Fotoboekje 2022
Cover fotoboekje 2022: Sindbad de Zeeman
Sindbad de Zeeman (rood met gouden lijst)
Boekje nr. 45
Aantal pagina's 58
Aantal foto's 117
Nieuwe foto's Sirocco, Archipel, Speelbos Nest! en De Jolige Jutter, Bäckerei Krümel
Uitklappagina's ja
Werd verkocht sinds 13 juli 2022
Vorige fotoboekje 2021
Fotoboekje

Fotoboekje 2022 is het vijfenveertigste boekje dat in de serie fotoboekjes werd uitgebracht. Het is sinds 13 juli 2022 te koop in de souvenirwinkels van de Efteling voor € 4,-. Inclusief uitsneden telt het boekje 117 foto's.

De Wereld van Sindbad heeft in dit boekje een prominente plek gekregen. Op de bordeauxrode kaft staat Sindbad de Zeeman zelf, met in zijn handen een astrolabium. De attracties in het oosterse gebied - waterspeeltuin Archipel, bootjesmolen Sirocco en achtbaan Vogel Rok - zijn te vinden op de uitklappagina's in het hart van het boekwerk. Ook de nieuwe bakkerij Bäckerei Krümel - inclusief personen met mondkapjes - en speelbos Nest worden voor het eerst vermeld in een fotoboekje. Voor Nest is zelfs een complete spread ingeruimd.

De kleur van de kapitalen en omlijstingen is dit jaar blauw, wat een andere kleur is dan van de omslag. Ook opvallend is de signing voor het 70-jarig jubileum, die we terugzien aan de binnenzijde en op de achterkant.

Foto's

Onder het voorwoord treffen we een nieuwe foto van het Huis van de Vijf Zintuigen. Het huisje van Vrouw Holle, in 2022 niet aanwezig in het park, is uit het boekje gehaald en haar plaats is ingenomen door de scène van Tafeltje dek je. De vorig jaar nog toegevoegde Spiegeltje, spiegeltje... heeft plaats moeten maken voor de foto's van de Stoomcarrousel en het Diorama.

Waar we in de vorige editie nog Max & Moritz tegenkwamen, is nu een interessante combinatie te vinden van uitklappagina's. Voorop zien we Droomvlucht, met een ezelsoortje dat aangeeft dat de pagina's zijn open te vouwen. Dit eenmaal gedaan krijgen we een overzicht te zien van de nieuwste aanwinst: De Wereld van Sindbad. Links zien we drie foto's van Archipel, gemaakt toen de waterspeeltuin nog niet als zodanig in gebruik was. Centraal staat een avondfoto van Sirocco met rechts een nieuwe foto van het exterieur van Vogel Rok, inclusief gebladerte en prullenbak met opdruk van het 1001-nacht logo. In de hoek nog een kleine uitsnede van Sindbad op zijn boot.

De tweede helft van het boekje husselt de attracties door elkaar ten opzichte van het vorige boekje. Carnaval Festival staat nu samen met de Gondoletta, Stoomtrein en Pagode op een dubbele pagina. Polles Keuken is toegevoegd aan enkele shots van Symbolica, met aandacht voor de personages O.J. Punctuel en Almar. Hierna volgen de Koningszaal van het paleis en Baron 1898. Het Kinderspoor en de Oude Tufferbaan delen de spread met De Halve Maen in plaats van de Python. De stalen coaster vinden we verderop naar het aanblik op De Vliegende Hollander die we ook in het fotoboekje van 2019 zagen.

Het nieuwe speelbos Nest krijgt een dubbele pagina waarop verschillende onderdelen te zien zijn: de Vliegende Hollander-boot, Joris en de Draak-glijbaan, het vlonderpad, de Jolige Jutter, een overzichtsfoto van de entree tot de speeltuin en een Nestwaker (een medewerker in de speeltuin).

Achtereenvolgens bladeren we daarna langs een nieuwe spread voor Joris en de Draak en Fabula, Piraña en het Spookslot. De laatste voor het laatst in het fotoboekje, maar met een nieuwe foto van de voorgevel. Max & Moritz treffen we op een dubbele pagina samen met het nieuwe etablissement Bäckerei Krümel. De pagina's voor Fata Morgana, Aquanura en de resorts zijn hetzelfde als vorig jaar. De Winter Efteling keert terug door de de laatste fotopagina een blauwe kleur te geven en een kiekje van Geeuwende Gijs met sjaal en oorwarmers. Gijs deelt de pagina met CARO. Het Golfpark is daarmee uit het boekje verdwenen.