Trainer Barry Hughes presenteert gesponsorde shirt met in het midden sterspeler Louis van Gaal
Een andere promotionele foto voor het Kasteel van Doornroosje
Louis van Gaal en een kabouter

Sparta Rotterdam is een betaaldvoetbalclub uit Rotterdam. De Efteling is gedurende enkele jaren shirtsponsor van deze club geweest.

Sparta, opgericht in 1888, is de oudste betaaldvoetbalclub van Nederland. Al vanaf het begin betrokken bij de sport in Nederland heeft het veel successen en primeurs geboekt. In 1916 wordt het zeer markante stadion Het Kasteel in de wijk Spangen geopend. In 1976 besluit de gemeente Rotterdam om de club niet meer financieel te steunen. Hierdoor komt Sparta in financiële problemen.

Shirtsponsoring Efteling

De KNVB besluit in 1982 om shirtsponsoring toe te staan in de Eredivisie. Op initiatief van Marc Taminiau wil de Efteling hier direct gebruik van maken om zich zo ook in het winterseizoen zichtbaar te houden door heel het land. Sparta gaat hierop met de Efteling een sponsorcontract aan en hiermee is de Efteling de eerste shirtsponsor van de Eredivisie geworden.

Aangezien Rotterdam vier kranten heeft is het commercieel interessanter om deze club te sponsoren dan een gelijkwaardige Brabantse club. Gedurende drie seizoenen komt de club nationaal en internationaal uit met het woord "EFTELING" op de bekende rood-witte shirts.

Taminiau zegt hierover:
Wij zijn 180 dagen per jaar open. Een seizoensgebonden bedrijf. Wij bespeurden dat jongens en meisjes vanaf 12 jaar een beetje de interesse gingen verliezen in de Efteling. Wij hadden zojuist een investeringsprogramma van 60 miljoen uitgewerkt. Het was dus nodig om daar op één of andere manier op in te haken.[1]

Datzelfde seizoen werd de Efteling ook hoofdsponsor van de Vughtse hoofdklasse-hockeyclub MOP.

Sindsdien heeft de Efteling zich niet meer met sportsponsoring ingelaten, tot 2010, wanneer de Efteling besluit DESK te steunen, zij het niet als shirtsponsor. In 2013 ging de Efteling in zee met de Eredivisie als zogenaamde 'sponsor van de winterstop'.


Verwijzingen
  1. Limburgs Dagblad: Waarom DE EFTELING voor Sparta koos (28 maart 1983)