Aliciana zoals in de serie anno 2011
Aliciana in de tuin

Aliciana is een fictief figuur uit de leefwereld van Pardoes. Ze is degene die Pardoes heeft opgevoed en daarom ook liefkozend door hem 'Pardoma' wordt genoemd. Ze woont aan het Hartenhof en heeft daar haar eigen kruidentuin en apotheek.

Biografie

Aliciana is geboren in Saga, waar ze als adellijke fee opgroeide en studeerde aan de Toverschool en Toveracademie. Ze studeerde samen met Grootmagister Almar en Savonin, waarbij de laatstgenoemde van school werd gestuurd nadat bleek dat hij zich met zwarte magie bezig hield. Ze is jarenlang magister en wanneer ze daar mee is gestopt komt een collega-magister langs met zijn kleinzoon waarvan de ouders plotseling zijn verdwenen. Hij maakt zich zorgen over de jongen en vraagt Aliciana hem onder haar hoede te nemen. Ze voelt bij de jongen bijzondere gaven, maar ook duistere krachten en houdt daarom zijn afkomst geheim. Ze noemt hem Pardoes, omdat hij zo plotseling in haar leven kwam. Wanneer Pardoes gaat studeren houdt ze zich weer bezig met haar kruidentuin en is ze regelmatig op reis.

Aliciana is gekleed in stijlvolle, klassieke kleding zoals een adellijke vrouw dat past. Ze is bijzonder begaan met de natuur en gebruikt liever natuurkrachten dan tovenarij. Ze is goed in het bewaren van geheimen en daarom vertrouwen diverse Symbolicanen haar hun geheimen toe.

Optredens

Pardoma in 2001
Tekening van Aliciana’s cottage door De Bruijn

Het personage komt het eerst ten tonele in de tweede helft van de jaren negentig als onderdeel van de toenmalige entourage van Pardoes. Ze is dan nog uitsluitend gekend als Pardoma en is een nogal plat figuur die kenmerken heeft van een stereotiepe oma, en niet veel meer kan dan taarten bakken van 'Sprookjesbosbessen'. Aldus is Pardoma voor het eerst te zien in het boek Pardoes en de Grote Bosgriezel. Deze rol vervult ze ook in Pardoes en het Tinkelende, Twinkelende Wondergeluid.

Later werkte Henny Knoet het personage veel verder uit tot iemand die zelf ook een uitgebreid achtergrondverhaal heeft, en krijgt ze de naam Aliciana. Niettemin blijft Pardoes haar nog wel eens Pardoma noemen, wat duidelijk maakt dat we hier wel nog steeds dezelfde persoon te maken hebben. Ook haar paarse bosbessentaart is af en toe nog wel eens te zien.

In 2007 werd de naam Aliciana geregistreerd als merk door de Efteling.[1] Vanaf december 2011 was de vernieuwde uitwerking voor het eerst publiek te zien: ze had een kleine rol in de serie van Pardoes, waarin we ook voor het eerst haar naam horen. Ze werd gespeeld door Maeve van der Steen.

Concept voor Hartenhof

Van Hartenhof, de niet-gerealiseerde voorloper van Symbolica, is een conceptart bekend van het interieur waarop ze te zien is.

In de attractie Symbolica komt ze echter niet voor, maar vanaf december 2019 is een uitbreiding aan restaurant Polles Keuken aan haar gewijd. In 'Aliciana's Kruidenkas' kunnen zo'n vijftig personen een pannenkoek eten, omringd door Aliciana's kruiden en instrumenten. Haar herbarium ligt centraal in de ruimte. Zelf is ze echter nog steeds niet te zien.