Receptuur Lurk en Limoen

Limoen is een traditionele non-alcoholische frisdrank van de Laven.

Limoena Certificata

Limoen wordt vaak in één adem genoemd met het bier Lurk. In Lal's Brouwhuys worden ze samen genoemd in de Receptuur der Lurk ende Limoene. Ook gaven ze samen de naam aan het Lurk en Limoenhuys. Aldaar werd Limoen uiteraard geserveerd.

Twee varianten

Vermoedelijk zijn er twee varianten geweest die allebei onder de naam Limoen verkocht werden. De oorspronkelijke variant die in de beginjaren vanaf 1990 in het café geschonken werd, was een amberkleurige drank die veel weg had van gemberbier ("ginger ale"), een voornamelijk in Amerika populaire frisdrank. Alhoewel er wel wat citroenzuur in zit heeft het geen uitgesproken citrus- maar vooral een gembersmaak; vermoedelijk werd de naam vooral gekozen vanwege de beginletter en de associatie met limonade.

In latere jaren negentig, toen het Lurk en Limoenhuys nog maar sporadisch geopend was, kreeg iemand die Limoen bestelde een heel andere frisdrank: Fanta Lemon. De citroen-variant op de reguliere Fanta zou in het Laafse café al eerder verkrijgbaar zijn geweest als 'Limoen' dan dat het op de algemene markt beschikbaar kwam (in 1999). Naar verluidt wilde Fanta-producent en Efteling-partner Coca-Cola dit nieuwe product zo testen onder het publiek alvorens het te lanceren.