Paddel in het bos

Heer Paddel, eerder vaak Paddeltje, is een fictief figuur uit de leefwereld van Pardoes. Hij is zelfbenoemd kunstenaar, musicus en dichter op Miraclia en is een vriend van Pardoes. In de Efteling is hij sinds de jaren negentig een klein onderdeel in de Pardoesmerchandise.

Biografie

Paddel is afkomstig van Miraclia. Het is een naïeve, wat onhandige intellectueel die vooral zelf vindt dat hij zeer talentvol is. Bij elke gebeurtenis wil Paddel een lied componeren wat hij dan meteen op zijn harp, die hij altijd over zijn schouder draagt, ten gehore brengt. Hij spreekt in dichtvorm en voor wanneer hij een gedicht bedenkt heeft hij al een ganzenveer in zijn hoed gestoken. Met zijn grote gestipte hoed en aardkleurige pak ziet hij er uit als een paddenstoel.

Optredens

Paddeltje, jaren 90

In de Efteling is hij, aanvankelijk onder de naam Paddeltje, sinds begin jaren negentig aanwezig, vooral in het merchandise-aanbod in het park. Zo werd hij verschillende keren geïllustreerd in boekwerken en verpakkingsmaterialen, werd hij uitgebracht in knuffel-vorm en kreeg hij zijn eigen PTT-telefoon: de Paddelfoon.

Een belangrijke rol speelt hij in 1998 samen met Pieter Muis in Pardoes en de Grote Bosgriezel als de kompanen van Pardoes op hun missie tegen de griezel. In Pardoes en het Tinkelende, Twinkelende Wondergeluid uit 2001 heeft hij een zeer kleine bijrol. Daarna is hij in de verhalen niet meer gezien, en ook in de televisieserie en de attractie Symbolica komt hij niet voor.

In 1996 werd Paddeltje door de Efteling vastgelegd als handelsmerk, in 2007 kwam daar Heer Paddel bij.

Michiel de Ruyter

Paddeltje deelt zijn naam met de hoofdpersoon uit het boek Paddeltje, de scheepsjongen van Michiel de Ruyter, geschreven in 1908 door Johan H. Been. De klassieker uit de Nederlandse jeugdliteratuur verhaalt over deze assistent van de bekende zeevaarder, die met name nogal dik is.