Werk bij de Gondoletta (2006, nog volop bebloemd)
Veegwagentje van de mileudienst

Groen & Milieu, Groendienst, Milieudienst of Plantsoenendienst is de afdeling binnen de Efteling die verantwoordelijk is voor het onderhouden en ontwikkelen van de bebossing en beplanting en de milieuaspecten van de Efteling. De afdeling valt onder directoraat Exploitatie onder de afdeling Techniek & Projecten.

Geschiedenis

De afdeling werd opgericht als de 'Cultuurtechnische Dienst' in 1954, als de parkaanleg overgedragen wordt door de Nederlandsche Heidemaatschappij. Hij staat vanaf dat moment onder leiding van Lou Smeets. Pas vanaf de jaren zestig is sprake van een groter georganiseerde club mensen onder de naam 'Plantsoenendienst'. Jarenlang opereert de afdeling plantsoenendienst onder de afdeling 'Dienst Buitenobjekten', onder leiding van staflid Piet Schapendonk. Vanaf midden jaren 90 is Mario Dieltjes een wat vaker op de voorgrond tredende figuur als groenbeheerder en coördinator groenonderhoud. Hij geeft van tijd tot tijd ook speciale rondleidingen over al het groen en de natuur in het park, en heeft een column in de Wonder.

Activiteiten

Ieder jaar in de maanden maart en mei is de Groendienst bezig met het planten van flinke aantallen voorjaars- en zomerbloemen. In het park zijn dan vaak de kenmerkende stalen rekken vol plantjes, recht van de kwekerij te vinden. In 2014 waren dit bijvoorbeeld tussen de 200.000 en 300.000 ranonkels, margrieten, anemonen, tulpen (waaronder 'Tulipa Efteling') en viooltjes.[1]

Perken vol eenjarigen in de jaren 80

In 2018 waren de aantallen voor het voorjaar: 80.000 bloembollen, 160 hanging baskets en 45.000 stukjes voorjaarsplanten (eenjarigen) zoals violen.[2] Het lijkt daarmee een trend dat het eenjarige- en bloembollengoed steeds meer plaats maakt voor permanente begroeiing met vaste planten. Omdat de Efteling het hele jaar open is wordt er ook veel gewerkt met groenblijvende soorten als rododendron, hulst en olijfwilg, maar ook siergrassen en struikhei.[1] Het contrast qua beplanting tussen het park van de jaren 80 en 90 en nu is groot; waar destijds op allerlei plaatsen borders (met als hoogtepunt de Siertuin en oevers van de Gondoletta) met eenjarigen werden ingeplant, beperken de echt kleurige borders zich nu tot zones op het Ton van de Venplein, de randen van het Dwarrelplein en de Pardoes Promenade, en her en der een ander hoekje van het park.


Rondom nieuwere attracties zoals Baron 1898 en Symbolica en bij herplant in het Sprookjesbos zoals na de herbouw van Roodkapje in 2016 valt ook het sterk toenemende aantal naaldbomen en groenblijvende struiken op, duidelijk met als doel ook in de winter het nodige groen te bieden en de doorkijk van het park te beperken.

Prikstok en emmer

Naast het verzorgen van de flora van de Efteling is de afdeling ook verantwoordelijk voor de afvalverwerking in de Efteling, zoals het legen van de containers. Je komt de medewerkers ook tijdens openingstijden regelmatig tegen met een prikstok of bezem waarmee ze het park op orde houden.

Plantenkas

De groendienst beschikt over een eigen plantenkas. In 1966 werd er een kas gebouwd waar nu het Dwarrelplein is. In de jaren zeventig was de kas van de plantsoenendienst te vinden op de plek waar tegenwoordig de fietsenstalling staat.[3] Sinds 1991 vind je de plantenkas en opslagplaats een stukje noordelijker langs de Kinkenpolder, aan de westkant van het parkeerterrein. Hier worden iedere winter de bakken met planten verzorgd voor de zomer. Tijdens de koude maanden overwinteren hier ook de tientallen bijzondere pot- en kuipplanten (zoals de Brugmansia's van de Pardoes Promenade) die in de warme maanden het park sieren.

Zie ook

Verwijzingen
  1. 1,0 1,1 Interview Groenbeheerder Mario, Wonder! zomer 2014
  2. Efteling Podcast Kleine Boodschap, aflevering 16, 2 april 2018
  3. Technische plattegrond van het park, 1980 - 1981