CARO-visual

CARO is een theatershow die vanaf september 2018 op de planken staat van het Efteling Theater. Het is een show voornamelijk gebaseerd op acrobatiek en dans. Hij vertelt het levensverhaal van Oscar, opgehangen aan het thema van de Stoomcarrousel, 'de carrousel van het leven'. CARO is dan ook een verkorting van het woord carrousel.

De eerste try-out vond plaats op 1 september en de première was op 15 september. De voorstellingen lopen op zijn minst tot eind 2019 door, maar aanvankelijk is het de bedoeling om de show drie jaar te draaien. De voorstelling duurt 75 minuten zonder pauzes.

Opzet

Compilatie van de show

De voorstelling is op meerdere fronten een duidelijke breuk met eerdere musicals in het theater: de zes jaar ervoor stonden uitsluitend kindermusicals op het programma. Met CARO keert de Efteling terug naar de familievoorstelling, die vooral in de vooravond speelt (dus goed aansluit op een Efteling-dagje) en een entreeprijs kent van € 25,-.

Ook inhoudelijk is de show beduidend anders; ten eerste is het geen klassieke musical maar veel meer een variétéshow met nauwelijks gesproken tekst (dus geschikt voor internationaal publiek), maar met veel acrobatiek, dans en effecten en muzikaal ondersteund door een mix van Efteling-muziek en enkele popsongs. De opstelling in de zaal is als een circus; het publiek zit om een grote ronde draaischijf in het midden van de zaal, representant van de Stoomcarrousel, waarop en waaromheen alles zich afspeelt. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van speciale effecten als vuur uit de vloer en een watergordijn.

Tijdens de voorstelling volgen we het standaard levensverhaal van Oscar, met daarin de voorspelbare momenten: jeugd, verliefd worden, trouwen, kinderen krijgen, iemand sterft, kleinkinderen. Hiervoor is gekozen om wederom het geheel zo herkenbaar mogelijk te maken voor een grote diversiteit aan (inter)nationale toeschouwers.

Voorstellingen

De voorstellingen vinden in ieder geval drie keer per week plaats, op donder-, zater- en zondagen, en vaker in schoolvakanties en rond feestdagen. Een los kaartje kost € 25,-, maar een Efteling-verblijfsgast kan een bezoek voor slechts € 7,50 bijboeken.

Het is (voor het eerst sinds The Sound of Music) een open-eindevoorstelling wat wil zeggen dat ze geen vaste einddatum heeft, maar op de planken zal staan zolang er vraag naar is. Op dit moment is dat in ieder geval tot eind 2019, maar de ambitie is een looptijd van minstens drie jaar.

Verloop

Clownesk vermaak voor de start van de show

Terwijl het publiek nog plaatsneemt is er een voorprogramma van een clown die malle toeren uithaalt met het publiek. Voor het kostuum van deze clown (de archetypische pierrot) is duidelijk gekeken naar de varkenberijder van de Stoomcarrousel. Ook heeft hij een klein varkentje, verwijzend naar het varken van de carrousel.

Als de voorstelling begint 'veranderen' de clown en het varken in respectievelijk Meneer en Mevrouw Tijd. Deze leidende figuren nemen ons mee door de voorstelling, maar spelen niet mee in het verhaal van Oscar; ze nemen ons als een onafhankelijke observant bij de hand door zijn leven. Mevrouw Tijd zet het Beatles-nummer "All You Need is Love" in.

Oscar wordt op jonge leeftijd vrienden met het meisje Eva. Samen spelen ze; in hun fantasie zijn ze een grote draak. Er klinkt de muziek van Joris en de Draak. Dit wordt gevolgd door de Aquanura-versie van het Menuet van de Muzikale Paddenstoelen, waarbij er een kleine trapeze-act gedaan wordt. Meneer en Mevrouw Tijd zingen Adeles "When We Were Young", terwijl de kinderen Oscar en Eva met behulp van een grote spiegellijst een fraaie dans uitvoeren met de oudere tienerversie van henzelf.

Onder begeleiding van de muziek van Symbolica en later "I Believe I Can Fly" van R. Kelly, vertrekt de jongvolwassen Oscar met een steampunky-ballon de wijde wereld in. Er komen verschillende Europese landmarks voorbij (Big Ben, Brandenburger Tor, Eiffeltoren, Manneken Pis en het Huis van de Vijf Zintuigen) met bij de landen passende liedjes om op mee te klappen: "99 Luftballons", "Non, non, rien n’a changé" en de Afrikaan Beat. Hierbij worden de mannen en vrouwen in de zaal verzocht respectievelijk gitaar te spelen en te dansen als een elfje. Als Oscar in het Midden-Oosten beland wordt een bewerkte versie van de muziek van Fata Morgana gespeeld, onderwijl wordt er gedanst, acrobatische acts ten beste gegeven een aantal effecten ingezet.

Eenmaal terug thuis trouwt Oscar met Eva onder begeleiding van de muziek van de Magische Klok, waarna toepasselijk een scène volgt met acrobatiek in een levensgrote ring. Vervolgens komt een ooievaar op stelten hun baby Kate bezorgen en wordt "Isn't She Lovely" van Stevie Wonder ingezet. Oscar en Eva hebben het maar wat druk om werk en zorg te combineren en rennen van hot naar her. De gezellige familievoorstelling slaat opeens een uiterst duister pad in: onder begeleiding van de Danse Macabre zien we hoe Eva ziek is en sterft.

Dansend onder een watergordijn proberen Oscar en dochter Kate het leven weer op te pakken. Zij wordt volwassen en krijgt zelf een kind. Oscar is nu dus opa en mag met de kinderwagen op stap. Hij trekt een Jokie-figuur uit zijn zak en ja hoor, de muziek van Carnaval Festival wordt ingezet waar het hele publiek, nog nauwelijks bekomen van het overlijden en de rouwverwerking, natuurlijk op moet meeklappen. De baby groeit op tot een jongetje dat veel lijkt op de kleine Oscar uit het begin. Zoals een carrousel betaamt: de cirkel is rond, "All You Need Is Love" wordt weer ingezet en we nemen afscheid van de show.

Muziek

De voorstelling draait op één hoofdarrangement dat speciaal voor de voorstelling is gemaakt. Het start met orkestmuziek maar gaandeweg komen er draaiorgelklanken bij. Componist René Merkelbach en arrangeur Marco Kuypers vonden een Gavioli-orgel in het Draaiorgelmuseum Haarlem dat erg lijkt op het orgel van de Stoomcarrousel. Overigens komen de nummers die gespeeld worden bij de Stoomcarrousel zelf niet terug in de voorstelling, wel is de stoomfluit geregeld te horen.

Voor het overige is gekozen voor reeds bestaande muziek: aan de ene kant een aantal behoorlijk grijsgedraaide popnummers zoals "All You Need Is Love" en "I Believe I Can Fly"; daarnaast horen we veel attractiemuziek uit de Efteling.

Programmaboekje

Programmaboekje

Van de carrousel des levens heeft niemand het program. Niettemin is er van de show CARO wel een programmaboekje uitgebracht dat voor € 7,50 te koop is in de theaterfoyer. In het voorplat van het fraai ontworpen boekje is een draaischijf aangebracht, waarmee je door eraan te draaien aan de voorzijde objecten van de Stoomcarrousel zichtbaar kunt maken, en aan de binnenzijde repetitiefoto's. Dit doet denken aan het ruim twintig jaar eerder door Robert-Jaap Jansen ontworpen boekje Mam, ik wil het Paard dat ook een draaischijf in de cover heeft.

Binnenin in vier talen een korte introductie van de Stoomcarrousel, gevolgd door vele full-colour scènefoto's, hier en daar afgewisseld met foto's van de repetities in grijstinten. Een kartonnen insert in zwartwit geeft namen en foto's van de cast en een gezamenlijke foto van de crew. Bij wijzigingen in de cast over tijd kan de insert vervangen worden.

Cast

Meneer en mevrouw Tijd

De rol van Oscar wordt gespeeld door Ton Peeters, eerder al te zien in De Kleine Zeemeermin als haai/oester. Talita Angwarmasse is Mevrouw Tijd. Mijnheer Tijd wordt gespeeld door Marcel Visscher, die de hoofdrol vertolkte in de musical De Gelaarsde Kat.

Voor de acrobatiek is een beroep gedaan op twee Franse acrobaten, Cesar Andrade en Melanie Nunes. Het ensemble bestaat uit Laurie van Iersel, Jeffrey Stuut, Anne Claire Smorenburg en Dewy Vlaardingerbroek.

In elke show spelen kinderen mee van de vaste kindercast: jonge Oscar, jonge Eva en als hun dochter Kate. Dit zijn in wisselende samenstelling: Sem Back, Fleur van der Hoeven, Amber Fransen, Bridget Looijmans, Femke Zonneveld, Maarten van den Bemt, Mijntje Bouwens, Thibault van der Does, Izzy Harleman, Lotte Jonker en Roemer Vonk.

Elke show spelen er zoals inmiddels verplicht lijkt te zijn in het Efteling Theater, ook weer een aantal kinderen éénmalig mee. Hun optredens tijdens de show zijn vrij willekeurig en hebben weinig met het voortbrengen van het verhaal van doen. Zo komen ze het toneel op verkleed als blokken, in Baby Gijs-kostuum en als Carnaval Festival-figuur.

Creatief team

De show wordt geregisseerd door Stanley Burleson, een musicalacteur die in De Gelaarsde Kat al de stem van Mavros had ingesproken (en de levenspartner is van hoofdrolspeler Marcel Visscher).

De acrobatische stunts zijn bedacht door Corpus Acrobatics, dat in 2007-2008 de Winter Efteling-act Spiegeltje, Spiegeltje in de Lucht produceerde (in 2016-2017 bekend onder de naam Het Winterlicht), en meewerkte aan Sprookjessprokkelaar de musical.

Art director is Eftelings Robert-Jaap Jansen. Hij koos voor een specifieke krul als leidend grafisch motief, gebaseerd op de vele krullen in de Stoomcarrousel. De krul komt overal terug in het decor, de kostuums en de promotie van de voorstelling.

Voor het overige zijn overwegend de gebruikelijke Efteling musical suspects betrokken:

 • Regie: Stanley Burleson
 • Script en liedteksten: Allard Blom
 • Componist en muzikale leiding: René Merkelbach
 • Choreografie: Ivo Chundro
 • Kinderregie: Marjan Hommes
 • Assistent kinderregie: Cailin van Loon
 • Acrobatiek: Corpus Acrobatics, Vincent Michels, Marley Eltz
 • Art director: Robert-Jaap Jansen
 • Decorontwerp: Joris van Veldhoven
 • Kostuumontwerp: Carla de Kroon
 • Lichtontwerp: Wim Dresens
 • Geluidsontwerp: Jeroen ten Brinke
 • Technisch producent: Jeroen Frijters
 • Pruiken en grime-ontwerp: Harold Mertens en Wouter Somers
 • Productieleider: Marjon van Grunsven
 • Hoofd Theaterproducties: Sandra in 't Groen
 • Manager Live Entertainment & Theaterproducties: Jeroen Zwartjes
 • Producenten: Fons Jurgens en Olaf Vugts, Efteling Theaterproducties