanaf de ingang gezien helemaal aan de achterzijde gelegen, omgeven door Boshuyzen, aangrenzend aan het Efteling Golfpark en een groot open veld.

Exterieur

Achterzijde Landhuys

Het Landhuys is vergeleken bij zijn directe omgeving een plomp en massief gebouw. De ingang zit in een laag gedeelte van een verdieping hoog. Links daaraanvast staan twee hoge hoekige kasteeltorens met vaandels eraan, uitgevoerd in de zelfde witte steensoort en met dezelfde kantelen als het Poorthuys. Links aan deze torens vast zit groot en hoekig deel van vijf verdiepingen, met een iets lager uitlopertje van vier verdiepingen, dit alles in een donkerder steensoort, in dezelfde stijl als de 'appartementenaanbouw' die rechts aan het Poorthuys geplakt zit. Zo'n zelfde bouwdeel met appartementen bevindt zich aan de rechterkant van de ingang, zij het dat dit slechts drie verdiepingen hoog is.

Zoals alle exterieurs in Bosrijk is het ontworpen door Karel Willemen.

Interieur

Gaan we door de dubbele schuifdeuren naar binnen dan komen we in een halletje waarin een meestal ongebruikte ontvangstbalie staat en links en rechts gangen naar de appartementen lopen. Rechtdoor komen we in de grote gezamenlijke ruimte van het Landhuys, de enige gedeelde faciliteit. In deze de Huyskamer staan diverse zithoeken met banken en groepjes tafels en stoelen, en hier en daar wat brocante meubelen. Aan de verre zijde zijn grote ramen en openslaande deuren naar het grote grasveld dat achter het Landhuys ligt. Aan een muur hangt een televisie. De ruimte is in de regel vrij toegankelijk voor iedereen die op Bosrijk verblijft.

Appartementen

Sfeertekening Landhuys

In het gebouw zijn 54 zogeheten Landhuysappartementen van plusminus 40 m², die qua faciliteiten gelijk zijn aan die in het Poorthuys. Er is een slaapkamer met een stapelbed en een woon/slaapkamer met tweepersoonsbed, zitgelegenheid en televisie, een eettafel met vier stoelen. Anders dan de huisjes hebben de appartementen slechts een beperkte keukenvoorzieningen (kichtenette) zonder kookplaat, waar dus geen volledige maaltijden bereid kunnen worden. Het appartement heeft ook nog een badkamer heeft een bad/douche en een wastafel, en er is een apart toilet aanwezig. Ook is er een draadloze internetvoorziening. Door de Efteling wordt de rustige ligging van deze appartementen benadrukt ten opzichte van die in het Poorthuys, die dichtbij de voorzieningen en het attractiepark liggen.

Een variant op het standaardappartement zijn de VIP-appartementen, die met hun 55 m² tot 65 m² ruimer van opzet zijn en de beste uitzichten hebben, bijvoorbeeld over het Golfpark. Ze hebben een infraroodsauna, een whirlpool en een dvd-speler als extra faciliteiten. Enkele VIP-appartementen hebben een extra tweepersoons slaapkamer in plaats van de gecombineerde woon/slaapkamer. Bij het VIP-appartement is een welkomstpakket met onder andere een fles drank inbegrepen.

Er zijn aangepaste Landhuysappartementen voor bezoekers met aandoeningen aan de luchtwegen, waar een speciaal schoonmaakregime wordt gehanteerd. Er zijn geen speciale mindervalideappartementen, die vind je alleen in het Poorthuys. Het Landhuys is ook te boeken voor grotere groepen.

Trouwlocatie

Het Landhuys is korte tijd een officiële trouwlocatie geweest van de gemeente Loon op Zand. De toestemming was volgens de Efteling alleen aangevraagd als speciaal verzoek en er heeft maar één paar gebruik van gemaakt. De status werd per 1 januari 2012 opgezegd.