Kinder Avonturendoolhof
Kad3.jpg
Het sleutelgat: in- en uitgang van het Kinder Avonturendoolhof
Locatie Reizenrijk
Type Doolhof
Bouwer Efteling en Joop van den Heuvel BV
Ontwerp Henny Knoet
Geopend 13 april 1995
Attracties
Plattegrond van de doolhof
Vanaf het wandelpad heb je een goed overzicht

De Kinder Avonturendoolhof of Avonturen Doolhof is een doolhof in het Reizenrijk, geopend in 1995. Het werd ontworpen door Henny Knoet.

Omschrijving

De doolhof is opgetrokken uit dichte coniferenhagen versterkt met blankhouten palen van ongeveer anderhalve meter hoog. In die zin is het met recht een kinderdoolhoof, aangezien de meeste volwassenen over de heggen heen kunnen kijken. Anders dan veel andere doolhoven is er geen specifiek doel of een andere uitgang die te vinden moet zijn: de doolhof heeft één in- en uitgang, vormgegeven als een metalen sleutelgat met erboven de naam van de attractie en een ontdekkingsreizigersfiguur met telescoop en kompas. Alleen kinderen kunnen comfortabel door het sleutelgat kruipen. Ernaast een opgeblazen papyrusrol met een toelichting:

Ingang & uitgang
Avonturen Doolhof

Een spannende en mysterieuze
zoektocht voor kinderen tot
een lengte van 1.50 meter.

Dappere ouders, wacht hier op uw kind.
Het zal u later trots verhalen
hoe het elementen als water en wind
na avontuurlijk dolen en dwalen,
heeft weten te trotseren.
Om daarna monter en "droog"
hier bij u weder te keren.

Ouders mogen hier stil blijven staan
of met hun kinderen dit avontuur in gaan.

Er is dan geen specifiek doel, wel kan men onderweg een eclectische verzameling aan objecten tegenkomen waarin een onderlinge relatie noch een stilistische eenheid te bespeuren is:

  • Twee touwbruggen met springend water (bedriegertjes), en een zwartgelakte houten brug met een blaaseffect;
  • Een klein overzichtsplateautje met achterwandje;
  • Een grote witte putachtige cirkel met houten betimmering;
  • Een bamboehutje met rieten dak dat qua vormgeving lijkt te verwijzen naar de naastgelegen Monsieur Cannibale;
  • Een koperkleurige als telescoop vormgegeven caleidoscoop;
  • Een witte drinkfontein waar het geluid van een vallende druppel uitkomt;
  • Een zwierig draadmetalen groen-met-gouden poortje, met een draaideur die afwisselend elke paar seconden op slot zit dan wel open is;
  • Een ruïneus standbeeld van wat een Romein met een skateboard lijkt te zijn geweest, op zijn sokkel aan weerszijde een leeuwenkop en een zittende kikker. In de leeuwenkoppen zit een speaker die als de bijbehorende sensor geactiveerd wordt, een kikkergeluid of een holle lach uitstoot;
  • Een ruïne van een natuurstenen kerker, met een gespijld raam waarvan de spijlen van rubber zijn, erboven een reliëf van een trieste zeerover en een metalen bol die met een ketting aan de muur bevestigd is. Boven de achterzijde van het raam staat:

Eens was dit de kerker waar de beruchte
Zeerover Raackelbeyn gevangen zat.
Toch wist hij te ontsnappen!
Niemand begreep hoe dat kon...
Jij wel?

Zoals de toelichting bij de ingang al aangeeft kunnen ouders opteren om met hun kind mee te gaan. Iets links van de ingang neemt het wandelpad echter een helling om de spoorlijn te kruisen. Vanaf deze helling heb je een perfect uitzicht over heel de doolhof, de dolende kinderen en de bedrieglijkheid van het springende water.

De attractie is niet voorzien van verlichting, en sluit daarom na zonsondergang.

Geschiedenis

Bouwbord bij de Doolhof in 1994
De openingsdag van de Doolhof, Peter van Ostade kijkt toe vanaf de kant

De plannen voor een doolhof bestonden al veel langer: in de jaren 60 werden diverse plannen ontwikkeld voor de Speelweide onder de noemer A-veld, waarbij onder de diverse voorgestelde attracties ook een doolhof was. Het was echter pas in 1994 dat men, vlakbij de geprojecteerde locatie van het A-veld, de aanleg begon van de Kinder Avonturendoolhof op een oppervlakte van 600 vierkante meter naast de attractie Monsieur Cannibale, om hem een jaar later te openen.

Lengterestrictie

In het openingsjaar van de attractie stond een personeelslid in het Doolhof om de orde te houden en om meteen te kunnen ingrijpen bij eventuele ongevallen of zoekgeraakte peuters door het hof te leiden. Er werd in dat jaar geconstateerd dat er teveel oudere jeugd in de doolhof kwam en een jaar later, in 1996, werd besloten een lengterestrictie van 1,50 meter te laten gelden, waarop actief gecontroleerd werd door een personeelslid wat voor de entree stond. Echter, nu enkel kleinere kinderen (en per kind één begeleider) naar binnen mochten, kwam het regelmatig tot een woordenwisseling met bezoekers die geweerd werden. De Efteling heeft een jaar later toch weer afgezien van het controle-beleid en sindsdien kunnen gasten van iedere lengte de hof weer bezoeken, alhoewel de lage sleutelgatingang het betreden door volwassenen wel ontmoedigt.