Lal's Brouwhuys
Brouwhuys illustratie.jpg
Functie Drankproductie
Monorail na Kraamhuys, vlak over het dak
Laven 7
Brouwhuysmap.png
Locatie in het Lavenlaar
Laafhuysjes
De gaanderij met de scène
De Kruidencarrousel in het begin van het Lavenlaak
Ontwerp voor het interieur van Lal's Brouwhuys door Ton van de Ven

Lal's Brouwhuys is het gebouw dat tegen de afscheidingswand tussen het Lavenlaar en speeltuin Kindervreugd aan ligt, schuin achterin het Lavenlaar. In dit gebouw brouwt Lal samen met zijn brouwers laafse dranken als Lurk en Limoen. Behalve het brouwen wordt de drank duidelijk ook eigenhandig door de brouwers 'gecontroleerd'.

Op de plattegrond van Laaf Products staat over het huys geschreven:

De lekkerste lurk, lebber en limoen wordt door Lal gemaakt! In zijn zelfontworpen brouwhuys worden deze lavendrankjes volgens eeuwenoude, zeer geheime recepten gemaakt. Als je enorm gesnurk hoort, weet je dat Lal en z'n brouwers druk bezig zijn geweest met het testen van de nieuwste Lurk.

Het gebouw laat door zijn hoge aantal interessante machines en Laafse uitvindingen het beste zien hoe vernuftig de Laven te werk gaan.

Omschrijving

Het Brouwhuys is opgebouwd uit drie delen: een lange gang die je binnenkomt via een grote klokgevel met rieten kapje, de ruimte waarin de scène zich bevindt met een puntig zadeldak van riet en leitjes; en een ronde uitbouw die deels boven het water doorloopt en waar de kruidencarrousel aan hangt. Het is, samen met het Slakkenhuys, het grootste gebouw in het Lavenlaar en kent een lange gaanderij met een diepe scène waarin veel figuren te zien zijn.

Interieur

Het gebouw is via twee zijdes te bereiken: aan de achterkant via een tunnelachtige ingang, en aan de voorkant bij de Europalaan door een lage deur. Eenmaal binnen in de gaanderij is een langgerekte scène te zien, waarin we een zestal Laven aan het werk zien. Aan de rechterzijde van de scène, tegen een achtergrond van schapjes met potjes en tussen kruiken die met elkaar in verbinding staan met slangetjes, zien we twee Laven die geconcentreerd de brouwsels in hun erlenmeyers analyseren en op perkament omschrijven.

Iets verderop, in het midden van de scène, staat een grote machine met koperen ketels, buizen, houten raderen en springveren. Rechts van het apparaat zit een Laaf, die controleert of de glazen op de houten raderen gevuld worden met een rood brouwsel. Aan de voorzijde van de machine ligt een Laaf, scheelkijkend van dronkenschap, die de machine in beweging houdt door een rad rond te draaien. Hij kijkt afwisselend naar het publiek in de gaanderij en naar de spiegel voor hem, waarmee hij makkelijk kan zien of de linkerzijde van de machine, het schrobben van glazen, zijn werk doet. Achterin de scène, in de ronde uitbouw, staat een vijfde Laaf op een trap tegen een ketel, die hij voorzichtig opent en vervolgens weer sluit, en helemaal achterin een zesde brouwer die aan een ventiel draait.

Receptuur

De Laaf met de erlenmeyer schrijft met een ganzenveer het recept voor "Limuna Vulgaris", zoals limoen in het Latijn wordt genoemd, op een groot perkament dat op een lessenaar voor hem ligt. Onder de titel is in een moeilijk te lezen handschrift de tekst "Jezuswateenonzin" te lezen.

Helemaal rechts hangt een perkament met de "Receptuur der Lurk ende Limoene", gezien het voegwoord 'ende' dus al een eeuwenoud document. Op dit document zijn de volgende teksten te lezen: "lulkoek" (bovenin, tussen andere woorden); "Envanallesnietteweinignatuurlijkmaardecor" (tweede regel van onder) en "Lievelezerdoegeenmoeiteomdeze[…]wantookditisonzin" (onderste regel).

Muziek

De scène is voorzien van een vrolijk orgeldeuntje op een vaste maat die wordt aangegeven door het geluid van borrelende belletjes en percussie op gevulde flessen. De muziek, gecomponeerd door Peter van Ostade en Cees van Berkel, is samen met de muziek van de bakkerij voor het eerst verschenen op de cd Wonderlijke Muziek van de Efteling uit 1996, en is ook te vinden op de sindsdien door de Efteling uitgegeven cd's Betoverende Efteling Melodieën.

Buiten

Buiten vinden we het een meer (het startpunt van het Lavenlaak) waarin een waterrad ligt dat onderaan de uitbouw is bevestigd. Aan het rad zitten kruiken die, wanneer het rad eenmaal in beweging is, zichzelf vol laten lopen en weer leeg gooien waardoor het rad in beweging blijft. Door de draaiing van het rad beweegt ook de kruidencarrousel, een aantal hangende planten in Laafse bakken die op en neer in het water zakken. Laaf Luiwam houdt 'toezicht' op de kruidencarrousel.

Laaf Luiwam werd in 1991 toegevoegd, nadat een jaar eerder was gebleken dat er meer behoefte was aan buitenleven in het Laar. Eerder stond op deze plek enkel een grote trechter, die volgens de LaafLoop "het water uit het Lavenlaak met een gulzige mond naar zich toezuigt en het doorstuurt naar binnen, om het te gebruiken bij de bereidingen bij de befaamde dranken Lurk en Limoen. Deze trechter is een voorbeeld van Laafs vernuft en op het resultaat mogen we terecht trots zijn." De trechter is nog steeds aan de rand van het meer te vinden, maar hier spuit geen waterstraal meer naar toe.

Galerij