Het meer met het zandkasteel en de loopbrug

Het Meer van Dromen is het grote meer in Efteling Bosrijk, waarin het zandkasteel van Klaas Vaak ligt en waaraan verschillende Boshuizen gelegen zijn.

Het langwerpige meer neemt een prominente plek in midden in Bosrijk. Als je onder de poort van het Poorthuys doorwandelt kijk je erop uit; helemaal aan het andere uiteinde zie je nog het Landhuys boven de bomen uitsteken. Een houten loopbrug voert het voetpad parallel langs een deel van de oostelijke oever. Vanaf deze brug is het zandkasteel van Klaas Vaak goed te zien.

Aan noord- en zuidzijde loopt het meer uit in een kanaaltje, die elk hun weg door Bosrijk slingeren om uiteindelijk gezamenlijk richting het golfpark te lopen, waar het aansluit op de waterpartijen aldaar.

De benaming Meer van Dromen is gebruikt in de verhalen over figuur Klaas Vaak en in verschillende persberichten van de Efteling, maar de naam is in Bosrijk zelf niet terug te vinden. De Boshuyzen die aan het meer staan hebben een terras dat boven het water hangt, en vallen in een iets hogere prijsklasse dan vergelijkbare huizen elders in het park.