Het Laaf Products-logo

Laaf Products B.V. is de fabrikant die onder licentie van de Efteling Tuin- en Thuislaven op de markt brengt. Een Tuinlaaf is een beeld van een Laaf die in de tuin wordt geplaatst, vergelijkbaar met een tuinkabouter. Een Thuislaaf is in principe hetzelfde, maar dan voor binnenshuis. Tuin- en Thuislaven zijn er in diverse maten en zijn in verschillende series uitgebracht tot in 2004. De fabrikant heeft ook andere Laaf-gerelateerde artikelen uitgebracht.

Voorgeschiedenis

Cees Vrisekoop, Ton van de Ven en Ronald van der Zijl bij de Laven

Cees Vrisekoop had in zeven jaar tijd een eigen bedrijf opgebouwd onder de naam Hotdog King. Hotdog King werd mateloos populair en had zelfs mobiele vestigingen in acht Nederlandse pretparken, waaronder de Efteling.[1] Enkele jaren later verkocht hij zijn miljoenen-business aan Sara Lee/Douwe Egberts. Tijdens het zoeken naar een passende invulling van de vrije tijd die Vrisekoop toen had, bleven de ideeën voor nieuwe zaken echter opborrelen.[2]

Op zoek naar gipsen koppen om zijn hoedenverzameling op uit te stallen, stuitte de Haarlemmer op tuinbeelden en op hordes armetierige tuinkabouters. Net als met hotdogs meende hij dat hij dit derde-keus-product weer bovenin de markt kon brengen.

Hij dacht onmiddellijk aan de Efteling. Via Antoine van Daele nam hij contact op met Paul Beck, waarmee hij niet veel later aan tafel zat samen met Robert-Jaap Jansen. Hij had het plan opgevat iets met de Pieckse kabouters of Pardoes te kunnen doen. Jansen kwam met de suggestie om zijn product te richten op het Volk van Laaf. Enkele weken later kwam Vrisekoop opnieuw naar de Efteling met een uitgewerkt businessplan over de Laven, onder de naam 'All You Need Is Laaf'.

Vriesekoop had in zijn plan afzet, omzet en kostprijs van het product voorgerekend. Er zou een bedrijf voor moeten opgericht worden en het startbudget van 1 miljoen gulden kon op twee manieren gefinancierd worden: de Efteling kon 50% van de aandelen krijgen door 500.000 gulden te betalen, of men nam de royalty's waardoor de kostprijs iets hoger werd maar er minder te verliezen was. Van Assendelft en Van Daele waren enthousiast en gaven een presentatie aan de Raad van Commissarissen, die uiteindelijk voor de 'veilige weg' van de royalty's kozen. Eén jaar later was er 50 miljoen gulden omzet en zaten 200 Chinezen Laven te schilderen.[3]

Vrisekoop kreeg zestig mensen wel zo gek geld in zijn tuinkabouters te investeren. De geldschieters waren allemaal bekenden, vaak borrel- en golfvrienden van hem, die hij had geworven met deze zin:

Beste aandeelhouders. Ik heb vannacht een droom gehad. We moeten stoppen met onze activiteiten en tuinkabouters gaan fabriceren. Dan worden we hartstikke rijk.

Onder hen waren John Beeren (eigenaar van het sterrenrestaurant de Bokkedoorns in Overveen), Barry Hughes (oud-voetbaltrainer), Auke Rienstra (bekend marketing-deskundige) en Rick Claus (eigenaar van een grote cateringorganiatie).

Voor ƒ 2,2 miljoen werd in 1996 Laaf Products B.V. opgericht. Het bedrijf werd ondergebracht in een stichting, waardoor alleen Vrisekoop er zeggenschap over had.[2]

De eerste erkenning

In 1998, op de grootste beurs voor commerciële sprookjesfiguren ter wereld, de International Collectibles Exhibition in het Amerikaanse Chicago, werden de Laven geïntroduceerd. Ze sloegen in als een bom. Ze kregen niet alleen de prijs voor beste stand, de Laven werden bovendien uitgeroepen tot het beste nieuwe product op de beurs.[2]

Een groot succes

Naast Nederland werden de Laven in 1998 ook verkocht in België, Duitsland, Frankrijk en Zwitserland en buiten Europa in Nieuw Zeeland, Amerika en Japan. Het bedrijf haalde in zijn tweede jaar een omzet van zo’n ƒ 20 miljoen, de nettowinst in 1999 lag tussen de ƒ 5 miljoen en ƒ 10 miljoen.[2] In het jaar 2000 volgden Rusland en Turkije en stonden Finland, Italië, Engeland, Australië en Canada in de planning. Wie later de Laaf Products showroom zou bezoeken zou ook artikelen van het paarse konijn Ab Normaal in hun assortiment aantreffen.

Fabricage

De eerste series Laven, de grote Tuin- en ThuisLaven werden in de Filipijnen door meer dan duizend mensen gemaakt. De eerste editie van de De Laafse Lotgevallen verwoordt dat als volgt:

Dat de Laven een reislustig volkje zijn weten we intussen allemaal wel. Wat de meeste mensen niet weten is dat de Laven op één van hun vele reizen door de aarde, op zoek naar een ideaal plekje, ooit ook op de Filipijnen zijn geweest. Destijds is gebleken dat een hoge temperatuur in combinatie met voldoende luchtvochtigheid het ideale klimaat is om nieuwe Laafjes te laten "geboren" worden. Vandaar dat ter nagedachtenis aan Oervader Laaf gekozen is voor het vervaardigen van Laven op de Filipijnen.

In een fabriek bij Manilla worden de grote Laven gemaakt. Deze fabriek is eigendom van de Nederlander Gerard Heinen. In het begin is de Laaf niet meer dan een mengsel van chemicaliën dat in een voorgevormde rubberen mal gegoten wordt. Dit noemt men het zogenaamde 'casten'. De verharder, in het mengsel aanwezig, zorgt uiteindelijk voor de stijfheid van het beeld. Sommige ontwerpen bestaan uit een aantal losse elementen die geassembleerd worden. Vervolgens worden de Laven voorzien van een grondverf en de basiskleuren. Na het schilderen is het de beurt aan de echte artiesten die door middel van verschillende air-brushtechnieken de gelaatskenmerken en kledingdetails aanbrengen. Het productieproces wordt voltooid met een beschermende laklaag.

Enkele Laven haalden de reis naar Nederland niet zonder schade. In het Limburgse Spaubeek was er een speciaal Lavenhospitaal ingericht waar de Laven na een kort ziekbed op zoek konden naar adoptieouders. Sinds de komst van de kleinere Balkon- en TerrasLaven verschoof de productie naar China. De Laven werden verpakt in mooiere dozen en beschermd met een schuimverpakking. Hierdoor was er ook geen behoefte meer aan het Lavenhospitaal.[4]

Lavenhandel

De grote Laven

De TuinLaven
Tuinlaven kwamen ter adoptie in de lente van 1997. Ze kwamen in grote bruine dozen met daarop de betreffende Laaf omcirkeld. De Laaf werd beschermd door een grote hoeveelheid papiersnippers. Elke Laaf kreeg een eigen paspoort en een stickervelletje met daarop het paspoortnummer voor op de Laaf, een kleine tekening van de betreffende Laaf en een sticker voor bij de deurbel ("Loer Laaf, 3x bellen").

De ThuisLaven
Thuislaven werden in oktober van 1997 uitgebracht. Deze twaalf nieuwe Laven zijn voor in huis en sommige zijn nog nuttig ook. Zo is Loko te gebruiken als tafel en Lakei zorgt voor het toiletpapier. Drie Larfjes: Lurk, Luier en Lach, waren verkrijgbaar in kleuren roze en blauw. Laaf Lastpost was de enige Laaf met spraakgeluid. Een geluidsmodule met bewegingssensor zat verscholen tussen de haren van z'n borstel. Als je voorbij liep hoorde je "Voete vege!".

De grote Tuin- en Thuislaven gingen per 1 januari 2000 met pensioen.[5] Tijdens de herfst van 2000 verschenen de Laven nog een laatste keer bij Kijkshop om gratis te worden weggegeven bij aanschaf van een Lavenhuys.

De kleine en mini-Laven

1998

De Balkon- en TerrasLaven
In april van 1998 kwamen de Balkon- en TerrasLaven. Deze tien kleinere Laven zijn tussen de 35 en 40 cm hoog. Ze werden gemodelleerd door Britse beeldhouwer Richard Sefton met aanwijzingen van Ton van de Ven. De eerste serie kleinere Laven werden een groter succes dan de Tuin- en ThuisLaven. Zes weken na de lancering moest Laaf Products uit nood een Boeing 747 huren om een extra lading Laven uit China te halen.[6]

ABC-serie
De ABC-serie, een collectie van van maar liefst 26 mini-laven gebaseerd op het alfabet, verscheen in het najaar van 1998. Deze serie is geheel ontworpen door Ton van de Ven en werd exclusief voor Blokker geproduceerd. Elk laafje in deze serie is in uiterlijk gekoppeld aan de betreffende letter: het Laafje met de letter A heeft een appel in zijn hand, Laafje B heeft een lange baard en Laafse C is een Chinees laafje. Tevens zijn twee bijpassende verzamelhuizen verkrijgbaar. De Laafjes zijn circa 14 cm hoog.[6]

Huishoudlaven
Ook exclusief voor Blokker was een serie van zes HuishoudLaven, ter grootte van de BalkonLaven. Deze serie is eveneens ontworpen door Ton van de Ven. [6]

Waterlaven
De Waterlaven konden aangesloten worden op de waterpomp bij de vijver. Deze serie bestond uit zes Laven.

Laafse band
Bij Marskramer kwam een vijfkoppige Laafse band uit en bij enkele verkooppunten ook drie deurstoppers.

1999

In het voorjaar van 1999 ging de miljoenste Laaf over de toonbank. De gelukkige adoptieouders kregen een weekend Efteling aangeboden.[7]

Terras- en Balkonlaven
Zes nieuwe Terras- en Balkonlaven verschenen in dat voorjaar. Een schilder en een timmerman, deze twee Laven werden exclusief verkocht bij Praxis. Wie te veel geld uitgaf aan al deze nieuwe Laven kon terecht bij Leuro en Loney, de twee Laafse spaarpotten.

Geboortegolf van Gebruikslaven
Een geboortegolf kwam in het najaar van 1999. Zo verscheen een serie van drie RaamLaven die zelfs een eigen tv-reclame hadden. Bij Blokker kon de rokende adoptieouder vanaf herfst 1999 terecht voor echte Laafse asbakken. Deze drie RookLaafjes bewaken ieder een uitneembare asbak. MiniLaaf Likker hield de cocktailprikkers vast en was zo'n 10 cm groot. Laxine en Lot Lite waren waxinehouders. Luxy was de lampsnoer-Laaf en kon worden opgehangen aan het snoer van vele lampen. Laber was een kaarshouder-Laaf.

Log, Lon en Loed hielden foto's vast terwijl Lappie de servetten bij elkaar hield. De serie magneten werd uitgebreid met nog enkele Laven. Speciaal voor de toerist was er Laaf Lamstel. Deze Laaf zou de eerste SouvenirLaaf worden maar bleef ook de enige. Lamstel hield een bosje tulpen vast terwijl hij op zijn klompjes tegen een amsterdammertje leunde. Bij de Loetiek kon men terecht voor een Laafje in een kerstboom. Larix had zelfs knipperende lichtjes. Een jaar later kwam deze Laaf als magneetje uit bij een kerst-cd. Rond de kerst van 1999 verscheen een doosje met zes Laafse ornamentjes voor in de kerstboom.

2000

Bij Intertoys verschenen figurino's: kleine plastic Laafjes in een kokertje met Laafse dop. Ook kwamen er vier grote poppen om mee te spelen. Ze hadden een plastic hoofd en een stoffen lijfje en een tasje met daarin wat snoep.

Kijkshop kwam in het najaar van 2000 met een serie nieuwe Laven. Landel, Loni en Lucifer waren drie KandelaarLaven die elk een kandelaar vasthielden. Lisper en Lobile hadden een houder met een doorvoer voor de oplader, waar elke mobiele telefoon in paste.

Verder was er het Laaf Trio dat horen, zien en zwijgen uitbeeldde, Lic Lac Loo was een boter, kaas en eierenspel, Ladio was een echt werkende radio, Lantenne was een ouderwetse tv-antenne en Lemo een laaf met pen en papier.

Voor de kerst verschenen drie KerstLaven, elk gekleed in een rood kerstpak. Lexis en Lester waren 2 plantenbakken, Lucas deed dienst als theelichthouder. Deze laven werden ook ontworpen door de Britse beeldhouwer Richard Sefton.

2001

In de lente van 2001 verschenen wederom nieuwe vijf Laven voor balkon of terras. Bij Kijkshop kwam er een nieuwe laaf met lamp uit. Mensen die een WaterLaaf in huis namen kregen er een waterpomp bij cadeau. Bij diverse tuincentra kwamen 12 cm hoge TuintjesLaven uit.

In het najaar van 2001 kwamen de Hanglaafjes voor aan bloempotten. Ook dit seizoen verschenen er weer enkele Laven voor in de tuin. Voor binnen was er een nieuwe spaarpot, plantensticks, lamp en fotolijst. Kijkshop bracht een papercliphouder, notieboekhouder en nietmachine-laaf uit. Ook een peper en zout dragende Laaf en Lounge, de Laaf voor op de bar.

2002

In 2002 verschenen nog vier nieuwe Laven voor op het terras. Een notenkraker en een fotolijst waren twee Laven voor nieuwe abonnees van de Story. Bij ECI was een schaakspel met Lot natuurlijk als de dame. Bij de Efteling verscheen nog een serie HoroscoopLaven. Via de website werd een miniatuur van Loetwiek en zijn orgel aangekondigd in de vorm van een spaarpot, maar dit werd nooit geproduceerd.

Speciale Laven

 • Libris de TelegraafLaaf was een actie voor de lezers van de Telegraaf en was al na één lezersaanbieding uitverkocht.
 • Laaf Loens en later Laaf Lummel waren twee Laven die enkel te koop waren via tv-reclames op RTL-4. Lummel werd geleverd in rode of blauwe kleding.
 • Mandemakers Keukens gaf de thuislaaf Kok Lekkerbek weg bij elke verkochte keuken ter ere van haar twintigjarig bestaan.
 • Laaf Liek was de Bowling Laaf. Een gelimiteerde Laaf speciaal geproduceerd voor Claus Food & Fun Company, Claus! Partyworld en Claus! House of Food & Fun, allen eigendom van Laaf Products aandeelhouder Rick Claus.
 • Voor Uniekaas kwamen Laven Lunique en Lunikus.
 • Oral-B bracht TandartsLaaf Loral uit in drie formaten, 32 cm, 19 cm en 13 cm.
 • Lubbel de BadLaaf was de winnende inzending bij de wedstrijd Verzin een nieuwe Laaf uit de Laafse Lotgevallen. Josse Rooden uit Maastricht won met zijn ontwerp een jaarabonnement voor de Efteling en zijn Laaf kwam in de winkels.
 • Voor Amerika werd Lakei, de Laaf met de toiletrollen opnieuw gemodelleerd en een succes in Las Vegas. Ook werden er speciale kerstvierende Laafjes gemaakt en alleen verkocht in Amerika.

Laafse kids-kledingcollecties

Laafse kinderkleding

In 1999 en 2000 kwamen de eerste kinderkledingcollecties in winter- en zomeredities. Mirna Konfektie uit Lage Zwaluwe ontwierp de collectie, die geïnspireerd was op de Laven. De kledingstukken, in aardetinten en met veel grappige details (strikjes, zakken en knoopjes), hebben elk een gouden geborduurde Laafse letter 'L', die je terug ziet op knopen en dergelijke.

Behalve kledingstukken als broeken, jasjes, en skipakken waren er ook accessoires als mutsen, sloffen en rugzakken. De directrice van Mirna Konfektie-Fashion voor Kids, Marjo Razenberg, koos er voor om de kleren in drie verschillende collecties op de markt te brengen. De collectie voor meisjes heette 'Laafse Lotjes' en jongens konden zich kleden met de 'Laafse Lummel-lijn'. Baby’s hadden hun eigen collectie die 'Laafse Larfjes' heette. De kleding was onder andere te koop in de Loetiek.

Overige Laven-artikelen

Laven-cd's
In de eerste Laafse Lotgevallen werd al meteen over een cd gepraat. Componist Ilja Gort (Yogo Yogo!) en tekstschrijver Harold Hamersma zouden een cd uitbrengen met het Lavenlied. Deze is nooit uitgebracht.[4] Tijdens de kerst van 1997 kwam er de kerst-cd Het Beste Uit De Kerst Top 50 Allertijden uit met ThuisLaaf Ludolf op de cover. Met de bon bij deze cd kregen mensen ƒ 25,- korting op de adoptiekosten van deze KerstLaaf. De cd haalde goud voor het aantal verkochte exemplaren.[6]

In het najaar van 1998 verscheen een cd met verhalen en liedjes met onder andere Wieteke van Dort en teksten van Ton van de Ven: Verhalen en liedjes over Het Volk van Laaf. Mensen die deze cd aanschaften konden met de bon bij de cd ƒ 10,- korting krijgen op Lapie de WelterustenLaaf. Voor kerst 1998 kwam er een tweede kerst-cd uit. Dit keer met een kortingsbon voor Lapie de WelterustenLaaf die ook op de cd stond afgebeeld.[6]

In 1999 en 2000 kwamen de cd's The All Time Greatest Christmas Songs en De Allergrootste Nederlandstalige Kersthits uit, ieder met een eigen kerstige Lavenmagneet.

Bloemblikken
Er verschenen in het voorjaar van 1999 zes taartpuntvormige blikken die samen een ronde taart zouden vormen met aan de zijkant een afbeelding van het Lavenlaar. In de blikken zaten bloemzaden.

Hobbylijn
Voor de mensen die graag knippen en plakken verscheen er in 2000 bij winkels zoals Pipoos velletjes, servetten, 3D-knipvellen en een boekje uit vol ideeën voor deze voorwerpen. Het Boek van Laaf geschreven door Marianne Perlot en Hanny Vlaar was zo'n succes dat Hanny Vlaar in 2001 terugkwam met het boekje Het tweede boek van Laaf.

In warenhuizen, kantoorboekhandels en feestartikelen-winkels verschenen in 2000 Laafse feestartikelen. In 2001 werd kwam een grotere serie slingers, ballonnen, papieren borden en bekers en nog veel meer.

Laafse Bodyspray
Om de TuinLaven winterklaar te maken kwam er Laafse Bodyspray op de markt in 1997: een spuitbus acryl lack-spray zodat de Laven in de lente weer goed beschermd naar buiten konden.[4]

Laafs kerstkostuum
Te koop waren one-size-fits-all kerstkostuums. De set bestond uit een kerstmuts en cape. Zo konden de Tuin- en ThuisLaven vanaf 1997 de feestdagen in stijl doorkomen.

Schrijfwaren
In het voorjaar van ’98 verscheen er een serie postpapier, enveloppen, dagboekjes, memoblokken, pakpapier en schrijfblokken in de winkels. De serie werd geïllustreerd door kunstenares Ilona Hertzberger.[4]

Laafse Huyzen
Tijdens de herfst van 1999 verschenen er acht luxe modellen van Laafse Huyzen bij Kijkshop. Het waren prijzige miniaturen, die verkocht werden voor bedragen van ƒ 179,- (voor het Lavelhuys) tot ƒ 229,- (voor het Lonkhuys). Enkele Chinese kunstenaars waren speciaal naar de Efteling gekomen om de huyzen te bekijken om zo exact mogelijke replica's te produceren. Hoewel de huysjes in basis van kunststof zijn, werden ook dure materialen als tin (voor de pironnen) en hout (voor de sokkel) gebruikt. Oorspronkelijk was het idee om de huysjes uit te voeren met licht. Elk huysje had een echtheidscertificaat en werd geleverd met een plattegrond van Het Lavenlaar met een korte uitleg over het gebouw. Voor de huysjes waren ook speciale vitrines te koop in drie maten. In deze met hout afgewerkte glazen kistjes past precies één huis.[8]

De acht huysjes waren: Loof en Eerhuys, Lachhuys, Lonkhuys, Lurk en Limoenhuys, Lavelhuys, Lijn's Zweefhuys, Leerhuys en Lot's Kraamhuys. Deze serie werd verkooptechnisch geen succes en de overige huysjes van het Laar verschenen dan ook nooit in de winkels. Volgens geruchten zou Ton van de Ven de overige modellen afgekeurd hebben omdat de kwaliteit niet naar wens was.[9]

Al snel kwam Kijkshop, om de verkoop te stimuleren, met een actie waarbij de koper een stempel kreeg op een spaarkaart; bij elke aankoop van een huysje kreeg men voor elk volgende huysje 5% korting erbij, oplopend tot 25%. In het najaar van 2000 kwam Kijkshop met weer een extra actie voor de Lavenhuyzen; bij aankoop van één van de Laafse miniatuurhuysjes kreeg men een grote TuinLaaf naar keuze cadeau.[10] Toch bleef men met een flinke voorraad zitten: enkele jaren later waren de huysjes voor slechts € 25,- per stuk te koop bij de Loetiek.

Een paar jaar nadat alle Lavenhuysjes uit de Loetiek verdwenen waren, kwam tuincentrum Van Cranenbroek plots met een lallerlaatste rest-partij. Niet alle soorten huysjes waren nog op voorraad, maar de huysjes die er nog waren, gingen voor slechts € 10,- per stuk de deur uit.

Speelgoed
Op de speelgoedafdeling lagen in 1999 Laafse ministeck, een grote Jumbo-puzzel, memory, kwartet en domino.

Laafse maaltijd
Zelfs tijdens het eten hoefde men de Laven niet te missen. Zes placemats met de reistocht van de Laven, glazen en een schudbeker met glinsters en figuurtjes lagen in de schappen bij Blokker. Er was ook een Laafs Receptenboek waarin men vaak verwees naar de Laafse kruideneieren. Speciale tips van de Laafse Kok in de kantlijn maakten de recepten nog beter.

Kruideneieren
Begin 2000 konden mensen zich aanmelden voor de Laafse kruidencollectie. Deze 24 Laafse eieren waren alleen te bestellen bij Laaf Exclusives. Bij deze collectie was een gratis edelhouten kruidenkabinet inbegrepen. Per ei was er ook een zakje kruiden. In maart 2001 kregen mensen die om de twee maanden twee Laafse kruideneieren ontvingen een brief. Wie de rest van de eieren in één keer afnam kreeg 22,5% korting, nam je het af in drie termijnen dan was er een korting van 15%. Je kon ook de Laafse eieren elke maand laten bezorgen in plaats van om de twee maanden.

Kapstok, haakjes en deurletters
In het voorjaar van 2000 verscheen bij Praxis een Laafse kapstok, Laafse deurletters en cijfers, meubelknopjes en haakjes. De Laafse cijfers en letters bleken een groot succes en daarom kwam er in het najaar ook een serie mini-letters in de schappen van de Praxis megastores.

Vogelhuisjes
In het najaar van 2000 verschenen er vogelhuisjes in Laafse stijl genaamd Vogelvriendjes. De serie bestond uit zes verschillende huisjes voor de vogels en twee windchimes. Verder waren er vier doosjes met drie mini-Laafjes op de markt gebracht die aan de Vogelvriendjes konden worden gehangen.

Muzikale bollen
Via nummer 6 van de Laafse Lotgevallen (herst/winter 2000) konden lezers alvast de eerste van de vier schudbollen met muziek bestellen.

Badartikelen
Bij Air Miles waren naast enkele Laven ook badjassen, een badset en dekbedovertrek te bestellen. In 2001 verschenen er heuse Laafse badartikelen bij de Etos. Er kwamen drie soorten shampoo en drie soorten badschuim in de schappen.

Overige informatie

Laafse Liefhebbersclub

Een Laafse liefhebber

Vanaf het eerste nummer van de Laafse Lotgevallen werd er reclame gemaakt voor een Lavenclub. Leden zouden een schitterend pakket ontvangen met bijzondere Laaf-producten. Ook zouden leden exclusieve Laven kunnen kopen en komen naar een jaarlijks feest in de Efteling. Lidmaatschap zou rond de ƒ 75,- liggen.

In de vierde Laafgang van de Laafse Lotgevallen wordt er weer melding gemaakt van deze club. Er zouden al veel aanmeldingen zijn voor de club maar nog niet genoeg om van start te gaan. Erbij een bon om je aan te melden. Ook tijdens het Laven Ouderweekend op 18 en 19 december kon je je aanmelden bij een inschrijfbalie in de Waterorgelzaal.[8]

Het mocht niet baten. Vanaf 2001 werd het ineens erg stil rondom deze fanclub en hebben mensen die zich hadden opgegeven er niets meer van vernomen.

Lavenpaspoorten

De eerste serie TuinLaven kregen een groot paspoort mee van 14x10 cm. In het paspoort staat te lezen: "Het Volk van Laaf was tot voor kort uitsluitend woonachtig in de Efteling. Vanaf heden verspreiden de Laven zich over de wereld, voorzien van een officieel reisdocument. Dit paspoort is afgegeven aan: zie hiernaast." Op het paspoort staat het unieke nummer van de Laaf en aanvullende informatie zoals zijn beroep, functie, kenmerken, bijnaam en een pasfoto. Verder in het paspoort staat de geschiedenis van het Volk van Laaf aangevuld met enkele foto’s van de TuinLaven. Er zitten twee antwoordkaarten in, één aan Laaf Products om te laten weten waar de Laaf nu woont en de ander voor de Laafse Volksverzekering van Unigarant.

Twee bonnen waren bedoeld om de andere Laven te komen bezoeken in de Efteling. De ene bon gaf een korting van ƒ 5,- op de entreeprijs voor maximaal vier personen. De andere bon was voor een klein presentje dat men kon ophalen bij de Loetiek. In het begin kregen mensen een Lavenpopje. Helaas was dat zo populair bij niet-adoptieouders dat deze binnen korte tijd waren uitverkocht. De Efteling gaf daarom andere cadeautjes zoals een Oberon-snowglobe of kalender.

Op de laatste pagina's was er ruimte voor douanestempels en informatie over de website van Laaf Products. Eerst op het adres www.euronet.nl/users/laaf/index.html, later op www.laaf.com.

De serie ThuisLaven kregen een identiek paspoort met zich mee met als enig verschil dat alle plaatjes bij de geschiedenis van het Volk van Laaf waren vervangen door die van Thuislaven. De tweede serie TuinLaven hadden alle Tuin- en Thuislaven in het paspoort afgebeeld en er zat een grote witte sticker bij zat met de naam van de Laaf en een streepjescode.

De Laven die het alfabet uitbeelden kregen een mini-paspoort mee waar de kortingsbonnen verdwenen waren en alle 26 laven op een uitvouwbare pagina stonden. De kleine Laven kregen een paspoort mee dat qua grootte tussen dat van de grote en mini's in zat. Hier zat wel weer de kortingsbon in.

Vanaf 2001 kwam er veel Laven uit in miniformaat die het middelste formaat paspoort meekregen. Ze werden uitgegeven met de teksten in vier talen, minder informatie over de Laaf zelf en zelfs inlegvellen van de betreffende Laaf in een neutraal paspoort.

Laafse munt

Laafse munten

Vanaf de serie ThuisLaven kregen Laven niet langer meer een paspoortsticker maar een munt. In nummer 1 van de Laafse Lotgevallen vertellen ze erover.[4]

Lieve Laven liefhebbers,

Vanaf nu zullen onze Laven geen sticker meer krijgen maar een originele Laafse munt. Deze munt is speciaal voor ons geslagen in de oude kopermijnen van Terra Lavartica op de Noordpool.

Hiervoor is er speciaal een ploeg Lavenmunters terug gegaan naar de Noordpool ondanks de vrieskou, omdat daar volgens hun het beste metaal gewonnen kan worden om munten van te slaan.

Laafse Volksverzekering

Met een bon uit de Laafse Lotgevallen of Laafs paspoort kon een Laafse Volksverzekering afgesloten worden bij Unigarant. Deze verzekering gaf dekking bij diefstal van een Laaf. Na aangifte van diefstal zou het slachtoffer een nieuwe, gelijknamige Laaf ontvangen. De premie was ƒ 12,50 voor 1 jaar of ƒ 20,- voor 2 jaar.[4]

Het Bos van Laaf

In 2001 verscheen in Eext (Drente) het Bos van Laaf. Hier kregen de Laven een stukje grond van tweeduizend vierkante meter van het Rijk Der Kabouters. Hier stonden al veel kabouters van Rien Poortvliet. Midden in het bos stonden Laafse sculpturen gemaakt van afgekoelde lava en woonden meer dan honderd Laven.[11]

Tuinkabouterinruilactie

In 1998 kregen mensen twee vrijkaartjes voor de Efteling en ƒ 25,- korting bij aanschaf van een grote Laaf en inlevering van een tuinkabouter. In de Laafse Lotgevallen nummer 2 staat hier een artikel over:[6]

Onlangs is een begin gemaakt met een grote tuinkabouterinruilactie. Een ieder die nog over een oude danwel stokoude tuinkabouter beschikt die hard aan zijn pensioen toe is, kan die kabouter met pensioen sturen. Speciaal voor deze kabouters op leeftijd is een prachtig stuk landje op de Efteling ingericht waar ze ongestoord van een goed verzorgde oude dag kunnen genieten. Daar komt bij dat Laaf Products voor uw oude tuinkabouter een vergoeding van maar liefst 25 gulden betaalt, wanneer u overgaat tot de aanschaf van een grote Laaf uit de Tuin- of Thuisserie. En dit allemaal ook nog eens ongeacht het formaat van uw ingeruilde tuinkabouter of de staat waarin hij verkeert. Maar er is meer.

De nieuwe Lavenbezitters krijgen van Oermoeder Lot tevens twee vrijkaarten voor de Efteling (waarde 70 gulden!) waardoor zij nog eens kunnen gaan kijken hoe het uw oude tuinkabouter vergaat in het rustoord dat speciaal voor hen is ingericht. Deze actie loopt tot en met 31 december 1998.

Adoptieouderweekend aangekondigd bij de entree in 1999
Een stand in de Waterorgelzaal in 1999

Laafse Ouderweekenden

Spectaculair, grandioos, kortom Laaftastisch zijn de twee zaterdagen die 22 en 29 mei 1999 in de Efteling georganiseerd worden. Als trotse en liefdevolle Lavenouder nodigen wij u uit om kennis te maken met Lot’s allernieuwste loten. Grijp deze kans om, samen met mede-Lavenliefhebbers, een kijkje te nemen in het Lavenlaar. De dag wordt onder andere verlavendigd door de Lavenband die sfeervolle Lavenliederen ten gehore brengt.

Zo werden de eerste Ouderdagen aangekondigd in de Laafse Lotgevallen in het voorjaar van 1999. Naast de Lavenband waren de nieuwste Laven te bekijken. Met een bon kon men korting krijgen op de entree van het park en er was een aanbieding op een Laafse Lurk-pakket. Kinderen konden een speurtocht doen.

In het weekend van 18 en 19 december 1999 werd een Laven Ouderweekend gehouden in de Efteling om te vieren dat de twee miljoenste Laaf geadopteerd zou worden. In de Laafse Lotgevallen najaar 1999 staat hierover geschreven:[8]

Wie adopteert de 2.000.000ste Laaf? In de Eftelingwinkel De Loetiek kunt u natuurlijk allerlei Lavenproducten aanschaffen die nog ontbreken in uw collectie. Eén bezoeker gaat 18 en 19 december heel gelukkig worden, want op die dagen gaat de 2 miljoenste Laaf geadopteerd worden. Zo’n bijzondere mijlpaal kunnen we natuurlijk niet zomaar voorbij laten gaan. Wij zorgen dat degene die de 2 miljoenste Laaf mee naar huis neemt, in het zonnetje gezet wordt. Wie weet bent u dat wel!

Bezoekers konden de Laven vanaf de hoofdingang volgen tot aan de kassa en met een kortingsbon (van ƒ 7,50) uit de Laafse Lotgevallen een entreekaartje kopen. Verder kregen de adoptieouders met de bon gratis warme chocolademelk en een échte Lariekoek. Bezoekers ontvingen verder een programma voor het Laafse Ouderweekend en een plattegrond van de Efteling met de kortste route naar alle Laafse festiviteiten in en om Het Lavenlaar.

Bezoekers die bij de welkomstbalie (bij de Gastenservice van de Efteling) een Laafs paspoort lieten zien kregen een cadeau en kinderen konden de kleurplaat inleveren om kans te maken op een mooie prijs. Er was een Laafse puzzletocht voor het hele gezin waar prijzen te winnen waren zoals een weekend in het Golden Tulip Efteling Hotel of een grote Laaf. Tegen betaling konden mensen op de foto met Lal of Lot.

Wieteke van Dort, Jef Scholten en Mathijs Nuberg verschenen meerdere malen per dag in de Waterorgelzaal met leuke liedjes en verhalen. Het Lavenlaar was feestelijk aangekleed dat weekend was er in het Carrouselpaleis een uitgebreide tentoonstelling met de nieuwste Laafse producten, een shop en een balie om je aan te melden voor de Laafse Liefhebbersclub. Verder waren er nog onder andere een grabbelton, een Laafse kindermodeshow en een ideeënbus.

De Laafse letter "L"

Criminaliteit

Uit nummer 1 van de Laafse Lotgevallen:[4]

Een ander verhaal kwam van een tuincentrum in het zuiden van het land. Met een gestolen auto ramde men 's nachts de toegangsdeur, waarna uitsluitend de complete voorraad laven werd gestolen. Ook bij een tuincentrum in het midden des lands werd ingebroken met de Laven als enig doel.

In het tweede nummer (herfst/winter 1998) van de Laafse Lotgevalen was te lezen dat de douane twee vrachtwagens vol namaaklaven had onderschept. De namaak Laven werden in beslag genomen en vernietigd.[6]

Verkoopadressen

Door de jaren heen waren de Laven op vele locaties te koop: Intratuin, Europatuin, tuincentra aangesloten bij Tuinspectrum, de grotere V&D’s, Praxis, Arie Smit op de Amsterdamse Bloemenmarkt, de Efteling, Souvenirs & Toys en een speciale Lavenwinkel op Schiphol, Kijkshop, Blokker, Intertoys, Boerenbond, Welkoop, tuincentrum Overvecht, tuincentrum Interflower, Air Miles Shop en Marskramer.

Laafse tv-serie

Laaf Products was van plan een eigen tv-serie te produceren, die vanaf begin 2000 dagelijks op de buis gebracht zou worden. Volgens de Laafse Lotgevallen van het najaar van 1999 zouden bezoekers van het Laven Ouderweekend alvast de eerste aflevering kunnen bekijken. In datzelfde artikel is te lezen dat de serie zou worden gemaakt met de nieuwste technieken op het gebied van animatie, namelijk virtual reality.[8] De serie is er uiteindelijk niet gekomen.

Rond 2011 werd echter door de Efteling zelf een andere Laaf-animatieserie geproduceerd, de 'Lummels'. Het duurde daarna nog jaren voordat deze op tv te zien was: sinds 2016 op het interne Efteling-kanaal in de verblijfsaccommodaties en vanaf de zomer van 2017 dan eindelijk op RTL Telekids.

Einde en voortzetting als VMM

Vanaf 2000 liep de verkoop van Laafproducten ernstig terug en begon men zich te oriënteren op alternatieve manieren om het bedrijf winstgevend te houden. Tussen 2000 en 2003 is geprobeerd dit te bereiken met andere producten, naast het nog steeds uitgeven van enkele nieuwe Laven in die jaren, maar dat had weinig succes. Vanaf 2003/2004 was de populariteit van de Laven zo ver geslonken dat het bedrijf is gestopt met Laaf-producten en is overgestapt op spaar- en promotieconcepten voor in het bijzonder supermarktketens, zoals 3D-figuurtjes die je kunt sparen bij je boodschappen. De naam is veranderd in Vrisekoop Management & Merchandising B.V., tegenwoordig afgekort als "VMM Concepts" en gerund door Bob Vrisekoop.[12]

 1. Adformatie: Hotdog-miljonair werpt zich op tuinkabouters, 20 februari 1997
 2. 2,0 2,1 2,2 2,3 De Telegraaf: Droomsucces Efteling-volkje gevolg van vruchtbare borrelpraat , 1 augustus 1998
 3. Persoonlijk gesprek met Reinoud van Assendelft De Coningh, 2010
 4. 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 4,5 4,6 Laafse Lotgevallen: Eerste Laafgang Herfst/Winter 1997
 5. Laafse Lotgevallen: Vierde Laafgang Voorjaar 2000, 5e Editie
 6. 6,0 6,1 6,2 6,3 6,4 6,5 6,6 Laafse Lotgevallen: Tweede Laafgang Herfst/Winter 1998
 7. Laafse Lotgevallen: Derde Laafgang Voorjaar 1999
 8. 8,0 8,1 8,2 8,3 Laafse Lotgevallen: Vierde Laafgang Najaar 1999
 9. Medewerkster in de Loetiek via Joris Martens
 10. Laafse Lotgevallen: Vierde Laafgang Najaar 2000, 6e Editie
 11. Laafse Lotgevallen: Vijfde Laafgang, Najaar 2001
 12. Website VMM Concepts