Lou Smeets
Lou Smeets in 1963
Lou Smeets in 1963
Volledige naam G.L.A. Smeets
Alias Lou
Geboren 21 jan 1916
Overleden 18 mrt 1987
In dienst 1 nov 1954
Uit dienst 11 feb 1966
Beroep tuinarchitect
Bekend als ontwerper groen in de eerste twee decennia
Personen

G.L.A. (Lou) Smeets (Venlo, 21 januari 1916 - Tiel, 18 maart 1987) was tuinarchitect en cultuurtechnicus, en wordt in de beginjaren van de Efteling door Peter Reijnders gevraagd om het groen en bloemen te plaatsen bij de eerste sprookjes in het Sprookjesbos, zoals rond het kasteel van Doornroosje.

Van 1954 tot 1966 was hij tuinarchitect en hoofd van de Cultuurtechnische Dienst van de Efteling, waar hij verantwoordelijk was voor de groenvoorzieningen in heel het park. Zeven jaar lang woonde hij ook met zijn gezin in het park.

Werken in de Efteling

Op 1 november 1954 kwam Lou Smeets in dienst bij de Efteling als tuinarchitect en hoofd van de Cultuurtechnische Dienst. Hiermee nam hij de werkzaamheden van de Nederlandsche Heidemaatschappij over, tot dan toe verantwoordelijk voor de parkaanleg. Hij zat in het dagelijks bestuur samen met directeur Joop Salet, bouwkundige Cor Kolsteren en technicus Henk Knuivers.

Lou Smeets verliet op 11 februari 1966 de Efteling. Hij vertrok vanwege onvrede over (het gebrek aan) pensioenrechten en de komst van de nieuwe directeur Ab Diender. Deze plaatste Smeets, Kolsteren en Knuivers buiten het adviseursoverleg en zij werden daardoor veel minder bij het beleid betrokken. Hij ging werken als hoofd groenvoorzieningen bij Philips Eindhoven. Hij was daar verantwoordelijk voor de Philips-plantsoenen, sportvelden, kwekerijen, de tuinen en de interne aankleding van de Philips gebouwen.

Wonen in de Efteling

Het gezin bij de boerderij

Smeets was een van de weinigen die in de Efteling hebben gewoond. Hij woonde met zijn vrouw Nellie en drie dochters Marthie, Guusje en Marilou van 1954 tot 1961 in een boerderijtje aan de Roei- en Kanovijver, nabij waar nu Fata Morgana staat. Hiervoor betaalde hij een symbolisch bedrag omdat hij ook de taak van 'veldwachter' van het park op zich nam.

Het boerderijtje bestond al voor de aanleg van de Efteling - in de jaren veertig woonde hier jachtopziener Verstegen. Toen Smeets er kwam wonen was het nog primitief. Er was geen waterleiding en het water uit de put was niet geschikt als drinkwater. Later werd er wel een waterleiding aangelegd waardoor er ook een douche kon komen.

De boerderij aan de Roei- en Kanovijver

De kinderen konden zich na sluitingstijd van harte uitleven in de attracties van het park, zoals het Sprookjesbos, de Speeltuin, kano's, de Traptreintjes en het zwembad. Tussen de Siervijver en de Roeivijver was er een eendenkooi waar het gezin eieren van kon gebruiken; ook oogsten ze groenten uit de moestuin bij de Traptreintjes. In de winters wanneer het ijs dik genoeg was werden de Roei- en Kanovijver via de Eftelingsestraat opengesteld en zorgde Lou Smeets voor een geveegde ijsbaan, muziek en koek- en zopietent.

Het boederijtje is te zien rechtsboven op deze luchtfoto

Omdat de echtgenote door een handicap minder mobiel was, besloot men in 1961 naar het dorp te verhuizen. De boerderij werd daarna een jaar bewoond door Henk Knuivers. Vanaf 1962 werd bij de boerderij Rijsporthoeve De Efteling gebouwd, en woonden de beheerders van de manege daar; aanvankelijk de familie Gabriëls. In de nacht van 9 op 10 augustus 1969 werd de boerderij, op dat moment bewoond door de familie Weimar, door brand verwoest.

Familieleden

Smeets' dochter Guusje Kaayk werd later beeldend kunstenaar. Haar zoon Floris, de kleinzoon van Lou dus, is animator en filmregisseur. Hij bedient zich van het pseudoniem "Jarno Smeets".