Uitleg bij Joris
Meetpaal bij DVH

Voor een enkele attracties is een minimum lichaamslengte vastgesteld die een persoon moet hebben om de attractie te mogen berijden.

De volgende attracties kennen een lengterestrictie:

De Bob is dus de enige achtbaan die door mensen van alle lengtes bezocht kan worden.

De beperking is ingesteld omdat de veiligheidsbeugels niet goed aansluiten op kleinere personen en deze daarom een risico lopen uit de attractie te vallen. De restricties worden aangegeven op de parkplattegrond met een speciaal symbool en aan de ingang van elke attractie: op een bord, maar ook met een aandachtstrekker, zoals Python Pietje of een mammoetbot met meetlat bij Vogel Rok. In De Vliegende Hollander wordt de beperking automatisch in twee talen omgeroepen.

Rijst er eenmaal op het perron toch twijfel over de lengte van de berijder, kan het personeel met een meetstok de situatie nameten. Als iemand dan toch lang genoeg blijkt, krijgt hij een gekleurd polsbandje corresponderend met de betreffende lengterestrictie: blauw voor Rok, Python en DVH, rood voor Joris en zwart voor de Baron.

De lengterestricties zijn dus minimumlengtes. De Efteling kent, in tegenstelling tot sommige andere parken geen concrete maximumlengtes. Wel zijn het Paddenstoelenparcours en het Kinder Avonturendoolhof voorzien van een lage ingang die toegang door volwassenen moet ontmoedigen.