F.J. de Klijn

Franciscus J.C.J. de Klijn (Raamsdonksveer, 24 februari 1889 - Waalwijk, 9 april 1966) was pastoor in Kaatsheuvel, en mede-oprichter van het R.K. Sport- en Wandelpark, de voorloper van de Efteling.

Franc. de Klijn werd in 1915 tot priester gewijd, en trad in 1931 aan als kapelaan van de parochie St. Jan in Kaatsheuvel. Twee jaar later bouwde hij samen met zijn collega-kapelaan Emile Rietra aan het R.K. Sport- en Wandelpark. Buiten een financiële bijdrage leverde de Klijn ook het nodige enthousiasme omtrent het project.

Het tot die tijd neutraal spelende DESK werd door De Klijn, ondanks heftig tegenstribbelen, "R.K." gemaakt, en hij werd geestelijk adviseur van de club. De Klijn werd in 1934 benoemd als bouwpastor om in oostelijk Kaatsheuvel een nieuwe kerk te bouwen, de St. Jozef. Rietra verhuist aanvankelijk mee, en vanuit deze parochie breidden ze het Sport- en Wandelpark verder uit met een speeltuin, waaraan ze ook zelf veel onderhoud verrichtten. Als in 1950 de speeltuin overgaat in het natuurpark De Efteling, neemt De Klijn zitting in het stichtingsbestuur.

Op 5 juni 1959 nam hij op zeventigjarige leeftijd ontslag als pastoor. Hij blijft verbonden als rector aan bejaardencentrum Rosagaerde. Op zaterdag 29 mei 1965 werd zijn gouden priestersjubileum gevierd in de Panoramazaal van het Café-Restaurant, georganiseerd door Rosagaerde.

Grafsteen op het kerkhof St. Jozef

Het jaar daarop, tijdens de plechtigheden voor Witte Donderdag op 7 april 1966 in de kapel van Rosagaerde, krijgt hij een hartaanval. Ondanks eerste hulp van Karel van Tuijn overleed F.J. de Klijn twee dagen later in het St. Nicolaasziekenhuis in Waalwijk op 77 jarige leeftijd. Hij ligt begraven op het kerkhof van de St. Jozef, de kerk die hij zelf stichtte.

Volgens een krantenartikel dobberde zijn bootje na zijn overlijden in de Siervijver:[1]

En op de siervijver voor het restaurant dobbert het lege bootje van de inmiddels overleden pastoor De Klijn, een van de eerste pioniers. Alsof hij zelf een sprookjesfiguur is geworden, die in de schemering terugkomt om in zijn droompark rond te varen.
Verwijzingen
  1. Leeuwarder Courant: Speeltuin groeide uit tot miljoenenaffaire (9 september 1967)