Verborgen Fantasie Depot
Overzicht van het depot
Omschrijving Opslagruimte voor fantastische objecten
Tours Alle tours komen individueel in het Depot terecht, sturen naar hun eigen nis en verlaten de scène in de volgorde Schatten, Helden, Muziek
Personages geen
Ontwerp Karel Willemen
Vorige Boudoir, Salon, Kabinet
Volgende Koninklijke Champagne Voorraad
Symbolica plattegrond Fa.png
Symbolica

Het Verborgen Fantasie Depot is de vijfde scène in Symbolica. De zelf weinig fantasierijke naam maakt duidelijk dat we hier te maken hebben met een normaliter niet voor het publiek zichtbare opslagruimte voor fantastische objecten.

De scène

Dat de ruimte verborgen is blijkt wel hoe we hem betreden. Na een spel gespeeld te hebben in respectievelijk het Boudoir, de Salon of het Kabinet, opent zich de achterzijde van die ruimte, die eerst een gewone muur leek. De drie Fantasievaarders van de verschillende tours ontdekken het Depot elk op eigen houtje, alhoewel je soms een glimp van elkaar opvangt.

Het Depot is een grote ruimte met gewelfd plafond dat wordt gedragen door gedraaide pilaren. Bovenaan de pilaren zitten plateaus met wankelende kelken, en ook brandende kaarsen die het geheel verlichten. Ook staan kaarsen op wortelachtige structuren die uit het plafond komen. Het volume van de ruimte is opgedeeld door kasten, waardoor je geen goed overzicht hebt. In de kasten, met uit zichzelf klapperende deuren, staan allerhande fantasie-objecten, zoals vele lichtgevende bollen. Verder hangt er in de ruimte een eindeloze toverspiegel en zijn er in een hoekje zwevende toortsen (op een plakkaat aangeduid als 'bulbi volantes').

Veel aandacht trekt een zelf-bladerend boek. In dit boek zijn een paar ontwerptekeningen van Symbolica opgenomen, en de namen van de mensen die meewerkten aan het ontwerp en de ontwikkeling van de attractie. Boven het boek is een miniatuur te vinden van een gondel uit de Stoomcarrousel.

Elk van de drie tours volgt zijn eigen route door het Depot, richting één van de in totaal de drie nissen in de ruimte die specifiek zijn voor de tour die je volgt.

De orgel-achtige 'kakofoon' in de Muziektournis
  • De Muziektour begeeft zich in een nis links van het Helden Kabinet. De twinkels activeren een groot uit meerdere instrumenten opgebouwde constructie: de 'kakofoon'. Het bestaat uit een orgel dat doet denken aan dat van Laaf Loetwiek, met ervoor twee harpen en erboven zes cello's en twee ronddraaiende wielen met hoorns. Je kunt hem met je display bedienen; er speelt het melodietje van de Pardoes Promenade dat eindigt in een (hoe kan het anders) kakofonie.
  • De Schattentour gaat naar een geheel met spiegels aangeklede ruimte links van de uitgang van het Depot. Centraal hangt een grote diamant, die talloze keren weerspiegelt. Je kunt de edelsteen van kleur veranderen met de controls op je Fantasievaarder.
  • Als je de Heldentour volgt kom je in een ruimte rechts van de uitgang van het Depot, waar twee harnassen in vol ornaat staan opgesteld. Met de schermpjes op je voertuig kun je ze in beweging zetten en een 'gevecht' laten voeren, waarbij één van de harnassen zijn helm verliest (en de ander een deel van zijn harnas zodat je zijn onderbroek ziet).

Na een kort verpozen in hun eigen nis begeven de voertuigen zich door het Fantasie Depot richting de uitgang daarvan, en betreden vanaf nu weer in gezamenlijke constellatie de Koninklijke Champagne Voorraad.

Achtergrond

Wachter der Waterlelies

In de kasten vind je vele boeken, met vaak betekenisvolle rugteksten. Zo vind je een boek "Miraclia", de naam van een planeet uit Knoets Pardoes-legendarium waar Paddel en Pieter Muis wonen - een locatie en personages die verder helemaal niet gebruikt zijn in Symbolica. In dezelfde kast staat een boek met de rugtekst "De Eerstelinghe", dat verwijst naar een mogelijke etymologie voor de naam Efteling. Ook is er een beeldje te vinden van een Indische Waterlelies-wachter.

Ontwerp 'kakofoon' door Willemen

Het Verborgen Fantasie Depot werd ontworpen door Karel Willemen.

Zie ook