Café de Feestneus in de wachtrij, 1996

Café de Feestneus was van 1984 tot 1998 een decor in de wachtrij van Carnaval Festival.

Voordat de hele Joop Geesink Promenade wegens de komst van Vogel Rok in 1998 verdween, was er aan het einde van de hal tussen de ingang en de trap naar de draaischijf een donker hoekje in de wachtrij waar een klein decortje te vinden was, dat de naam "Café de Feestneus" droeg.

Het bord in close-up

Het bestond uit een deur, een venster, twee klompen en een uithangbord met Jokie de Prrretneus met een bierpul. Uit het café klonk bovendien een bijzonder arrangement van het Carnaval Festival-thema, ingespeeld als een honky-tonk op een piano met lallende stamgasten. Café de Feestneus, naar een idee van Lex Lemmens[1], was een poging om op een eenvoudige manier een grappig stukje decoratie te brengen zodat de bezoeker nog voor de rit in de vrolijke, simplistische stemming van de attractie zat.

Toen in 1998 een nieuwe wachtrij werd geopend voor Carnaval Festival keerde het decor niet terug. Daarvoor in de plaats werd de sfeer van de attractie aangewakkerd met bollampen met neuzen, grote kleurige confettistippen en later de blow-up ansichtkaarten aan de muur. Het is onder Efteling-liefhebbers een gedenkwaardig stukje verdwenen nostalgie geworden waarvan velen het ooit weer hopen terug te zien. Voor korte tijd is een deel van het decor gebruikt bij het spel Rolrisk in de Game Gallery.

Een Efteling-fancommunity heeft de naam geadopteerd voor hun forum dat tussen 2011 en 2013 actief was.


Opnamen van de honky-tonk uit het Efteling Museum, 2012


  1. 'De wachtrij - Café de Feestneus', Eftelingnostalgie.nl