Loetwiek de Orgellaaf

Laaf Loetwiek is de orgelspeler in het Lavenlaar. Als je via de hoofdpoort binnenkomt zie je hem recht voor je in zijn mobiele orgel. Hij is echter sinds zijn komst in de Efteling in 1991, één jaar na opening van het Volk van Laaf, nooit van plaats veranderd.

Loetwiek is vernoemd naar Ludwig van Beethoven (1770 – 1827), de Duitse muzikant, dirigent en een van de belangrijkste en invloedrijkste componisten ooit.

Muziek

Belletjes en winterdecoratie in 2019

Oude wintermuziek (fragment)

De muziek die hij speelt is gecomponeerd en uitgevoerd door Peter van Ostade en Cees van Berkel. Deze is alleen verschenen op de extern geproduceerde cd De Mooiste Muziek uit de Efteling (Efteling CD 1); op Efteling-eigen cd's staat het deuntje niet.

Sinds Winter Efteling 2019-2020 is zijn muziek 's winters aangevuld met belletjes, en hangt er ook een aantal bellen aan zijn wagen; enigszins vergelijkbaar met de winterversie van de Muziekkabouter. In de Winter Eftelingen daarvoor speelde Loetwiek een bewerking van We are the champions van Queen en The name of the game (Maxi Version) van The Fans, als onderdeel van de Laafse Winterspelen.

Pruik

Loetwiek met zijn huidige coiffure

De pruik van de orgelspeler is in de loop der jaren enkele keren gewijzigd. In het begin had hij een pruik met grote krullen. Deze pruik is later vervangen door een exemplaar met kleine, korte krullen. In mei 2020 kreeg hij na vele jaren eindelijk weer een fraaie coiffure, een poederpruik met aan iedere zijde twee grote krullen. Hierdoor sluit de haarstijl beter aan bij het ontwerp van Ton van de Ven.

Luidsprekers

Achter de orgelpijpen zitten twee grote breedband luidsprekers verstopt. Deze luidsprekers zijn vrij bijzonder aangezien ze zijn opgebouwd uit 3 conussen. Een grote voor de bassen, een kleinere voor de middentonen en een kleine tweeter voor de hoge tonen. De twee laatste zijn geplaatst voor de basspeaker in een zogenaamde multi-axiale configuratie.