De Efteling heeft de koffie klaargezet voor de seizoensopening van 2002

De seizoensopening was de eerste dag dat het Efteling Park na de wintersluiting weer geopend was voor publiek, hiermee een nieuw Eftelingseizoen aftrappend. Sinds het park geen wintersluiting meer kent, is er bijgevolg ook geen sprake meer van een seizoensopening.

Fans houden een picknick op de seizoensopeningsdag van 2002

Deze openingsdag had een speciaal karakter voor zowel de parkmedewerkers, die na maanden van stilte weer bezoekers konden verwelkomen, en vaste bezoekers, die een winter lang hun geliefde park niet konden betreden. Door het vele grote onderhoud in de wintermaanden was er op de openingsdag meestal veel nieuws te ontdekken. De openingsdag van veel grote attracties valt ook samen met de seizoensopeningsdag.

Witte Donderdag

Van 1982 tot en met 2002, opent het park op Witte Donderdag, de donderdag voor Pasen die voor Christenen de herdenking van het Laatste Avondmaal van Jezus betekent. In de gegeven periode viel die dag steeds ergens tussen 23 maart en 20 april.

Aankondiging seizoensopening op 1 april 2003

1 april

In 2003 is het afgelopen met deze traditie. Vanaf dan is 1 april de openingsdag van de Lente Efteling, behalve als Pasen toch nog eerder valt. Dat was het geval in 2005 en 2008; het park opende die jaren op Goede Vrijdag 25 respectievelijk 21 maart.

Om dit te vieren, mogen bezoekers op 1 april 2003 al om 6 uur 's ochtends naar de Efteling komen. Bezoekers kunnen al vroeg het park in om te 'dauwtrappen' in het Sprookjesbos. Wie voor half 9 bij het park is mag gratis naar binnen. Erg druk wordt het overigens niet. Vermoedelijk denken veel mensen dat het een aprilgrap is.

Wie toch het vertrouwen heeft gehad om te komen, kan in het donker door een stil Sprookjesbos wandelen, waar Efteling-medewerkers, waaronder Hans de Rooy en Peter Verschuren van alles vertellen over wat er groeit en bloeit. Met name de vogels zijn erg geliefd. Overdag hoor en zie je die minder goed.

Jaarrond open

De opening van de Pennenveer in april 2010

In 2010 was de laatste seizoensopening. Vanaf dan is het park jaarrond geopend (zie ook: Oud en Nieuw). Sinds 2011 zijn de abonnementen ook jaarrond abonnementen in plaats van een afzonderlijk Zomer- en Winter Efteling-abonnement.

Geheel toepasselijk viel 1 april 2010 ook op Witte Donderdag. Deze symbolische dag, een vereniging van de voorgaande vaste openingsdagen, werd daarmee de laatste seizoensopeningsdag.