Boodschap 73x73.png

Dit lemma gaat over het personage uit de Sprookjesboom-franchise. Voor de uitbeelding in het Sprookjesbos, zie Langnek en De Zes Dienaren.

Langnek in de serie

Langnek is een bijpersonage uit de televisieserie Sprookjesboom.

Langnek is de bekende reus uit het sprookje van De Zes Dienaren. Hij spreekt wat plechtig en heeft vaak wijs advies. Ook fungeert hij als de sterke arm van Prinses Assepoester; als zij als autoriteit van het bos iets wil, gebruikt ze soms de kracht van Langnek om dat voor elkaar te krijgen.

Zijn stem wordt ingesproken door Fred Meijer.

Allereerste optreden van handpop Langnek

Hij was al onderdeel van de Sprookjesbosbewoners uit 2003, en werd doorontwikkeld tot Sprookjesboomfiguur. De overige dienaren uit zijn oorsprongssprookje treden niet op in Sprookjesboom: voor Langnek is vooral gekozen vanwege zijn iconische status, niet zozeer vanwege het achterliggende sprookje. De schrijvers vonden hem, mede door het niet gebruiken van zijn achtergrondverhaal, een nogal saai figuur. Daarom werd hem later meer een rol gegeven als de sterke arm van Assepoester.

Als Sprookjesboom-handpop is Langnek er al vanaf het begin bij. Hij was onderdeel van de allereerste pilot met twee figuren, samen met Wolf, die vanaf 22 november 2006 uitgevoerd werd met de poppen. Sindsdien is hij vast onderdeel van het ensemble. Vanzelfsprekend kan zijn hij zijn nek ver en minder ver uitsteken.

Met ingang van 2017 is hij ook als muppet vertegenwoordigd in de tv-serie Sprookjesboom Show.