Logo van de musical

Sprookjessprokkelaar de musical is een musical rondom de Sprookjessprokkelaar die werd opgevoerd in het Efteling Theater vanaf het najaar van 2017.

De eerste try-outs begonnen op 20 september en de musical ging op 30 september in première. De musical liep aanvankelijk tot en met 4 maart, maar werd verlengd tot 2 april 2018. Van 13 oktober 2018 tot 28 april 2019 ging de voorstelling op tournee door Nederland en België.

Een registratie van de musical zou aanvankelijk op 29 maart 2020 vertoond worden als eerste van een reeks speciale Efteling-kindervoorstellingen in de bioscopen van Kinepolis in Nederland. Vanwege de coronacrisis gingen deze niet door, en besloot de Efteling de registratie op 23 maart integraal op YouTube te plaatsen.

Synopsis

Het verhaal is losjes gebaseerd op het boek De Sprookjessprokkelaar van Paul van Loon en Laurentien van Oranje.

Volg de 12-jarige Sterre, die met haar opa aan de rand van het bos woont. Als haar enige boek letterlijk stuk is gelezen, wijst opa haar op de verborgen sprookjesbibliotheek in het verlaten kasteel. Daar, achter de juiste deur, wachten eindeloos veel verhalen die gelezen en verteld moeten worden. Vindt Sterre de juiste deur naar de sprookjesbibliotheek? Wat zit er achter al die andere deuren? En wie is toch die Sprookjessprokkelaar?

De voorstelling duurt 80 minuten (zonder pauze) en is geschikt voor iedereen vanaf 6 jaar.

Grootouders en kleinkinderen

Zoals inmiddels te doen gebruikelijk bij de Efteling spelen er kinderen éénmalig mee in de musical, maar dit maal met een twist: ook grootouders kunnen nu éénmalig meedoen met hun kleinkinderen. De Efteling zoekt 450 paren grootouder-kleinkind voor een rol. Per voorstelling zullen tien paren meedoen. Om ze voor te bereiden, organiseert de Efteling tussen 26 mei en 21 juni de Sprookjessprokkelaarschool met spel-, zang- en dansworkshops.

Cast

De cast
  • Opa Anders/Sprookjessprokkelaar: Diederik Rep
  • Sterre: Lilo van den Bosch, Gioia Parijs, Noa Zwan
  • Moeder Sterre/moeder Stijn: Käthe Staallekker
  • Graaf Stanislav: Dieter Spileers
  • Stijn: Krijn van den Berge, Casper van Kampen, Tydo Korver

Het ensemble bestaat uit Nick van der Heyden, Li Ling Kassing, Esmee Mardjan, Don Raven en Marleen de Vries. Elke voorstelling doen er enkele kinderen mee uit de vaste kindercast: Lola Baars, Laura van Bussel, Échica Florijn, Thijmen de Koeijer, David Oudijk, Zoë Rijk, Josephine van Waesberghe, Ferron de Wit en Caroline Witkamp.

Creatief team