Een gezin dat overnacht in Bosrijk

Een verblijfsgast is een bezoeker aan de Efteling die ook in één van de accommodaties van de Efteling overnacht: in het Efteling Hotel, Bosrijk of het Loonsche Land.

Voor de Efteling is dit een interessante doelgroep, omdat deze bezoekers niet alleen betalen voor hun overnachting, maar daarbij ook nog geld uitgeven aan bijvoorbeeld diners. Omdat parkbezoek bij elke dag voor en na een overnachting inclusief is, zullen deze personen hun Efteling-bezoek over meerdere dagen spreiden, wat zowel kan helpen om piekbelasting uit te smeren, alsook om extra omzet in de horeca van het park te maken. Maar met name is verblijfsaccommodatie belangrijk om de doelgroep van de Efteling te vergroten: een bezoek aan de Efteling aantrekkelijk te maken voor hen die te ver weg wonen om comfortabel een dagtrip te maken naar het attractiepark. Het gaat dan met name om bezoekers uit Noord-Nederland en uit de ons omringende landen.

Instructie voor verblijfsgasten bij Huis van de Vijf Zintuigen

Al vanaf 1960 heeft de Efteling eigen verblijfsaccommodatie: bungalowpark Het Kraanven. Dit werd niet echt gemarket als een integraal onderdeel van de Efteling. Sinds 1992 is er echter vlak naast het park het Efteling Hotel, dat wel nauw aansluit bij het attractiepark. Sindsdien volgden nog Efteling Bosrijk (vakantiehuisjes) en Efteling Loonsche Land (huisjes en hotel). Deze accommodaties sluiten (min of meer) aan op de Efteling-stijl en moeten de beleving van het attractiepark doortrekken naar overnachten. In 2024 moet hierbovenop het luxe Efteling Grand Hotel openen, gelegen aan de ingang van het attractiepark.

Speciale ingang voor verblijfsgasten

Naast de faciliteiten bij de eigen accommodatie biedt men ook in het Efteling Park enkele speciale voordelen voor verblijfsgasten:

  • Een eigen ingang: de Hotelingang voor hotelgasten, en in de ochtend een speciale toegang naast het Huis van de Vijf Zintuigen voor de vakantieparken.
  • Vervroegde toegang: verblijfsgasten mogen al vanaf 9.30 uur het attractiepark betreden en kunnen daar alvast enkele van de attracties bezoeken.
  • VIP-vlonder: bij Aquanura krijgen verblijfsgasten voorrang bij het vullen van de 'VIP-vlonder' aan de Theaterzijde.
  • Souvenir Express: aankopen in de souvenirswinkel worden naar de receptie van je accommodatie gebracht.

Er was zelfs een speciaal Uitrijk gepland om met name verblijfsgasten in de avonduren te vermaken, maar dit is (nog) niet gerealiseerd.