Lariekoekhuys
Het Lariekoekhuys
Functie Bakkerij
Monorail na Glijhuys links
Laven 7
Koekhuysmap.png
Locatie in het Lavenlaar
Laafhuysjes

Het Lariekoekhuys is de korenmolen annex bakkerij van het Lavenlaar. Hier wordt graan vermalen tot meel, om er vervolgens brood en koeken van te bakken.

Op de Laaf Products-plattegrond staat hierover:

Je maag begint te knorren als je het huis van de gebroeders Luim in gaat!

Uit hun bakkerij komen alle liflafjes waar iedereen zo van smikkelt. En wat zwiept daar steeds langs het bovenraam?

Toen de bakkersknecht voor de tiende keer de lariekoek liet aanbakken vluchtte hij de molenwieken in, en daar hangt hij nu nog steeds.

Lariekoekhuys is door de Efteling in 2013 geregistreerd als handelsmerk.

Het gebouw

Het Lariekoekhuys is een bijzonder gebouw aangezien het een korenmolen en bakkerij combineert, functies die bij de mensen in gescheiden gebouwen ondergebracht zijn. De windmolen is een op het zuiden gericht torentje met daaraan vier met zeil bespannen wieken. De molen kan niet draaien om zijn verticale as; kennelijk is uitsluitend het gebruik maken van zuidenwind voldoende voor de Laven, die er overigens altijd lijkt te zijn.

Op de omloop staat een bakker die boos met zijn deegroller zwaait. Op een van die wieken heeft zich namelijk bakkersknecht Leffie verschanst die vrolijk met de wieken zijn rondjes draait.

De voorgevel van de bakkerij bestaat uit drie boogvormen, van rechts naar links een raam, een buitenoven met schoorsteen, en de voordeur. Tussen de deur en de oven ligt een voorraadje brandhout. Helemaal links op het gebouw loopt het dak in een punt naar een schoorsteen met bovenop een Laafse piek.

Interieur

De schoorsteen op het dak hoort bij een oven die we aan onze linkerhand zien als we het huisje betreden. Aan de rechterhand zijn op een verhoging vijf Laafse bakkers in de weer met de spijsproductie. Overal staan de vruchten van hun arbeid uitgestald.

Vooraan staat een bebaarde Laaf die met een stamper met hefboomconstructie meel stampt in een grote vijzel. Hij heeft in tegenstelling tot de andere bakkers geen witte koksoutfit aan maar draagt een vest van dierenvel en heeft een vilten hoed. Tegen de achterzijde schuift een olijk kijkende bakker met een plat mutsje een brood de oven in. Helemaal links zitten besnorde drielingbakkers met hoge koksmutsen, de een blond, de tweede roodharig en de derde bruin. Zij kneden elk een deeg, naar het lijkt zelfs op de maat van de muziek die in het huisje te horen is. Hun gezicht doet veel denken aan dat van de algemeen directeur van de Efteling ten tijde van de bouw van het Lavenlaar, Paul Beck.

Muziek

Het Lariekoekhuys is één van de drie Laafhuisjes waar muziek te horen is. Je hoort hier een stuk dat uitgevoerd wordt door Lavenstemmen die een liedje zingen bestaande uit 'wap-wa'-klanken, elke twee maten zingt een lager bestemde Laaf "buh" erdoorheen. Het ritme loopt gelijk met dat van de knedende bakkers. Er zijn twee coupletten van in bij elkaar ongeveer een halve minuut in lengte, die doorlopend herhaald worden:

(buh) wap-wa wapwap(buh)wapwap-wà
(buh) wap-wa wapwap(buh)wàpwàp-wà
(buh) wap-wa wapwàp(buh)wàpwàp-wà
(buh) wap-wà wap-wà(buh)wapwàp-wa

(buh) wap-wa wapwap(buh)wapwap-wà
(buh) wap-wa wapwap(buh)wàpwàp-wà
(buh) wap-wa wàp-wà(buh)wapwàp-wà

De muziek is voor het eerst verschenen op de cd Wonderlijke Muziek van de Efteling uit 1996, en ook op de andere officiële Efteling-cd's die sindsdien zijn uitgegeven (Betoverende Efteling Melodieën) staat het. Steeds staat het samen met die muziek uit het Brouwhuys en worden tweemaal de twee coupletten afgespeeld.