Essentlogo.JPG

Energiebedrijf Essent is van 1999 tot 2003 Partner in Kwaliteit van de Efteling geweest. In 2008-2009 heeft Duitse energiereus RWE die positie een jaar ingevuld. Begin 2009 werd Essent door RWE overgenomen.

De Efteling besloot in 1999 over te stappen op groene stroom; alle klanten van Essent die in 1999 besloten ook op groene stroom over te stappen kregen een gratis entreekaartje voor de Efteling. Daarnaast is Essent 'founding partner' van PandaDroom: tot 2011 stond dit vermeld bij de uitgang van de attractie en op andere media, zoals in de making of.

Het bedrijf komt voort uit onder andere de publieke Provinciale Noord-Brabantse Energie Maatschappij, historisch de energiemonopolist in Noord-Brabant, en dus sinds de start van de Efteling al vaste leverancier van stroom en gas aan het park. De Efteling kon enkele koperen ketels van het bedrijf overnemen voor gebruik in Lal's Brouwhuys. De PNEM gaat in 1999 met een aantal andere provinciale energiebedrijven op in Essent, dat op zijn beurt in 2009 dus is overgenomen door zijn Duitse evenknie RWE (Rheinisch-Westfälisches Elektrizitätswerk). Het merk Essent werd gehandhaafd voor de Nederlandse markt.