Lachhuys
Het Lachhuys
Functie Opbeuring van bezoekers
Monorail na Lariekoekhuys links
Laven geen
Lachhuysmap.png
Locatie in het Lavenlaar
Laafhuysjes

Het Lachhuys is een huisje in de zuidoosthoek van het Lavenlaar. Volgens het verhaal achter het huisje is het door Meester Lavi gebouwd om bezoekers van het Lavendorp even vrolijk te maken als het luimige volkje zelf.

Op de Laaf Products-plattegrond staat het volgende:

Als je bij het Lachuys op visite gaat, krijg je net zo'n goed humeur als de Laven. Zelfs de grootste mopperpot wordt vrolijk als je de grappentrap van dit huisje afloopt.

Het huys

Illustratie van het Lachhuys

Het Lachhuis bestaat uit een lege ruimte op houten palen, een ronde toren, een open raam dat uitzicht geeft over onder andere het Leedhuys en het Lariekoekhuys, en twee trappen.

Achter het huisje bevindt zich een gewone houten trap met ijzeren leuning, die een uitzicht biedt over de muur van het Lavenlaar op een stuk plein waar voorheen het Kinderspoor te vinden was. Op de ontwerpschetsen is te zien dat deze uitgang achteraan mogelijks voorzien kon worden van een hangbrug. Dit is uiteindelijk niet uitgevoerd. De andere trap is de attractie van het gebouw, waarbij enkele treden geluid maken wanneer iemand ze betreedt.

Net als het Lonkhuys is het Lachhuys een uitstekende plaats om je op rustige dagen - bijvoorbeeld met vriendje of vriendinnetje - te onttrekken aan de drukke bezoekersstromen in de Efteling.

De grappentrap

Het Lachhuys in 2023

De grappentrap, is één van de twee trappen naar het Lachhuys. Het is de trap met de stenen leuning, die middenin de ruimte in het huys uitkomt. Deze trap heeft een aantal treden die geluid maken zodra iemand erop gaat staan.

Huidige geluiden

Juist geopend in 1990

De geluiden die te horen zijn:

 • Een oprisping
 • Een sissende kat
 • Auw-schreeuwende Laaf
 • Flatulentie
 • Een lachende Laaf "Hihi, hoho"

Deze geluiden, die ieder seizoen opnieuw geplaatst worden in de trap en dus ieder jaar in een andere volgorde staan, zijn aanwezig sinds 2000.

Oorspronkelijke geluiden

De oorspronkelijke geluiden die vanaf de opening 1990 te horen waren (sommige ingesproken door Koos de Graaf):


Oorspronkelijke geluiden
 • Een Laaf die "Heehee, hoho!" roept
 • Een Laaf die "Auw auw auw auw auw!" roept
 • Een vreemd hihihi-geluid
 • Een laag kikkerachtig scheetgeluid
 • Een hoog kikkerachtig scheetgeluid

Geluiden tijdens de Winter Efteling


"Lekkere warme chocolademelk!"

Tijdens de eerste Winter Efteling werden de geluiden voor het eerst vervangen voor meer winterse geluiden, waaronder klappertanden en een Laaf die "lekkere warme chocolademelk" zegt. Deze winterse geluiden zijn sinds die tijd nog niet vervangen.

Nieuwe opnamen

De Grappentrap

De oorspronkelijke (zomer)geluidseffecten zijn in de winter van 1999/2000 verloren gegaan. De tape van de tapestreamer waarop de geluiden waren opgenomen, was beschadigd, en de eerder gemaakte kopie was al eerder gebruikt.

De geluiden zijn daarom allemaal opnieuw opgenomen. De nieuwe geluiden zijn bedacht en gemaakt door Juan Diego Dominguez, die destijds stage liep op de afdeling Techniek & Projecten onder leiding van Cees van Berkel en Stan Dingemans. Hij kreeg de opdracht de tapestreamer (waarvan de handleiding kwijt was) aan de praat te krijgen, en in eerste instantie was het de bedoeling dat diverse collega's allemaal een geluid in zouden spreken. Maar door de tijdsdruk vanwege de naderende seizoensopening kwam daar niet veel van terecht. Dominguez kreeg als substituut een cd met geluidseffecten ter beschikking, maar besloot in plaats daarvan zijn eigen stem te gebruiken om de geluiden te maken. Hij baseerde zich hierbij op zijn herinnering aan de oude geluiden, en voegde naar eigen inzicht nieuwe geluiden toe, waar kinderen van zouden gaan lachen (het boertje, de scheet) of zouden schrikken (de blazende kat).

In sommige van de huidige geluiden, zoals de 'Auw'-roepende Laaf is zijn stem nog goed herkenbaar, terwijl andere opnames, zoals die van de kat, sterker vervormd zijn. [1]

Onderhoud

In mei 2017 ging het huisje vrij plots in groot onderhoud. Het had flinke constructieve problemen, en moest met stempels gestut worden terwijl houten onderdelen vervangen werden.

Tekeningen

Wetenswaardigheden

Het door Laaf Products BV geproduceerde modelhuysje van het Lachhuys is voorzien van een in een hangmat luierende laaf onder het bouwsel. Deze laaf is er in het Laar verder niet.

 1. Persoonlijke toelichting door Juan Diego Dominguez