Henk Knuivers
Henk Knuivers (r) met collega Cor Kolsteren, al werkend aan de Vliegende Fakir in 1957
Henk Knuivers (r) met Fakir, 1954
Volledige naam J.H. Knuivers
Alias Henk
In dienst 1952
Uit dienst 1963
Beroep technicus
Bekend als uitvinder Holle Bolle Gijs
Personen

J.H. (Henk) Knuivers was vanaf de eerste plannen voor het Sprookjesbos betrokken bij de Efteling en was verantwoordelijk voor de technische afdelingen in de Efteling, later officieel 'Technische Dienst' genoemd. Knuivers is samen met Peter Reijnders ontwikkelaar van de techniek van Holle Bolle Gijs.

Knuivers werkte eerder met Reijnders bij Philips, maar toen hij gevraagd werd mee te werken aan de Efteling heeft hij zijn baan bij Philips al gauw opgegeven.

Sprookjestechnieken

Hij is in de beginjaren de technische evenknie van Peter Reijnders en is betrokken bij allerhande technische oplossingen, zoals het terugspreekmechaniek van de Papegaai, de Put van Vrouw Holle en de Vliegende Fakir. Als Pieck en Reijnders met een idee voor een sprekende prullenbak komen is het Knuivers die er, in zijn vrije tijd, mee aan de slag gaat om het ook echt te realiseren. In 1958 heeft hij het zodanig werkend dat eerste Holle Bolle Gijs in de Efteling geplaatst kan worden.

De komst van de nieuwe directeur Ab Diender leidde ertoe dat Knuivers (en zijn collega's Cor Kolsteren en Lou Smeets) veel minder bij het beleid betrokken werden. Uit onenigheid hierover nam Knuivers in 1963 ontslag.

Fotografie

Knuivers was een van de weinige personeelsleden die in de beginjaren foto's maakte van belangrijke personen of gebeurentenissen. Zo maakte hij de bekende foto waarop te zien is hoe Peter Reijnders samen met zijn visagie-studerende dochter de pop van Sneeuwwitje opmaakt, en heeft hij de portretfoto gemaakt van Peter Reijnders bij de Heksenpoort.

De foto's in het boekje Het Sprookje van de Efteling zijn grotendeels van zijn hand.

Privé

In zijn vrije tijd, naast het ontwikkelen van Holle Bolle Gijs, was Knuivers (bestuurs)lid van de volleybal- en handbal-verenigingen van de Efteling.

Van 1966-1967 woonde hij een jaar lang in het park, in het boerderijtje aan de Vonderplas dat tot dan toe door het gezin van Lou Smeets bewoond was.