De Musical Sound of Music
Maria Rainer
Maria zingt met de kinderen

The Sound of Music is een musicalproductie van Efteling Theaterproducties en V&V Entertainment gebaseerd op de gelijknamige filmklassieker. De voorstelling speelde tussen 18 september 2008 en 31 januari 2010 (met een onderbreking voor voorstellingen in Antwerpen) in Theater de Efteling.

De eerste try-out stond gepland op 17 september, maar moest geannuleerd worden wegens technische problemen met het decor.

Plot

Het verhaal van de musical volgt dat van de waargebeurde belevenissen van de familie Von Trapp zoals opgetekend in 1949 in de memoires van Maria von Trapp, The Story of the Trapp Family Singers. Op basis hiervan schreven Richard Rodgers en Oscar Hammerstein in 1957 de Broadway-musical The Sound of Music, in 1965 verfilmd met Julie Andrews in de hoofdrol, de derde meest succesvolle film allertijden.

In Salzburg krijgt aankomend non Maria opdracht van moeder-overste als gouvernante te werken voor de zeven kinderen van kapitein Von Trapp. De kapitein voedt zijn kinderen op met militaire discipline. Maria wil daar verandering in brengen en terwijl de vader enige tijd van huis is, leert ze de kinderen zingen en weer plezier in hun leven te hebben. Als de kapitein thuiskomt, wordt Maria prompt ontslagen maar als de kapitein ziet wat ze heeft bereikt, mag ze terugkomen. Maria en de kapitein worden zelfs verliefd en trouwen. Ze gaan op huwelijksreis.

Tijdens de reis heeft oom Max, een impresario, de kinderen onder zijn hoede. Hij zorgt ervoor dat de zingende kinderen mogen optreden op de Salzburger Festspiele. Dan vindt de Anschluss plaats. Juist die avond worden de Festspiele gehouden, en de kapitein beslist dat het optreden niet doorgaat en probeert met zijn gezin te vluchten. Als ze betrapt worden, redt de kapitein zich eruit door te zeggen dat ze op weg zijn naar de Festspiele. De kapitein krijgt toestemming met zijn gezin aan de uitvoering mee te doen. Tijdens de uitvoering ontsnappen ze en vluchten ze naar Zwitserland.

Cast en crew

 • Maria Rainer: Wieneke Remmers, Anouk Maas, Merel Zeeman
 • Kapitein von Trapp: Rein Kolpa, Hans Lemmen
 • Liesl vol Trapp: Anouk Maas, Alexandra Alphenaar, Marit Slinger, Simone Breukink
 • Max Detweiler: Koen Crucke, Zjon Smaal, Marc-Peter van der Maas
 • Elsa Schräder: Ellis van Laarhoven, Inge Ipenburg, Kirsten Cools, Eefje Thomassen, Dorien Rozendaal
 • Rolf Gruber: Steven Colombeen, Martijn Egelmeer
 • Moeder Overste: Jackie van Oppen, Barbara van den Eerenbeemt

Daarnaast stonden er per voorstelling nog achttien ensembleleden en zes kinderen op het podium. De voorstelling werd begeleid door een live orkest van elf musici.

 • Vertaling en bewerking: Allard Blom
 • Regie: John Yost
 • Muziek: Ad van Dijk en Marco Braam
 • Geluid: Jørgen Verhaeren
 • Decors: Marjolein Ettema
 • Licht: Marc Heinz
 • Kostuums: Maya Schröder
 • Pruiken: Leendert van Nimwegen
 • Uitvoerend producent: Wendy Verhappen

Televisieprogramma's

Do-re-mi in The Show of Music

In aanloop van de musical zond de AVRO tussen 12 en 17 mei 2008 een zesdelige dagelijkse televisieserie uit getiteld Do Re WIE?, waarin Sipke Jan Bousema kinderen volgt die auditie doen voor een rol in de musical. De zes geselecteerde kinderen brengen met Bousema een bezoek aan Salzburg.

Op 17 mei volgde daarop het televisieprogramma The Show of Music op Nederland 1, gepresenteerd door Frits Sissing. De cast van de musical werd gepresenteerd, met Wineke Remmers en Anouk Maas en het eerste optreden van de zes kinderen die zijn gekozen om de kinderen Von Trapp te gaan spelen. Ook werden artiesten geïnterviewd en werd er een medley van de oorspronkelijke Engelstalige liedjes gezongen.

Open einde

De musical is de eerste in het Efteling Theater die geprogrammeerd wordt als een open-eindvoorstelling, wat wil zeggen dat de voorstelling draait zolang er voldoende kaarten verkocht worden. Dat betekent ook dat voor het eerst musicalvoorstellingen plaatsvinden tijdens het zomerseizoen van de Efteling. Naast het Circustheater (Scheveningen) en het Beatrixtheater (Utrecht) was het hiermee het derde open-einde-theater van Nederland.

De kaartverkoop werd aanvankelijk opengesteld tot en met 4 januari 2009 maar wordt enkele malen verlengd. Na 250 voorstellingen voor 200.000 bezoekers sluit de voorstelling voorlopig op 28 juni van dat jaar. In de zomer speelt Sprookjesboom de Musical.

In september en oktober 2009 vertrekt de musical naar de Stadsschouwburg in Antwerpen. Via de Belgische tv wordt een hoofdrolspeelster gezocht in het programma Op zoek naar Maria. Vanaf 20 november 2009 keert de musical weer terug in Theater de Efteling en is vervolgens tot en met 31 januari 2010 te zien. Na de in totaal 300 voorstellingen is de musical hiermee definitief beëindigd.

Ondanks dat de musical dus een groot succes is, wordt het concept van een open-eindvoorstelling bij volgende voorstellingen niet meer gehanteerd. Pas bij CARO, de voorstelling die start in 2018, is er weer sprake van een doorlopende programmering.