Filmposter
Logo van de film

Sprookjesboom de Film is een animatiefilm uit 2012, geproduceerd door Efteling Media en Independent Films. Het is de eerste en tot nu toe enige bioscoopfilm van de Efteling, en de eerste avondvullende Nederlandse animatiefilm sinds Als je begrijpt wat ik bedoel (1987).

Het verhaal van 73 minuten is gebaseerd op de televisieserie Sprookjesboom en gaat over Roodkapje, Wolf, Assepoester, Reus en Klein Duimpje die per ongeluk terecht komen in Winterland. De Sprookjesbosbewoners willen heel graag terug naar huis, maar dan moeten ze eerst vijf kristallen vinden. Tijdens de zoektocht naar de kristallen probeert Heks daar een stokje voor te steken.

De film ging op 22 februari 2012 in première en draaide in zo'n 105 zalen in Nederland.

Plot

Roodkapje, Wolf, Assepoester, Reus en Klein Duimpje komen per ongeluk terecht in het onbekende Winterland. Langnek heeft per abuis de poort waar ze doorheen gingen kapotgegooid. De Sprookjesbosbewoners willen heel graag terug naar huis, maar dan moeten ze eerst vijf kristallen vinden. Tijdens de zoektocht naar de kristallen moeten ze steeds een puzzel oplossen. Ondertussen probeert Heks die plannen te dwarsbomen. Langnek assisteert haar in een halfhartige poging zijn vrienden zo te kunnen helpen. In het Winterland komen de Sprookjesbosbewoners ijskabouter Kluns, IJsdraak en IJsfakir tegen op hun pad. Uiteindelijk lossen ze alle vijf de puzzels op en keren terug naar hun normale, niet bevroren wereld.[1]

Rolverdeling

Trailer SdF

Voor de film werd een aantal 'celebrity'-stemmen aangetrokken om met name de Winterlandkarakters van een stem te voorzien (en de poster te sieren om zo mensen naar de film te trekken). Rapper Ali B. werd aangetrokken als IJsfakir. Armin van Buuren, wegens zijn vak als DJ nou niet per se een heel bekende stem maar wel een bekende naam, deed IJsdraak en Kabouter Kluns. De Vlaamse acteur Frank Focketyn mocht Reus inspreken.

Overigens werden ook voor een aantal andere karakters andere stemacteurs aangetrokken dan voor de televisieserie. Deze vervangers kregen echter geen prominente vermelding op de filmposter.

De totale rolverdeling zag er als volgt uit:[2]

  • Ali B. als IJsfakir
  • Frank Focketijn als Reus
  • Marike Folles als Klein Duimpje / Ezel
  • Reineke Jonker als diverse
  • Fred Meijer als Langnek / Fakir / Specht
  • Pamela Menzo als diverse
  • Hero Muller als Sprookjesboom
  • Klavertje Patijn als Various
  • Lieke Pijnappels als Assepoester
  • Nouryt Prinsze als Meisjesgeitje
  • Thijs van Aken als diverse
  • Armin van Buuren als IJsdraak / Kabouter Kluns
  • Rinie van den Elzen als Wolf / Kabouter Ke / Draak
  • Bianca van der Heijden als Heks
  • Reinder van der Naalt als Kabouters Ko / Keu / Konijn
  • Marcelle Van Der Velde als diverse
  • Roos van der Waerden als Roodkapje
  • Hildegard van Nijlen als Eekhoorn
  • Xavier Werner als Geitje Benjamin

Ontwikkeling

Still van de vijf hoofdpersonen

Nadat de in 2006 gestarte televisieserie Sprookjesboom een groot succes bleek, werd besloten om het merk verder uit te bouwen met een bioscoopfilm. Vanuit de Efteling werd besloten dat het een reisverhaal moest worden met het thema "ik wil naar huis". Tegelijk werd de budgettaire beperking opgelegd dat alleen met bestaande sets gewerkt mocht worden.

Er werd daarom gekozen om de karakters naar een Winterland te laten gaan, waar de bestaande sets weer terugkwamen en slechts wit gemaakt hoefden te worden. Ook de nieuwe 'winterfiguren' die men tegenkomt zijn kopieën van bestaande karakters. De stukjes nieuwe wereld die gecreëerd zijn voor bijvoorbeeld puzzels zijn bijzonder simpel geanimeerd.

Het script werd geschreven door Jimmy Simons, Dirk Nielandt en Tingue Dongelmans en net als de televisieserie werd hij geproduceerd door Motek Entertainment. De regie was in handen van Hans Walther, die ook de televisieserie regisseert. Als productiepartner werd de gevestigde Nederlandse distributeur Independent Films gekozen. De dochter van Efteling-directeur Bart de Boer, Eline, was daar toen werkzaam als pr-medewerker en deed de promotie van de film.

Ontvangst

Bart de Boer en Hans Walther met de Gouden Film

De eerste bioscoopfilm van de Efteling werd niet mals ontvangen door de filmcritici. Meermaals kwam de kritiek terug dat de kwaliteit van de animatie ondermaats is voor het filmdoek, maar ook inhoudelijk was er weinig goeds: het verhaal is te saai voor de lengte en de film heeft een groot tekort aan humor.[3]

Binnen twee weken werd niettemin de Gouden Film binnengehaald, omdat meer dan 100.000 mensen de film bezocht hadden.[4] Heel bijzonder is dat overigens niet: de prijs wordt zo'n tien keer per jaar uitgereikt en het was de 103e (niet 100e zoals in het persbericht beweerd werd) Gouden Film die werd uitgereikt sinds 2001. Na de aanvangsspurt was het snel afgelopen. Het werd qua omzet de 33e film in Nederland van dat jaar.[5] De film werd niettemin genomineerd als enige animatiefilm voor een Gouden Kalf, alhoewel hij deze prijs niet won.

Boek en DVD

Koop bij bol.com

Uitgeverij Big Balloon bracht in 2012 ook een boekje uit van Sprookjesboom de Film onder die naam. Sinds 22 juni 2012 is de film beschikbaar op dvd, uitgegeven door Just Bridge Entertainment.

  1. Ramon Heeren: Recensie Sprookjesboom de Film. Eftelist, 23 februari 2012
  2. IMDB: Sprookjesboom de Film
  3. Looopings: Bioscoopfilm Efteling neergesabeld door critici (23 februari 2012)
  4. Nederlands Film Festival: Sprookjesboom de Film (2012)
  5. Jorn van de Weetering: Efteling Media: een uiteenzetting. Eftelist, 27 juli 2012