Emte logo.jpg

EMTÉ was een supermarktketen die van 1965 tot 2019 bestond. De winkel begon in 1948 als slagerij van Mechie Trommelen in Waalwijk; via uitbreiding en overnames van andere ketens had EMTÉ aan het eind 130 winkels door heel Nederland. Tussen 2013 en 2017 zijn er verschillende samenwerkingen met de Efteling opgezet.

Bakkerij Laaf

Bakkerij Laaf

In 2013 werd een serie van vijf broodproducten onder licentie geïntroduceerd, genaamd Bakkerij Laaf, waarvan de vormgeving verwijst naar het Lariekoekhuys.

Sprookjesboompje

Vanaf oktober 2014 werd een echte ficus vormgegeven als de Sprookjesboom geïntroduceerd: het Sprookjesboompje. Dit plantje was aanvankelijk alleen te koop bij EMTÉ en bij de winkels van de Efteling zelf.

Spaaractie Sprookjesboom/Sprookjesbos

Aankondiging spaaractie 2014
Alle te sparen figuren van 2014 en 2015

Zoals zoveel supermarkten had EMTÉ regelmatig een spaaractie waarbij je bij een bepaalde besteding dingen kunt verzamelen. In 2014 en 2015 stond die actie in het teken van figuurtjes uit het Sprookjesbos.

Vanaf 5 oktober 2014 kreeg je voor 15 euro aan boodschappen een gouden ei, waarin een van de vijfentwintig figuurtjes uit de Sprookjesboom zat, of een munt. Men kwam tot vijfentwintig verschillende door alle zeven geitjes op te nemen in de serie en een hand vol kabouters. Had je een munt, dan kon je deze bij een automaat in de winkel inwisselen voor een speciale vergulde versie van vijf van de figuurtjes. Ook was er nog een winactie aan gekoppeld voor bijvoorbeeld Efteling-tickets en als hoofdprijs een dagje radiomaken bij Efteling Radio.

Spaaractie winterfiguren

Vanaf september 2015 ging de actie op herhaling, nu met winterse versies van de figuurtjes die een meer cartoony-uiterlijk hebben, getekend door Alessio Castellani. Ook al sprak deze actie nog steeds over 'Sprookjesboomfiguren', de poppetjes waren dit keer niet beperkt tot wat je in de tv-serie ziet: ook bijvoorbeeld de Trollenkoning, Hans en Grietje, Sneeuwwitje en haar stiefmoeder en Repelsteeltje waren te sparen; alsook enkele gebouwtjes zoals de put van Vrouw Holle en uit het Kabouterdorp. Daarentegen was er nog maar één geitje en één kabouter. De speciale figuurtjes waren ditmaal de witte personages zoals die voorkomen in Sprookjesboom de Film.

Rode Neuzen Moppenfestival

In 2016 stond de actie in het teken van Carnaval Festival. Je kon vierentwintig figuurtjes verzamelen uit de attractie, en daarbij stickers met een mop erop die je kunt inplakken om zo een moppenboekje te vormen.

Symbolica-medallions

Symbolica-actie

De spaaractie van 2017 was gebaseerd op de net geopende attractie Symbolica. Van 17 september tot 22 oktober dat jaar kon je 24 verschillende gouden, zilveren of bronsgekleurde medallions sparen met op elk een afbeelding gerelateerd aan Symbolica (getekend door TekenTeam). Je kon ze bijeenbrengen in een verzamelalbum, of gebruiken om te sjoelen in een kartonnen decortje. Er was ook een bijbehorende Symbolica-sjoelapp.