Almar in de serie anno 2011

Almar is een fictief figuur uit de leefwereld van Pardoes. Hij is grootmagister en Pardoes is zijn meest succesvolle leerling. Hij is tevens de belangrijkste adviseur van Koning Pardulfus en het Symbolicaanse Rijk. Tijdens een van zijn vele onderzoeksreizen ontdekte Almar het kwade in Pantagor waarna hij hem verbande.

Biografie

Almar in het observatorium

In zijn jeugd studeerde Almar samen met Aliciana en Savonin aan de Toverschool en Toveracademie. Hierna werd hij magister en was hij expert in transmutatie, het veranderen en versterken van natuurlijke stoffen. Almar reisde veel om onderzoek te doen naar het universum en magische stenen. De reizen brachten hem in contact met veel andere volken en culturen.

Toen Grootmagister Humanos afstand deed van zijn positie werd Almar door de andere magisters gekozen tot nieuwe grootmagister. Behalve het adviseren van Koning Pardulfus en daarmee het indirect besturen van Symbolica leidt hij jonge en getalenteerde Symbolicanen op, waaronder Pardoes. Hij vertrouwt Pardoes als een van de weinigen en hij laat hem regelmatig onderzoek doen.

Almar draagt altijd zijn magisterstaf bij zich en is vrijwel altijd te vinden in zijn Observatorium in Hartenhof.

Observatorium

Het Observatorium is de werkkamer en thuisbasis van Almar. Het is een grote ruimte die meerdere verdiepingen omvat afgesloten met een glazen koepel als dak. Er zweven ronde bollen als planeten in de ruimte. Overal zijn kasten en boekenplanken. Almar heeft ook een woonvertrek in het Observatorium.

Er staan grote instrumenten die Almar gebruikt bij zijn onderzoek, zoals de Grando Chronoscoop, een grote sterrenkijker die heden, verleden en toekomst van het universum kan laten zien. De Etmaler is de energiebron van het planetarium, die aangedreven wordt door acht magische edelstenen. Het Omnivenster gebruikt hij samen met het planetarium om het universum rondom Symbolica te bestuderen en soms zelfs te beïnvloeden. Met de Wetende Waterval kan hij op afstand volgen wat er elders op Symbolica gebeurt.

Optredens

Almar in de attractie Symbolica

In 2007 werd Grootmagister Almar als merk geregistreerd door de Efteling.[1]. Vanaf december 2011 was hij voor het eerst te zien: in de televisieserie De Magische Wereld van Pardoes, gespeeld door Peter Faber. Uiteraard is ook zijn Observatorium prominent aanwezig.

In de attractie Symbolica kom je Almar gelijk tegen in de eerste scène, zijnde zijn Observatorium. Hij is een animatronic geproduceerd door Garner Holt, die in het midden van de ruimte in een verhoogde positie staat zodat de voertuigen om hem heen kunnen rijden. Hij heeft een grote staf in zijn hand met een lichtgevende bol bovenop. Zijn stem is ingesproken, met gebruik van een stemvervormer, door Eftelingontwerper Karel Willemen.

Hij komt ook voor in het Gouden Boekje Symbolica dat kort na de opening van de attractie verscheen.

Verwijzingen
  1. Eftelist: Handelsmerken van de Efteling  (26 april 2008)