Henk Knuivers
Henk Knuivers (r) met collega Cor Kolsteren, al werkend aan de Vliegende Fakir in 1957
Henk Knuivers (r) met Fakir, 1954
Volledige naam J.H. Knuivers
Alias Henk
Geboren 13 apr 1925
Overleden 9 jun 2015
In dienst 1952
Uit dienst 1963
Beroep technicus
Bekend als uitvinder Holle Bolle Gijs
Personen

J.H. (Henk) Knuivers (13 april 1925 - 9 juni 2015) was vanaf de eerste plannen voor het Sprookjesbos betrokken bij de Efteling en was verantwoordelijk voor de technische afdelingen in de Efteling, later officieel 'Technische Dienst' genoemd. Knuivers is samen met Peter Reijnders ontwikkelaar van de techniek van Holle Bolle Gijs.

Knuivers werkte eerder met Reijnders bij Philips, maar toen hij door Reijnders gevraagd werd mee te werken aan de Efteling heeft hij zijn baan bij Philips al gauw opgegeven.

Sprookjestechnieken

Knuivers in de machinekamer van het Sprookjesbos (in de Magische Klok), werkend aan de Rode Schoentjes

Hij is in de beginjaren de technische evenknie van Peter Reijnders en is betrokken bij allerhande technische oplossingen, zoals het terugspreekmechaniek van de Papegaai, de Put van Vrouw Holle de Dansende Schoentjes, Ezeltje Strek Je en de Vliegende Fakir. Als Pieck en Reijnders met een idee voor een sprekende prullenbak komen is het Knuivers die er, in zijn vrije tijd, mee aan de slag gaat om het ook echt te realiseren. In 1958 heeft hij het zodanig werkend dat eerste Holle Bolle Gijs in de Efteling geplaatst kan worden.

De komst van de nieuwe directeur Ab Diender leidde ertoe dat Knuivers, en zijn collega's Cor Kolsteren en Lou Smeets, veel minder bij het beleid betrokken werden. Uit onenigheid hierover ging Knuivers zich richten op eigen projecten, waaronder het ontwikkelen van een softijsmachine, waarna hij uiteindelijk ontslagen is.

Fotografie

Henk Knuivers bij Hans en Grietje samen met onder andere Riet Tuerlings (rechts)

Knuivers was een van de weinige personeelsleden die in de beginjaren foto's maakte van belangrijke personen of gebeurentenissen. Zo maakte hij de bekende foto waarop te zien is hoe Peter Reijnders samen met zijn visagie-studerende dochter de pop van Sneeuwwitje opmaakt, en heeft hij de portretfoto gemaakt van Peter Reijnders bij de Heksenpoort. De foto's in het boekje Het Sprookje van de Efteling zijn grotendeels van zijn hand.

In 1957 was hij betrokken bij de oprichting van een amateur-fotoclub, waar in het eerste jaar een 12-tal leden toetraden en waarvan Knuivers de rol van penningmeester op zich nam.[1]

Privé

In zijn vrije tijd, naast het ontwikkelen van Holle Bolle Gijs, was Knuivers (bestuurs)lid van de volleybal- en handbal-verenigingen van de Efteling. Ook was hij thuis in de Koningin Emmastraat in Kaatsheuvel bezig met allerhande technische oplossingen. Hij had bijvoorbeeld een enorme waterput die de hele buurt kon gebruiken om te sproeien, en legde een centrale antenneinrichting (kabel-tv) aan voor zijn straat vanaf een grote mast op zijn garage.[2]

In 1962 woonde hij een jaar lang in het park, in het boerderijtje aan de Vonderplas dat tot dan toe door het gezin van Lou Smeets bewoond was.

Na de Efteling

Na zijn vertrek bij de Efteling ging hij aan de slag bij de firma Machinehandel Schoenmakers Kaatsheuvel (MSK) waar hij zich bezig hield met de ontwikkeling en productie van de softijsmachines die hij had ontwikkeld tijdens zijn dienstverband bij de Efteling, wat een groot verkoopsucces bleek te zijn.[3] In september 1966 starte hij een ‘Foto- en projectieapparatenbedrijf’ in de Willem II-straat in Kaatsheuvel. In de krant wordt Knuivers uitgebreid geroemd om zijn ‘bekende voorkomende behulpzaamheid’ en ‘bekend als de man die steeds klaar staat als er een technische moeilijkheid op electrisch gebied om oplossing vraagt’.[4]

  1. ‘Foto-club’, Echo van het Zuiden, 25-02-1957
  2. Henk Knuivers 1925-2015, Aaw Nieuws?, jrg 9, nr 2 (december 2018)
  3. ‘De verweven historie van Kaatsheuvel en de Efteling’, Mari van Heumen (2u26m), Kleine Boodschap aflevering 260, 21-02-2022
  4. “Nieuwe foto en cinehandel in Kaatsheuvel’, Echo van het Zuiden, 26-09-1966