Boodschap 73x73.png

Dit lemma gaat over het personage uit de Sprookjesboom-franchise. Voor de uitbeelding in het Sprookjesbos, zie Vliegende Fakir.

Fakir in de animatieserie

Fakir is een bijpersonage uit de televisieserie Sprookjesboom. Zijn naam wordt gebruikt als eigennaam en dus zonder lidwoord.

Hij komt opeens tevoorschijn als je drie keer stampt om een probleem op te lossen, en heeft ook een toverlamp zoals bekend uit de sprookjes van 1001 Nacht. Zijn motto is dan ook: "Voor mijn hulp bij alle rampen, hoef je slechts drie keer te stampen!" Hij spreekt altijd met een jolig Indiaas accent en uitsluitend in cryptisch rijm. Zijn stem wordt ingesproken door Fred Meijer.

Interview met handpop-Fakir

Hij was al onderdeel van de Sprookjesbosbewoners uit 2003, en werd doorontwikkeld tot Sprookjesboomfiguur. Hij is gebaseerd op de Vliegende Fakir uit het Sprookjesbos. Alleen de elementen die daar werkelijk te zien zijn: zijn fluit, tulpen en vliegende tapijt zijn terug te zien in de tv-serie. Alle aspecten uit de verschillende achtergrondverhalen die in de loop der jaren over de Vliegende Fakir geschreven zijn, komen niet aan de orde.

Fakir als muppet

Sinds december 2007 is hij als één van de laatste personages toegevoegd aan de cast van het Sprookjesboom handpoppen-entertainment en is sindsdien geregeld te zien in bijvoorbeeld parkshows. Vanaf 2017 is hij ook als muppet te zien in de tv-serie Sprookjesboom Show (televisieserie).