Bosrijkse Brouw

Sinds 2013 is het bier Bosrijkse Brouw te koop in Efteling Bosrijk; om direct te consumeren in restaurant het Eethuys en om mee naar huis/huys te nemen in winkel het Kleyn WaerenHuys. Bosrijkse Brouw komt in driekwartliterflessen en wordt gebrouwen door brouwerij "De 3 Horne" uit Kaatsheuvel.

Het bier

Mandje met lege flessen

Bosrijkse brouw is een speciaalbier met een alcoholpercentage van 5,3% en hergisting op de fles. Het bier wordt alleen in grote flessen van 750 ml geserveerd en verkocht. Op het etiket is te lezen: "Een wonderlijk brouwsel uit de sprookjesachtige omgeving naast de Efteling. De Bosrijkse brouw past helemal bij het gevoel van het vakantiepark Efteling Bosrijk, een oase van rust tussen de bomen, aan het meer of op een gezellig dorpsplein. En dat proef je."

Smaakprofiel Bosrijkse Brouw

Eftepedia heeft het bier geproefd en komt tot de volgende conclusie. De Bosrijkse Brouw is een mistig, mandarijnkleurig biertje, met grof, inzakkend schuim. Het heeft een aangename hopbitterheid en een klein zoetje en zuurtje. Het zuur komt vooral van het koolzuur dat er in ruime mate inzit. Het ruikt naar een frisse, iets zoete appel en smaakt ook zo, met een beetje moutigheid/hooi erdoorheen. Het bier heeft een mooie body.

Er is gekozen voor ondergisting voor een rustiger smaakprofiel en een goede doordrinkbaarheid. Het bier is niet gefilterd of gepasteuriseerd en heeft iets meer body dan een pils, maar nog wel een laag alcoholpercentage. Bosrijkse Brouw is gemaakt met pilsmout en munichmout. Voor de hops is gekozen voor Northern Brewer en Tettnanger.

Ontwikkeling

Etiketontwerp: "Lurk Bier" werd toch "Bosrijkse Brouw"

Met de bouw van het vakantiepark Bosrijk wilde de Efteling weer een eigen bier verkopen. Inmiddels was er veel aandacht voor streekproducten en zo kwam het park in contact met de Kaatsheuvelse brouwerij "De 3 Horne". De Efteling wilde graag een speciaalbier, maar niet te zwaar in alcohol in verband met het alcohomatigingsbeleid van het park en zo kwamen ze gezamenlijk tot het idee een ondergegist blondbier te brouwen.

De Efteling ontwierp het etiket voor het bier dat in eerste instantie Lurk zou heten. Daar kwam men echter weer van terug vanwege de associatie met Laafse Lurk en het grote verschil tussen deze dubbel en het nieuwe blondje. Als naam werd daarom voor Bosrijkse Brouw gekozen.

Bosrijkse brouw is zonder reclame geïntroduceerd in Bosrijk door verkoop in de winkel van het park. Later werd het bier ook verkocht in het Eethuys en op het terras. Inmiddels levert De 3 Horne elke vier weken zo'n 1000 flessen aan het park.