Het allereerste elftal, 1930
Het wedstrijd- en oefenveld van DESK staan op de parkplattegrond van 1953. Middenonder het Herautenplein.
Elftal op het hoofdveld, op de achtergrond is het torentje van de Indische Waterlelies te zien (1968).

Door Eendracht Sterk Kaatsheuvel of kortweg DESK is een Kaatsheuvelse voetbalvereniging. De geschiedenis van de vereniging is -met name van 1935 tot 1970- nauw verbonden geweest met die van de Efteling.

Geschiedenis

Oprichting

De vereniging is opgericht onder de naam D.E.S. op 29 mei 1930 door 15 oud-internaatjongens. Voor die tijd waren er in Kaatsheuvel twee voetbalverenigingen, Wilhelmina, voor de meer welgestelde bevolking, en Kaatsheuvelse Boys voor de arbeidersklasse. Het ging niet goed met de twee verenigingen. Wilhelmina hield in 1929 al op te bestaan en uit de as werd D.E.S. opgericht.

Rooms Katholieke inbreng

De Katholieke geestelijkheid zet de vereniging onder druk om van D.E.S. een Rooms-Katholieke vereniging te maken. In 1931 wordt al beloofd dat D.E.S. onder die voorwaarde gratis gebruik kan blijven maken van een sportveld. D.E.S. ging al snel akkoord, waarna pastoor F.J. de Klijn de formele status van geestelijk adviseur van de gloednieuwe R.K.V.V. DESK krijgt. Hierna ligt de weg ook open voor de fusie met een andere katholieke Kaatsheuvelse vereniging, waardoor de clubkleuren veranderen van zwart-wit naar geel-blauw.

Verhuizing naar het R.K. Sportpark

In 1935 wordt de club kampioen in de 3e klasse. De faam die dat met zich meebrengt noopt de club te verhuizen van het veld achter het gemeentehuis naar het net geopende R.K. Sport- en Wandelpark.

De voorzitter van DESK, Jac. Smit, werkt in de jaren daarna samen met pastoor de Klijn en kapelaan E. Rietra aan de opbouw en uitbreiding van het Sportpark dat uiteindelijk zou uitgroeien tot de Efteling.

In 1945, aan het einde van de tweede wereldoorlog, werden de tribune en de recreatietent verast door de bevrijders. DESK heeft toen huisvesting gekregen binnen de Efteling. Het hoofd- en oefenveld lagen ongeveer op de plek waar zich nu Droomvlucht bevindt. Dit heeft lange tijd voldaan, maar toen de club in 1965 opnieuw kampioen werd, en er steeds meer bezoekers kwamen kijken, ontstond de behoefte aan nieuwe huisvesting buiten de muren van het park.

Linksonder (rood) het A-veld, rechtsboven het B-veld (groen)

Losweken van de Efteling

In 1970, bij het 40-jarig bestaan van de vereniging, werd daarom een nieuwe accommodatie in gebruik genomen, gelegen aan de Eftelingsestraat. Het bestond uit twee velden: het A-veld was gelegen op de plek waar tegenwoordig de fietsenstalling te vinden is, het B-veld was naast het Sprookjesbos gelegen, op de grond die tegenwoordig in gebruik is als parkeerplaats.[1]

De Efteling wilde in de jaren daarna nog verder groeien. Daarom verhuisde de club opnieuw in 1977, naar de huidige locatie, het sportpark aan de Eikendijk.

Efteling als sponsor

In 2010 wordt bekend dat de Efteling na veertig jaar afstand de band met DESK (en DES, de Kaatsheuvelse Hockeyclub) weer gaat aanhalen. De Efteling verbindt zich voor meerdere jaren als sponsor van de jeugdopleidingen van beide clubs. De Efteling wil als "goede buurman" meer terugdoen voor de gemeenschap waarin zij huist, en kiest deze twee verenigingen mede vanwege de historische band.[2]

Wetenswaardigheden

  • Vele jaren nadat de club verhuisd is - in 2002 - is er een verwijzing naar de voetbalclub in de Efteling te vinden; in dat jaar biedt het tirolerbandje Die Efteling Steinbock Kapelle (D.E.S.K.) het nodige entertainment in de buurt van de Steenbok en de Bob.
  • In 1982 heeft de Efteling ook Sparta Rotterdam gesponsord.

Externe link

Verwijzingen
  1. Technische plattegrond van het park, 1980 - 1981
  2. Kaatsheuvel blog: Efteling sponsort jeugd van DES en DESK (26 oktober 2010)