Jürgen Freilich

Jürgen Freilich is een typetje gespeeld door René Peters. Freilich (Zuid-Duits voor "natuurlijk" als in "ja, natuurlijk!") is als kind meegekomen uit de Oostenrijkse Alpen om in Holland succes te maken met zijn Salzburgershow.

Salzburgershow

Het Efteling-publiek kon voor het eerst kennismaken met Freilich tijdens de Winter Efteling 2007-2008 in zijn Salzburgershow, gehouden midden in het 'SalzburgerLand-Dorp' op het Steenbokplein. Het was een tie-in bij de musical The Sound of Music die vanaf die zomer zou gaan spelen in het Efteling Theater: samen met het publiek bracht Freilich de bekende nummers ten gehore van deze musical die zich uiteraard afspeelt in Salzburg. Freilich werd in deze show nog aangekondigd als Peter.

De show sloeg aan en kwam terug tijdens de Winter Eftelingen van 2008-2009 en 2009-2010. Maar ook tijdens de tussenliggende Zeven Mijls Zomers van 2008 en 2009 was de Salzburgershow te zien voor de Steenbok. The Sound of Music speelde op al die momenten in het Efteling Theater.

Familien Fest

Freilichs Familien Fest in 2016

Na zoveel Freilich was het even tijd voor een pauze, maar sinds de start van het Negen Pleinen Festijn in 2014 is Jürgen weer een vast onderdeel van elke zomeravond. Hij heeft het inmiddels geschopt tot voorzitter van Bobslee-vereniging De Steenbok. De eerste twee jaar heeft hij een schlagerfestival, het Jürgen Freilich Schlager Festijn, waarin elke avond andere schlagerzangers te gast zijn, zoals Dennie Christian en de Alpenzusjes.

Vanaf 2016 tot en met 2019 ging de show verder onder de naam Jürgen Freilich Familien Fest. Er werden vanaf dan geen externe acts meer geboekt en Freilich moest het publiek in zijn eentje vermaken.

In de nazomer van 2018 trad hij ook op op het Steenbokplein, om te compenseren voor de gesloten Bob die met technische mankementen kampte. In de zomer van 2019, toen inmiddels besloten was dat de Bob moest verdwijnen, bracht hij een speciaal afscheidslied: BOB. Op 1 september verzorgde hij een speciaal afscheidsoptreden tijdens de finale sluiting van de attractie. Zijn stem werd vereeuwigd in de opvolger van de Bob, Max & Moritz, als de veldwachter in het schimmenspel en ook als de veiligheidsomroep in het laatste deel van de wachtrij.

De act van Freilich is overigens ook buiten de Efteling boekbaar via Peters’ eigen bedrijf (Red Nose Entertainment) onder de naam “Stimmung met der Peter”.