Het wagentje van de Express in 2009
Het nieuwe karretje van de Express in 2018

De Souvenir Express is een dienst die de Efteling aan klanten van haar souvenirwinkels aanbiedt. Aangekochte souvenirs kunnen aan het eind van de dag gratis worden klaargelegd bij de Garderobe/Wandelwagenstalling nabij de uitgang, zodat de gast zijn souvenirs niet de ganse dag met zich mee hoeft te dragen. Gasten die blijven slapen kunnen hun souvenirs ook naar de recepties van het Efteling Hotel, Bosrijk en Loonsche Land laten brengen.[1]

Richtingwijzer bij de garderobe

De dienst wordt sinds 1998 aangeboden bij alle grote souvenirwinkels: Efteldingen, de Marskramer, Jokies Wereld (voorheen het Valies), Spiegeltje, spiegeltje... (voorheen Loetiek), de Bazaar, de Savannebar en Dromerijen. De dienst is alleen beschikbaar voor souvenirs die voor 15.00 uur zijn aangekocht; vanaf dat tijdstip worden de gekochte souvenirs opgehaald bij de winkels en naar de ophaalpunten gebracht. Tijdens het hoogseizoen is er een tweede ophaalronde om 21.00 uur.

De souvenirs worden bij aankoop in de winkel in een plastic tas gedaan, daaraan geniet de kassabon met de naam van de gast en het gewenste ophaalpunt en bij de winkel bewaard tot ze opgehaald worden door de Souvenir Express. De ophaalronde begint bij Efteldingen, en gaat daarna naar de Savannebar en de Bazaar. Dan het park uit, via achterzijde Droomvlucht weer naar binnen en dan langs Dromerijen, Spiegeltje, Marskramer en Jokies Wereld. Vervolgens afhankelijk van het tijdstip naar: Hotel, Loonsche Land en Bosrijk, of eerst langs de Garderobe.

In 2018 werd er een nieuw elektrisch wagentje aangeschaft voor de Express dat gedecoreerd is als een groot rijdend kado met een strik bovenop. In een hoekje staat een afbeelding van een Pieckmuisje. Binnenin is de kar gevuld met gekleurde kratten, waarin de souvenirtassen bij het inladen gesorteerd worden op bestemming.

Online Souvenir Express

Vanaf 2020 is er een online versie van de Souvenir Express beschikbaar. Via een webwinkel kunnen de vijftig best verkochte souvenirs besteld en betaald worden. Binnen tien minuten kan de bestelling dan afgehaald worden bij de Garderobe/Wandelwagenstalling. Hierdoor kan drukte in de winkels vermeden worden.