Pieter Muis

Pieter Muis is een fictief figuur uit de leefwereld van Pardoes. Hij is een behulpzame, dappere en slimme avonturier en woont op Miraclia, maar is vaker onderweg voor zijn wereldreis naar het onbekende. Tijdens die reizen ontmoet hij verschillende figuren, ook op Symbolica. Wanneer iemand hem bevalt reist hij daar even mee mee en anders zegt hij weer gedag. Hij kan de letter 'z' vanwege zijn grote voortanden niet goed uitspreken en slist, waardoor hij door velen onnozel gevonden wordt.

Optredens

Skiënde Pietertje Muis in 2001

Pieter Muis werd voor het eerst gesignaleerd in de kleine Pardoesboekjes die leden van de Efteling Club aan het einde van de jaren negentig elk kwartaal ontvingen. Hij werd toen nog consequent Pietertje Muis genoemd, jaren later werd dit veranderd naar het serieuzer klinkende Pieter Muis. Enkele jaren later duikt hij ook op in de diverse Pardoes-stripverhalen en -CD-ROMS. In het park was hij afgebeeld op het bord van het Game Gallery-spel Rol Risk. Ook stond Pieter afgebeeld op een bord bij de Winter Efteling-attractie IJs Pret Paleis.

Ondanks dat hij hiermee een van de trouwste Pardoescompanen tot nu toe is, is hij in de televisieserie uit 2011 helemaal niet te zien; wellicht dat productietechnische problemen bij het uitbeelden van de kleine muis roet in zijn eten wierpen. Maar ook in de attractie Symbolica komt hij niet voor.

Wetenswaardigheid

  • Muizenspecialist Disney kent ook een muispersonage genaamd Pieter. Deze treedt samen met zijn maatje Tom op in de film Assepoester uit 1950. Tegenwoordig wonen deze kaagdieren op de boerderij bij Oma Duck.