Rol Risk
Rolrisk1.jpg
Doel Behendig een bowlingbal in een dal zien te rollen
Tarief € 1,50 voor één of € 2,- voor twee pogingen
Geopend Begin jaren negentig tot 2015 (bord in 1997)
Rolrisk plattegrond.png
Locatie in de Game Gallery

Rol Risk of Rollerbal was een spel in de Game Gallery, op de hoek meest rechts in het kleine deel, waar zich nu Zwaar Geschut bevindt. Een bowlingbal moest met beleid over een heuveltje geduwd worden zodat hij in een dal blijft liggen.

Het spel bestond uit standaard-automaten geleverd door Valco Automatenbouw uit Bergen op Zoom en was selfservice. De speler werpt € 1,50 in voor één of € 2,- voor twee pogingen. Voor hem ligt een bowlingbal op rails, en de rails vormen een heuveltje met daarachter een dal en weer een stukje omhoog. De kunst is de bowlingbal dusdanig hard weg te duwen dat hij wel het eerste heuveltje over komt, maar daarna niet door de zwaartekracht zo hard versnelt dat hij ook weer terug het heuveltje overrolt richting de speler. Of, zoals een bordje het verwoordde: Speel de bal met gevoel over het heuveltje. Wanneer de bal niet terugkomt en in het achterste dal blijft liggen, bent u winnaar van een pluche (sic) beest.

Als de bal inderdaad in het midden blijft liggen gaat een alarm en zwaailicht af en ontvangt de speler een prijspenning uit de automaat, die hij bij de kassa kon inleveren voor een pluchen beest. In 2003 waren er, geheel tegen Game Gallery-traditie in, Efteling-eigen prijzen te winnen bij dit spel: Carnaval Festival-souvenirs zoals pluchen Eskimo's en gorilla's. Voor de gelegenheid was het spel aangekleed met Festival-attributen uit de opslag, zoals een oud Maxifoto-bord en het bord van Café de Feestneus.

Het spel verscheen begin jaren negentig, als opvolger van het voorheen daar gevestigde Muizenmunt, maar pas in 1997 kreeg het de naam Rol Risk en bijbehorend naambord. De muizenconnectie bleef. Op het bord boven Rol Risk was een kat- en muisspel te zien: een rode kater ligt lekker te tukken terwijl een muis een bowlingbal klaarlegt op een lepel om deze daarna kennelijk als katapult te gaan gebruiken. De muis heeft veel weg van het karakter Pieter Muis uit de wereld van Pardoes, ook van ontwerper Henny Knoet. Bij de renovatie van de Game Gallery in maart 2015 moest het spel het veld ruimen ten faveure van het ook aan kanonskogels gerelateerde Zwaar Geschut.