Logo van Sprookjesboom de Musical

Sprookjesboom de Musical is een musicalproductie van Efteling Theaterproducties die van 29 juni tot 27 september 2009 en van 17 maart tot 30 mei 2010 in Theater de Efteling gespeeld werd. De musical gaat over de Sprookjesbosfiguren die worden uitgebeeld door de handpoppen die eerder bekend waren van het Sprookjesboom-entertainment. Eerder werd hiermee al een voorstelling gemaakt in theaters in den lande, Sprookjesboom op Reis. Hierop volgde deze musical, die in Eftelings eigen theater werd opgevoerd. De voorstelling kreeg een vervolg in Sprookjesboom de Musical: een gi-ga-gantisch avontuur.

Ontwikkeling

Nadat eerdere musicals steeds waren ontwikkeld met een ervaren theaterproductiebedrijf, werd Sprookjesboom de Musical voor het eerst door Efteling Theaterproducties zelf geproduceerd.

Als kader formuleerde de Efteling dat er een mens in het bos zou verschijnen die misschien wel de Sprookjesboom wilde omhakken. Ook moest er een aantal liedjes uit de televisieserie of parkshow in verwerkt worden, en in tegenstelling tot de 'tijdloze' televisieserie, verwijzingen naar de actualiteit om ouders aan te spreken. Een technische beperking was dat elke acteur twee of drie vaste poppen bespeelt. Deze figuren kunnen dus niet samen in een scène voorkomen.

Vervolgens werd Ad Grooten gevraagd de musical te schrijven, die al het Sprookjesboek van de Efteling had geschreven maar ook veel ervaring had als artiest en liedjesschrijver en met kindertheater. Hij kende de Sprookjesboom nog niet echt. Omdat hij net het Sprookjesboek had geschreven, had hij veel sprookjes in zijn hoofd zitten en hij probeerde zoveel mogelijk elementen daaruit in de musical te verwerken.

Plot

De cast van Sprookjesboom de Musical
Mei 2010: Sipke Jan Bousema als houthakker

De Sprookjesbosbewoners ontdekken dat een 'echt mens' ligt te slapen in het Sprookjesbos -een houthakker- en vertrouwen het niet helemaal. Roodkapje vindt de houthakker aardig, Klein Duimpje wil net zo gi-ga-gantisch groot worden en Assepoester vindt het leuk, zo’n stoere man in het Sprookjesbos. Ezel wil zelf ook graag houthakker worden.

De houthakker gelooft echter niet in sprookjes en legt uit dat hij alleen hier is om oude en zieke bomen te kappen.

Heks en Wolf hebben een plan bedacht om de hakker in hun voordeel in te zetten en hem te betoveren met een drankje. De houthakker en Ezel drinken het drankje en willen uitsluitend nog de Sprookjesboom gaan omhakken: precies de bedoeling van Heks en Wolf.

De Sprookjesbosbewoners gaan hier niet zomaar mee akkoord en ze roepen de hulp van Fakir in. Deze zegt dat er een toverpoort gebouwd moet worden die de betovering zal verbreken. Met onder andere blokken die in de zaal verborgen liggen wordt de poort gebouwd; de betoverden lopen er onderdoor en zijn genezen. Succes!

De houthakker neemt wraak op Heks door een boom naast het snoephuisje om te hakken. Hij valt weer in slaap. Als hij wakker wordt is hij weer in zijn eigen wereld, met als enige aandenken het kroontje dat Assepoester, op wie hij een beetje verliefd was, hem heeft gegeven als aandenken. Einde.

Met dit plot stapt de Sprookjesboomfrancise nog iets verder uit het oorspronkelijke idee van het Sprookjesbos: niet alleen interageren de diverse Sprookjesbosbewoners onderling, ze zien nu een 'echt mens' als iets vreemds en fundamenteel anders dan zijzelf, terwijl menig sprookjesbosbewoner van oorsprong toch een regulier mens was.

Decor

Voor het decor werden twee opvallende gebouwen uit het Sprookjesbos als basis genomen: het kasteeltje van Doornroosje (in het Sprookjesboom-universum is het van Assepoester) en het huisje van de heks van Hans en Grietje. De Sprookjesboom zelf komt de hele musical, die in totaal een uur en twaalf minuten duurt, niet in beeld: je hoort hem enkel spreken.

Bij aanvang is het licht heel zwak en is er sprake van een zonsopkomst. Het wordt vervolgens steeds lichter, om daarna weer langzaam nacht te worden en er een maan verschijnt.

Muziek

Download in iTunes

Aangezien de voorstelling een musical is wordt er veel gezongen. Hierbij is een combinatie gemaakt van (bewerkte) bestaande nummers uit de televisieserie en nieuwe liedjes speciaal voor deze musical. De teksten komen van Ad Grooten, de muziek is bewerkt door René Merkelbach.

 1. Zoveel te Doen
 2. Een mens in het bos
 3. Hout Hakken
 4. Knibbel Knabbel Knuistje [sic]
 5. Echt Slecht
 6. Olé
 7. Slim en Intelligent
 8. Ik heb er genoeg van
 9. Stampen, Stampen, Stampen
 10. Willem is geweldig
 11. Sprookjes bestaan
 12. Sprookjesboom de Musical medley

Cast en crew

 • Milan van Weelden - Houthakker Willem (2009)
 • John ter Riet - Houthakker Willem (2010)
 • Sipke Jan Bousema - Houthakker Willem (mei 2010)
 • Hetty Feteris - Regie
 • Ad Grooten - Script en liedteksten
 • René Merkelbach en Marco Kuypers - Muziek
Koop bij bol.com


Dvd

DVD-hoes

Een registratie uit 2010 onder regie van Guus Verstraete is door Efteling Media uitgebracht op dvd, uitgegeven door het label Moefie Klub. Als extra's staan op de dvd een muziekaflevering van de televisieserie, een trailer van die serie en de Eftelingcommercial 'Draak in de kast'.

Zie ook

 • Groenplan Sprookjesbos, voor het real-life kappen van overbodige bomen in het Sprookjesbos.